Saç Dökülmesinin Çeşitleri Nelerdir ?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Erkeklerde daha çok görülen bir sorun olan saç dökülmesi, bazı durumlarda kadınlarda ve gençlerde de görülür ve günümüzde çağın en önemli sorunlarından biridir. Dünyadaki her üç kişiden birinde görülen saç dökülmesi, farklı tip ve nedenlerden dolayı meydana gelir ve tedaviler farklı yöntemlerle uygulanır.

Kalıcı saç dökülmesi ve geçici saç dökülmesi olmak üzere iki ana başlık altında incelenen saç dökülmesi türleri de sorunun seyri ve nedenlerine göre sınıflandırılmaktadır. Saç dökülmesinin türünü öğrenmek tedavi uygulaması için önemlidir ve olumlu sonuçlar almak isteyen insanlar ne tür saç dökülmesi problemi olduğunu bilmelidir.

Saç Dökülmesi Türleri
Kalıcı Saç Dökülmesi ve Çeşitleri

Bu çeşitlerin erkek saç dökülmesi, kadın saç dökülmesi ve kalıcı bölgesel saç dökülmesindeki 3 tipte görülen en yaygın özellikleri saç dökülmesi olasılığının olmamasıdır. Bugün, yapısının bozulması nedeniyle, saç foliküllerinin zayıflaması nedeniyle saç dökülmesine izin veren bir tedavi yoktur.

Saç dökülme oranını yavaşlatmak gibi çeşitli ihtiyati saç sıkılaştırma teknikleri vardır ve bu teknikler sayesinde saç dökülmesi biraz gecikir. Ek olarak, saç ekimi tekniği son zamanlarda çok tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir ve bu yöntem sayesinde saç ekimi uzman bir hekim tarafından saçın doğal görünümünü kaybetmeden gerçekleştirilir.



Erkek tipi dökülme (Androjenetik Aleopesi)
Kalıcı bir saç dökülmesi tipi olan erkek tipi dökülme, en yaygın saç dökülmesi türüdür. Aşırı salgılanan erkeklik hormonu olan androjen nedeniyle kendini gösteren bu tip saç dökülmesi, androjen hormonunun kılcal damarların daralmasına neden olduğu ve saç foliküllerinin zamanla daha küçük ve tüylü hale gelmesiyle ortaya çıkar. Erkek tipi dökülmenin özellikleri;



Alında başlayan saç dökülmesi tepe noktasıyla devam eder.
Dünyadaki en yaygın saç dökülme tipidir.
Bazı durumlarda kadınlarda görülebilen bir saç dökülmesi türüdür.
Genetik nedenlerle ortaya çıkar.
Kalıcıdır.
Genellikle 20'li yıllarda başlar.
Aynı dökülme kursu herkeste görülür.
Yukarıda listelenen özellikler saç dökülmesinin en belirgin özellikleridir.
Kadın Tipi Atma
Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bir tür saç dökülmesi olan kadın tipi saç dökülmesi, genetik faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar ve çoğunlukla kadınlarda görülür. Saç foliküllerinin kesilmesi ile ortaya çıkan bu çeşitlilik, köklerin büyümemesi nedeniyle kalıcı saç dökülmesine neden olur. Uyku aşaması olarak adlandırılan saç yapısının neden olduğu saç büyüme döngüsünün geri kalanı nedeniyle, saç büyümesi büyümediğinden ve saç daha az uzadığından ortaya çıkar. Kadın tipi kaybının erkek tipi kaybından farkı, saç telleri yerine yeni ve sağlıklı saç tellerinin kaybıdır.



Dişi Tip Dökülme Özellikleri
Kalıcı olmanın yanı sıra, genetik faktörlerden başlayan kadın tipi saç dökülmesi, saç köklerinin eşit bir seyreltilmesi ve azaltılması ile başlar. İnce saçlı ve seyrek görünümlü saçlar bir süre sonra iyi azalır ve kafa derisinin görülmesine neden olur. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen kadın tipi, erken yaşta başlar ve erkek tipine göre çok daha fazla ilerleme gösterir. Uyku evresi nedeniyle oluşan bu tip saç dökülmesi yaşa bağlı olarak daha fazla ilerler ve saç foliküllerinin cm2 başına 20-30'a kadar azaldığı görülebilir.

Kalıcı Bölgesel Döküntü
Saç derisindeki yanıklar ve yaralar gibi koşulların bulunduğu bölgenin saç köklerine kalıcı hasarın bir sonucu olarak ortaya çıkan bir sorun olan kalıcı lokal dökülme, hasarın olduğu bölgede saçın yeniden büyümesi mümkün değildir. bu sorunlardan kaynaklanır. Ek olarak, literatürde aleopesi hastalığı olarak adlandırılan, halk arasında saçkıran olarak bilinen bölgesel bir dökülme türü vardır. Bazı durumlarda, kalıcı ve bazı durumlarda geçici bir kayıp problemi olan saçkıran, yuvarlak bir madalyonun şekline benzer bir alanda saç dökülmesi olarak ortaya çıkar. Tedavi edilebilen saçkıran, bazı durumlarda kalıcıdır ve ömür boyu sürebilir. Ayrıca, kadınlarda ve erkeklerde bölgesel döküntüler görülebilir.

