Son konular

Şafiler Hanefi İmamın Arkasında Sabah Namazı Kılabilir mi?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Merhaba hocam, Ben Ankara üniversite okuyorum. Şafii mezhebindeyim fakat burada neredeyse herkes Hanefi mezhebinde. Genelde camide cemaatle kılmaya çalışıyorum ve kıldığım zaman dualar farklı olduğu için namazın sonunda imamdan sonra sehiv secdesi yapmalı mıyım? Sabah namazında da bizim kunut duası okumamız gerekiyor cemaatle kılınca da okuyamıyorum.

Cevap: Değerli ziyaretçimiz merhaba, bilindiği üzere ehli sünnet mezhebi dört mezhep üzerine kuruludur ve bu mezheplerin arasında bazı ayrıntıların dışında bir farklılık yoktur.

Dolayısı ile Şafi mezhebine tabi olan bir Müslüman olarak tabi ki Hanefi, Maliki veya Hanbeli bir imamın arkasında namaz kılabilirsiniz. İmam efendinin okumuş olduğu bazı duaların sizinkinden farklı olmasının sizin namazınıza bir zararı yoktur. Zira Hanefiler kılması gerektiği gibi Şafiler de kılmaları gerektiği gibi namaz ibadetlerini yerine getirirler. Bu bilgiler ile birlikte sorunuzda da belirtiğiniz gibi Şafi mezhebine tabi olan biri olarak Hanefi bir imamın arkasında namaz kılarken imama uymanız gerekmektedir. Zira namaz kıldıran imam cemaatin bütün sorumluluklarını almaktadır. Bu nedenle gönül rahatlığı ile imama uyarak sabah namazınızı kılabilirsiniz.

Şunu da belirmemiz de fayda var ki Şafi mezhebinde sabah namazında kunut duasını okumak farz değildir, güzel bir sünnettir. Bu nedenle yalnız veya Şafi bir imamın arkasında sabah namazını kılarken kunut duasını okumanızda büyük hayırlar vardır. Hanefi bir imamın arkasında sabah namazı kılarken ise kunut duasını okumamanız da bir mahsur yoktur. Dolayısı ile sehiv secdesi yapmanızı gerektirecek bir durum da yoktur. Bununla birlikte siz imama uyduğunuz taktirde imam gerekirse sehiv secdesi yaptırır. Zira imama tabi olan bir kimsenin kendi başına sehiv secdesi yapması yanlış olacaktır. Yüce Mevla’mız namazlarınızı kabul eylesin. Mevla’ya emanet olun.
 
Üst Alt