Son konular

Sabahları çenenizde ağrı ile mi uyanıyorsunuz?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bruksizm, marazının gelişimi hakkında çeşitli görüşler olsa da illetin en kıymetli nedeninin gerilim olduğuna dair bir görüş birliği var. O denli ki gerilim, bruksizmin ortaya çıkışındaki kıymetli bir neden olmakla kalmayıp, marazın şiddetini de artırıyor.

Bir yakınınız sizi, uyku sırasında kuvvetli bir biçimde dişlerinizi sıktığınıza dair uyardıysa, bruksizm hastası olduğunuzu söyleyebiliriz. Kulak, baş ve çene ağrıları, ağzınızı açtığınızda çene ekleminden ses gelmesi, kulak çınlaması, çenede kayma ve ağız açmada zorlanma bruksizm marazının esas belirtileridir. Bu tablo uzun müddet rastgele klinik belirti vermeden devam ederek marazın devranla akut hale gelmesine yol açıyor.

DİŞLERDEKİ MİNE DOKUSU İNCELİYOR!

Bruksizm, tedavisi mümkün olan illetler arasında nokta alıyor. Marazın tedavisinde dişler ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı hasarları önlemek ve hastanın ağrı şikayetlerini gidermek amaçlanıyor. Tedavide kilit noktayı ise illetin sorumlusu olan gerilimin ortadan kaldırılması oluşturuyor.

Dişlerin himaye altına alınması ise tedaviyi destekleyici bir rol oynuyor. Hastalık çekilmez seviyeye ulaştığında hastalar tabibe başvuruyor. Başvuran hastalarda yapılan muayenede kuvvetli sıkmaya bağlı aşınmayla ortaya çıkan diş uzunluğu kısalığı ve diş yüzeylerinde ince hatlı çatlaklar görülüyor.

Hastalarda sıcak-soğuk hassasiyeti, dişlerdeki mine dokusunun incelmesi nedeniyle anormal bir hal almış oluyor. Rastgele bir travma olmadığı halde diş mine kırıkları ve geçmişte yapılmış restorasyonlarda kırılmalar da görülüyor bu müddette diş doktoruna daha erken gidilmesi çok değerli.

TEDAVİDE GAYE UYKU SIRASINDA DİŞLER ARASINDAKİ TEMASI ÖNLEMEK

Hastaların uyku sırasında dişlerini kuvvetli bir formda gıcırdatmalarına bağlı olarak gelişen kalıcı diş ve çene eklemi hasarlarını önlemek için ‘gece koruyucuları’ kullanılıyor.

Bu koruyucular uyku sırasında dişler arasındaki teması önleyerek, diş gıcırdatması olarak bilinen Bruksizm illetinin tedavisinde en değerli rolü oynuyor. Birtakım vakalarda bu koruyucular, tek araç olarak ehliyetli olmayabiliyor.

Bu türlü durumlarda gece koruyucularına ek olarak gerilim terapisi, rahat bir uyku sağlayacak önlemler, eksik dişlerin yanını protez dişlerle doldurma, kas gevşetici ilaçlar, dertli diş dolgusu ve kaplamaların baştan yapılması üzere tedaviyi destekleyen pratiklere da başvuruluyor.
 

Similar threads

  • Soru
Diş sıkma hastalığı olarak bilinen bruksizm, tedavisi mumkun bir hastalıktır Genellikle uyku sırasında cene hareketlerinin normalden daha kuvvetli seyretmesiyle gelişiyor imagestedaviedilmezsedisyuzeyindecatlaklarolusuyor5b1484f770e2b h 4Kulak cınlaması ve cenede kayma gorulur Bruksizm...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Diş Hekimi Mahmut Genç, tıpta bruksizm olarak geçen; diş yüzeyinde aşınma, diş uzunluğunda kısalma, ileri seviye bruksizm durumunda ise çenede kilitlenme üzere meselelere yol açan; uyku kalitesini bozarak şahısların daha yorgun ve halsiz uyanmasına, depresyon ve iş gücü kayıplarına yol açabilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Diş sıkmanın belirtileri nelerdir? Gece uykuda farkında olmadan dişlerinizi sıkıyorsanız, yahut bir yakınınız bu bahiste sizi uyardı ise sizde bruksizm var demektir. Bu rahatsızlık, baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ağzı açarken ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Bruksizm çoklukla uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma vakasıdır. Topluluğumuzda sık rastlanır. Çoklukla bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir. Bruksizmin (diş gıcırdatması) oluş nedenleri hakkında çeşitli görüşler vardır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Nerede o eski günler diye söylenir büyüklerimiz. Sizce de haklı değiller mi ? Geçim düşüncesi, iş gerilimi, yükselme eforu , daima iyiyi ve daha hoşu isteme iç güdüsü , ekonomik kriz, korona vs sizce de çok değil mi ? Toplumsal medyada toplumsal fakat gerçek hayatta asosyal hayatlar oluşmadı mı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt