Sabit ortodontik tedavi ve braketler

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Sabit Ortodontik tedavi;dişlerin üzerlerine yapıştırılan braket dediğimiz ara elemanlar ve braketleri birbirine bağlayan diş hareketini yönlendiren tellerle uygulanan tedavi sistemidir. Tabip yapıştırır, tedavi sonuna kadar sabit kalırlar, hasta hiçbir halde çıkaramaz, çıkarmaya çalışmaz.



Braketler dişlerin dudak tarafındaki yüzeylerinden yapıştırılan ve lisan tarafındaki (Lingual) yüzeylerine yapıştırılanlar olmak üzere iki ana gurupta toplanır. Lingual braketler, metal olarak üretilirler ya da yalnızca Almanyada bir laboratuarda (Incognito ® by Top Service) insana şahsi altından üretim mevcuttur. Dış yüzeye yapıştırılanlar da ise metal, plastik, porselen, titanyum…vs hususlar kullanılır. Son periyotta çıkan kendinden kapaklı braketler hem tatbik vadesini kısaltır hem de tel ile braket arasındaki sürtünmeyi azalttıkları için tedavi müddetini kısaltırlar.



Gereç kalitesi, tedavi kalitesini ve müddetini tesirler. Fakat en kıymetlisi yanlışsız teşhis ve planlamadır. Sürücü yanlış yoldaysa otomobilin kalitesi sahih amaca götürmez. En aktüel ve en kaliteli olan seçenekleri alışılmış ki tavsiye ederim, ama birtakım durumlarda hastanın tercihine nazaran daha klasik ve standart materyaller de kullanılabilir. Detaylar hastaya anlatılarak seçimin her hengam hasta tarafından yapılması sağlanır.



Ortodontik tedavi dişlere hafif kuvvetler uygulanarak dişlerin bulundukları kemik içerisindeki hareketleri sonucu gerçekleşir. Tedavi başında yada seanslardan sonra dişlerde hafif ağrı, hissizlik, üzerine basamama ve hafif sallanma üzere süreksiz sorunlar alışılagelmiş kabul edilmelidir. Ortodontik pratiklerden sonraki 2-4 saat arasında ağrı maksimuma ulaşır ve 1-3 gün sonra azalarak kaybolur. Bu periyotta hasta tıbbi açıdan rastgele bir kösteği yoksa ağrı kesicilerden yararlanabilir.


Başlangıçta oluşabilecek dudak içindeki vuruk ve yaralara Protefix® ağız içi yara hami jel ve ya Kenacort-a Orabase®% 0,1 5 gr Pomad sürülebilir.



Ağız durgun bir ortam değildir; lisan, dudak, yanak ve çeşitli sertlikteki azıkların çiğneme esnasında oluşturduğu kuvvetler dişler üzerine daima tesir yapar. Yapılan tedavinin korunması (retansiyon) için bir grup sabit ve hareketli sistemler kullanılmaktadır, gerektiğinde dişlerin dışarıdan görünmeyen lisan tarafındaki yüzlerinden yapıştırılan teller (lingual retainer) mahsusen yetişkinlerde hayat uzunluğu bırakılmaktadır.
 
Üst Alt