Sadece Dua Etmek Yeter mi? Dua İle İstediğimiz Olur mu?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Her kul için dua büyük bir yardımcı ve sığınacak kapıdır. Bir ziyaretçimiz sadece dua etmek yeter mi? Yaptığımız dua ile istediğimiz olur mu? Sorusunu bize ulaştırdı. Şimdi bizde bu soru vesilesi ile bu konuda merakı olanlara bilgiler verelim.

Soru: Sadece Dua Etmek Yeter mi? Başka Neler Yapabiliriz?
Allah’a dua ederken dua etmenin yanında çabalamakta lazımmış. Peki eğer çabalayamıyorsak ne yapabiliriz? Benim sorunum birini seviyorum ve evlilik yaşına gelmiş bulunuyorum. Duygularımı ona söyleyemiyorum. Çünkü farklı yanıtlar alabilirim ne yapmam gerek? Saygılar…

Cevap: Yüce Mevla’mızın İzni İle Dua Her Kapının Anahtarıdır
Değerli ziyaretçimiz, belirttiğiniz nokta çok doğru. Zira dua eden insan duasında istediği konuda samimiyet ile çabalamalı ve elinden geleni yapmalıdır. Bununla birlikte aynı samimiyet ile dua etmeli ve yüce Mevla’sına isteğini arz etmelidir. Ancak böyle olduğu taktirde yapmış olduğumuz duaların kabul olmasını bekleye biliriz. Bir ayeti kerimede yüce Mevla’mız Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. konusu ile alakalı şöyle buyurmaktadır.

“Korkarak ve umarak O’na dua edin.”
(A’râf, 7/56)
Peygamber Efendimiz ise dua konusuna şu hadislerinde ne güzel değinmiştir:

“Ey Allah kulları! Size dua etmenizi tavsiye ederim”. (1)
“Duayı terk etmek isyandır, günahtır”. (2)
(1)(Hâkim, De’avât, I, 493; Tirmizî, De’avât, 102) – (2) (Heysemî, Ed’ıye, 2, No: 17194)
Duamızın Kabul Olması İçin Dil ve Bedenle Dua Etmeliyiz
Duayı sadece söz olarak görmemeliyiz. Bu konuda soru sahibinin durumundan yola çıkarak şöyle bir açıklama yapabiliriz.

Öncelikle Yüce Mevla’mızdan korkmalı ve duamızın kabul olacağından umutlu olmalısınız. Duanızın kabul olabilmesi için öncelikle bahsettiğiniz kişiye İslam dini ahlakı çerçevesinde duygularınızı ifade etmelisiniz. Daha sonra ise aileniz ile birlikte bahsettiğiniz kişinin ailesini evlilik niyetiyle ziyaret etmelisiniz. Bu yapılan mücadele aslında sizin beden ile yaptığınız duadır ve bu hal kulun duasında samimiyetinin bir göstergesidir.

Sonuç itibari ile eğer bu iş olur ise zaten hayırlısı olmuştur. Fakat engeller çıkar ve olmazsa bilmelisiniz ki bu iş hayırlı değildir. Kulun bu noktadan sonra isteğinde ısrarcı olması yanlış olacaktır. Madem isteğimizi Yüce Mevla’mızdan istiyoruz o halde Yüce Mevla’mızın bizim için uygun gördüğü sonuca razı olmalıyız. Şüphesiz bu bizim için çok hayırlı olacaktır. Daha önce paylaştığımız Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. başlıklı konudaki duaları edebilirsiniz.

Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Dua ederken Yüce Mevla’mıza karşı edepli ve bir kula yakışır derecede korku içerisinde olmalıyız.
Dualarımızı abdestli yapmamız güzel olacaktır.
Özellikle Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. sonra yapılan dualar Yüce Mevla’mız katında çok değerlidir.
İsteklerimiz helal dairesinde olmalıdır.
Yüce Mevla’mızdan daima hayırlı olanı istemeliyiz.

Üst Alt