Son konular

Safiye Bint-i Hayy (ra) kimdir hayatı

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Safiye Binti Hayy (ra) kimdir hayatı,

SAFİYE BİNTİ HAYY (RA)

imagessafiyebintihayyrakimdirhayati5ad2a3cac915f

Muminlerin annesi

Medine'deki yahudilerden Nadiroğulları kabilesi reisi Huyevy b Ahtab'ın kızıydı

Asıl ismi Zeynep idi Arabistan'da reislere veye hukumdarlara duşen ganimet hissesine Safiyyedenildiği ve bu sebeple, Zeynep'de Hayber savaşında esir olarak Resulullah'ın hissesine duştuğu icin bu isimle adlandırılmıştı Babası HzPeygambere karşı muşriklerle işbirliği goruşmeleri yapmış, bundan dolayı Medine'den uzaklaştırılmış, kabilesinin bir kısmıyla birlikte Hayber tarafına gitmiş, Ahzab savaşı sırasında Kureyzoğullarını muslumanların aleyhine kışkırtmak icin onların kalelerine gitmiş, akibetide onlar gibi olmuş ve orda oldurulmuştu HzSafiyye'nin annesinin ismi Durra idi

İlk evliliği

İlk once Sellam İbni Mişkem elKuradi ile evlenmişti bu zat meşhur bir şair, aynı zamanda ileri gelen bir kumandan idi Bir sure sonra boşanarak, daha sonra Kinane İbni Ebi Hukayk ile evlenmişti Bu zat Hayber'in en meşhur kalesi bulunan Şemmus kalesinin kumandanıydı Hayber'in muğslumanlar tarafından fethi sırasında oldurulur Safiye bu savaşta babası ve kardeşinide kaybeder O da artık savaş esirleri arasındaydı Acınacak durumu vardı

Zatı Saadetleriyle Evliliği

Ganimet malları taksm edilir Esirlerde boluşulmek icin toplanılır O sırada Sahabilerden Vahye elKelbi huzuru saadete arz edip:
Bana bir cariye lazımdır, der
Resulullah, esir kadınlar arasından istediğini secmesini buyurur O da Safiyeyi secer Safiye, imtiyaz sahibi bir hatun olduğundan diğer sahabiler bu secime itiraz ederek:
Safiye Beni Nudeyr bir kavmin başkanının kızıdır boyle bir cariye ancak Zatı Risaletpenahilerine yakışır, derler
Zatı Saadetleri de sahbilerin bu fikrini kabul buyurdular Vahye'ye de bir başka cariye verdiler, hem onu razı ettiler, hem de itirazlara meydan kalmadı
Resulullah, Yahudiler ile bir anlaşma imzaladıktan sonra Safiye'ye İslam ve Yahudilik hakkında goruşlerini sordu
Ey Allah'ın Resulu ! İslam'ı arzu etmiş ve sen davet etmeden once seni tasdik etmiştim Babam da senin davanın doğruluğu itiraf ederdi Fakat ırkcılık onu goturdu Ben Allah'tan başka ilah olmadığına ve senin Allah'ın Resulu olduğuna kesinlikle inanıyorumcevabını alınca HzSafiye'yi azad edip, onunda isteği uzerine kendilerine nikahladılar
HzPeygamber (sav) yeni hanımını yakından tanımaya fırsat bulabildiği ilk gece onun yanağında yeşil bir benek gordu Sorması uzerine HzSafiyye'nin cevabı şu olmuştu:
Bir sure once ruyamda, gokteki ayın yerinden ayrılıpgoğsumun uzerine duştuğunu gordum: bunu kocama anlattığımda o Sen şu Medine Kralı ile evlenmek istiyorsundedi suratıma şiddetli bir şamar indirdi, işte bu onun izidir

Hayberden ayrılışlarında Resulullah O'nu kendi develerine bindirirler ve kendi hırkalarını onun başına orterler Bunda maksat halkın HzSafiyenin artık Ezvacı Mutahherattan olduğunu bilmesidir Medineye geldiklerinde kendilerine buyuk bir ziyafet cektiler