Geçici Saç Dökülmesi ve Çeşitleri
4 başlık altında analiz edilen geçici saç dökülmesi: hormonal, hastalık ve tedaviyle ilgili, beslenmeyle ilgili - ve stresle ilgili, birçok nedenden dolayı ortaya çıkar ve periyodiktir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmesi muhtemel olan geçici saç dökülmesi, nedenine bağlı bir dönemdir ve durumun nedeni sona erdiğinde iyileşmek ve saçları geri kazanmak mümkün olan saç dökülmesi türüdür. Fizyolojik veya psikolojik nedenler, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bu tip dökülmelerde etkilidir.

Hormonal Kaynaklı Saç Dökülmeleri
Vücuttaki hormonal dengesizliklerle ortaya çıkan saç dökülmesi periyodik olarak meydana gelir ve bu hormonal bozuklukların tipleri değişir. Bazı dönemlerde yaşanan bir takım problemler nedeniyle, vücudun bu dengesizliği de saç köklerine zarar verir ve uygun müdahale sayesinde daha hızlı iyileşmek mümkündür. Çeşitli hastalıklar, hamilelik ve menopoz gibi farklı dönemlerde ortaya çıkması muhtemel hormonal döküntüler, bu özel zamanlarda kişisel farklılıklar ve özellikler nedeniyle herkes için farklıdır. Tiroid hormonlarının düşük çalışması nedeniyle ortaya çıkan döküntüler geçicidir, kendi başlarına iyileşir ve isteğe bağlı olarak tedavi, bir doktorun kontrolü altındaki doktor testleri ile de sağlanır.

Hastalık ve Tedavi Nedeniyle Saç Dökülmeleri
Bazı hastalık türleri saç dökülmesine neden olur ve bu hastalık iyileşirse saç dökülmesi sorunu da bulunabilir. Bu geçici döküntüler saçın hastalığın iyileşmesi nedeniyle kısa sürede tekrar büyümesine neden olur ve bu sorunun seyri hastalığın tipine göre değişir. Saçkıran gibi bir saç dökülmesi problemine ek olarak, başka bir hastalık saç dökülmesini tetikleyebilir. Bununla birlikte, bu dökülmelerin nedeni tam olarak bilinmiyorsa, doktora gitmek önemlidir. Ek olarak, kemoterapi veya bazı ilaç kullanımı gibi kanser tedavisi bu dönemde geçici saç dökülmesine neden olur.


Beslenme Bozuklukları Nedeniyle Saç Dökülmeleri
Çoğunlukla kadınlarda görülen bir sorun olan beslenme bozukluklarının neden olduğu saç dökülmesi, saç köklerinin düzgün beslenmemesinden kaynaklanır. Saç kökleri kılcal damarlar yoluyla vücudun vasküler sistemine bağlanır. Bu vasküler sistemle saçın besinlerle beslenmesi sağlanır. Dengesiz ve yetersiz beslenme durumunda, saç beslenemediği için saç dökülmesi meydana gelir. Yapısal olarak hassas saç kökleri, kişi yetersiz beslenirse hızla olumsuz etkilenir. Bu nedenle, saçı güçlü ve sağlıklı bir saç yapısına sahip olacak şekilde besleyen besinleri tüketmek çok önemlidir.

Stres Nedeniyle Saç Dökülmeleri
Stresli bir yaşam, kişinin sağlığını hem fizyolojik hem de psikolojik olarak etkiler. Vücudun yapısını etkileyen stres aynı zamanda birçok hastalığın ve problemin kaynağıdır. Bu problemlerden biri olan saç dökülmesi, bazı durumlarda stresle kendini gösterir. Geçici bir sorun olarak ortaya çıkan stres kaynaklı dökülmeler, ağrılı bir olay, sevilen bir kişinin kaybı ve travma gibi zor durumlarda ortaya çıkabilir ve bazı dönemlerde aşırı strese bağlı olabilir. Kalıcı veya geçici olabileceğinden, bu durumda bir doktora danışmak önemlidir. Stres faktörünün ortadan kaldırılmasıyla tedaviye başlamak ve olumlu bir sonuç almak çok daha etkilidir.

Çocuklarda Saç Dökülmesi
Saç dökülmesinin türlerinden çocuklarda saç dökülmesinin birçok nedeni vardır. Yetişkinlerdekine benzer problemlerden kaynaklanabilecek olası bir problemdir. Psikolojik faktörlere ek olarak, enfeksiyon ve mantar gibi nedenlerin olabileceği saç dökülmesinde cilt hastalıkları ve genetik faktörler de değerlendirilmelidir. Vitamin ve mineral eksikliklerine, özellikle genetik faktörlerin etkili olduğu çocuklarda saç dökülmesi de neden olabilir. Vasküler tümörler ve kan hastalıkları gibi nedenlere ek olarak, çocukların saç alışkanlığı da bu sorunu ortaya koymaktadır. Bu durum gözlemlenirse, hemen bir doktora danışmak ve gerekli tedaviye başlamak önemlidir.
 
Üst Alt