HzSafiye'nin guzelliğini duyan ensar kadınları gormeğe gelirler HzAyşe de ortunup gelir Kadınlar gorup gittikten sonra Zatı Saadetleri HzAyşe'ye yanaşıp yavaşcacık buyurdular:
Nasıl, Ayşe?
HzAyşe arz eder:
Bir yahudi kızı
Zatı Risaletpenahileri buyururlar:
Hayır Ayşe, boyle deme, musluman oldu ve iyi musluman

Ahlak ve Adetleri

Hayber'in elKammus kalewsi feth edilmiş Hayber uzerinde İslam bayrağı dalgalanmaya başlamıştı HzSafiye amcazadesi ile birlikte HzBilal ra maiyetinde huzuru saadete goturuluyordu Yoldan gecerken, Yahudilerin cesetlerinin bulunduğu yerden gecmek zorunda idiler Gayet nazik bir durum idi Yanında bulunan hatun feryd u figanı kopardı Toprakları başına savurmağa başladı Fakat o ****netini muhafaza etti, hatta kocasının cesedinin yanından gecerkende cıtını cıkarmadı

Bir ara cariyelerinden biri HzSafiye'yi HzOmer'e şikayet ederek:
Safiye'den Yahudilik kokusu geliyor Şimdi bile Cumartesigunune hurmet gosteriyor Yahudilerle munasebetini kesmiyor
HzOmer de meseleyi HzSafiye'ye sorar HzSafiye buyurur:
Hak Teala bana Cumartesi yerine Cumayı inayet kıldıktan sonra Cumartesi'ne hurmet gostermeme ne luzum vardır Buy bir tarafa dursun Yahudilerle munasebetim olduğuna gelince, onlar benim akrabalarımdırlar, ben sılayı rahmi nasıl keserim, dedi HzSafiye bu olaydan sonra cariyesini azad eder

Bir yolculuk esnasında, HzSafiye'nin devesi hastalanır, yuruyemez olur Canı sıkılır, gayri ihtiyari ağlamağa başlar Zatı Saadetleri durumu haber alır, gelir mubarek elleriyle gozyaşlarını siler HzSafiye ra bu muhabetten daha fazla ağlamağ başlar Resulullah, kafilenin hep inmesini emir buyururlar akşam olunca HzZEynep binti Cuhuş'a:
Zeynep sen safiye'ye bir deve ver
HzZeynep:
Nasıl? Ben kendi devemi bu Yahudi kızına mı vereceğim?
HzZeyneb'in bu sozunden Zatı Saadetlerinin canı sıkılır bunun icinde iki uc ay onunla konuşmazlar Sonunda HzAyşe'nin araya girmesiyle affederler

HzSafiyer İslam halkasına girdikten sonra kendisine Yahudidenmesine cok uzulurdu Bir gun Resulullah evine teşrif eder, onu ağlarken bulur Sebebini sorduklarında, HzAyşe ve HzZeyneb'in şoyle dediğini oğrenir:
Butun Ezvacı Mutahherat arasında biz hepsinden daha imtiyazlıyız daha ustunuz Biz Zatı Saadetlerinin yalnız karısı değil aynı zamanda amca cocuklarıyız
Zatı Saadetleri buyurdular:
Nicin sen demedin ki, benim dedem Harun as, amcam Musa as, kocam da Muhammed (sav) dır boyle olunca siz benden nasıl da ustun olabilirsiniz

Vefatı

HzSafiyye ra Hicri 50 yılında vefat etmiştir Olum doşeğinde iken, sahip olduğu malların ucte birini, Yahudi dininde ısrar edip kalmış olan bir yeğenine vasiyet etmiş, geri kalanını sadaka vermişti Bazı muslumanlar buna karşı cıktı HzAyşe ra araya girerek vasiyetin yerine getirilmesinin İslam hukukuna uygun olacağını ifade etti Vasiyet ettiği gibi yaptılar

Üst Alt