- Tepkime
- 368
- Coin
- 998
Makale Başlıkları Hide
- Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı
- Dizüstü Bilgisayar (Notebook) Nasıl Doğru Kullanılır?
- Dizüstü Bilgisayarınızı Diz Üstünde Kullanmayın
- Aşırı Soğuk, Sıcak ve Nemli Mekanlarda Notebookunuzu Kullanmayın
- Dizüstü Bilgisayarınızı Temiz Yerde Kullanın
- Klavyeye Yapışkan, Kirli ve Yağlı Ellerle Dokunmayın
- Her Zaman Uygun Şarj Cihazı Kullanın
- Dizüstü Bilgisayarları Uygun Çantalarda Taşıyın
- Pili Doğru Doldurun
Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı
Sağlıklı bilgisayar kullanımı dediğimizde aklımıza ergonomi kuralları gelir. Ergonomi; fiziksel çevrenin, insanın kullandığı bir makine ya da araç için en uygun hale getirilmesidir. Bizimle alakalı kısmı ise; Bilgisayar kullanırken kendi sağlığımıza zarar vermeyecek, aynı zamanda daha verimli ve rahat çalışmamızı sağlayacak olan durum ya da duruşumuza ergonomi denir.Dünya genelinde yayılan pandemi sebebiyle uzaktan aldığımız eğitim, teknolojik aletlerle daha uzun zaman geçirmemizi zorunlu hale getirdi. Bilgisayar kullanırken ise bu zorunluluğun dezavantajlarından olabildiğince kaçınmak için bir takım kurallara dikkat etmek, sağlığımızı korumak adına çok daha gerekli hale geldi. Aşağıdaki görseli inceleyip imkanlarımız doğrultusunda olabildiğince ergonomi kurallarına uymaya çalışmamız gerekmektedir.
Bilgisayar Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler
1. Dik oturmalıyız.
2. Kollar dirseklerden 90 derece kırılmalı.
3. Bilekler klavye kullanırken desteklenmeli.
4. Ekran göz hizasına gelmeli.
5. Ayaklar yerle temas etmeli, yer ile temas etmediği durumda ayaklar desteklenmeli.
6. Koltuk yüksekliği ayarlanabilir olmalı.
7. Ekrana yakından bakılmamalı (50 - 70 cm).
8. Her bir saatlik çalışma süresi sonunda 5-15 dakikalık aralar verilmeli.
9. Ara verildiği sırada gözler dinlendirilmeli (Kitap okumak ya da televizyon izlemek gibi aktivitelerden kaçınılmalı.)
10. Ara verildiği sırada hareketli egzersiz yapılmalı. (Bisiklet sürme, yürüyüş, paten kaymak gibi)
Yukarıdaki yazılar bize sağlıklı bir şekilde oturup bilgisayar kullanabileceğimizi gösteriyor. Ancak teknolojiyle ilgili yaşadığımız önemli bir problem de tablet, telefon, televizyon, bilgisayar ve internet bağımlılıklarıdır. Bağımlı olmanın olası bazı sonuçları ise; Derslerinde başarısızlık, göz bozukluğu, dikkat eksikliği, tembellik, obezite problemi, çevreden uzaklaşma(asosyallik) gibi sorunlardır. Bu bağımlılıkları azaltacak tedbirler almalıyız.
Dizüstü Bilgisayar (Notebook) Nasıl Doğru Kullanılır?
Modern yaşamı bilgisayarsız hayal etmek zor. Bilgisayar kullanıcılarının sayısı gün be gün, hatta saatler içerisinde artıyor. Bazıları için masaüstü bilgisayar, bazıları için de dizüstü bilgisayarlar (laptop) bedelsiz araca dönüşmüştür.Dinamik bir yaşam süren insanların Notebooklara öncelik vermesi normal karşılanmaktadır. Masaüstü bilgisayarlar ile karşılaştırıldığında daha pahalı olan notebookların uzun ömürlü olması ve sahibine daha iyi hizmet etmesi her zaman için güncel bir meseledir.
Bugünkü makalemizde notebookların doğru kullanım kuralları, onların taşınması ve muhafazası ile ilgili tavsiyeler verilecektir. Bu tavsiyelere uymak ile birlikte notebookunuzu uzun süre kullanabilirsiniz.
Dizüstü Bilgisayarınızı Diz Üstünde Kullanmayın
Adı dizüstü (laptop) olsa da, notebookları diz üstünde kullanmak zararlıdır. Hem size, hem de dizüstüne. Notebookların kenar delikleri içte meydana gelen sıcak hava akımının devretmesi için tasarlanmıştır. Odur ki notebook diz üstünde, yastık üzerinde yerleştirildiğinde bu delikler tutulur ve dizüstünde aşırı kızarma olur. Eğer notebookunuzu yine de dizlerinizin üstüne koyup kullanmak istiyorsanız o zaman özel notebook altlıklarından kullanın.Aşırı Soğuk, Sıcak ve Nemli Mekanlarda Notebookunuzu Kullanmayın
Notebookunuzu sıcak havalarda park edilmiş otomobilin içerisinde bırakmayın. Çok rutubetli odalarda notebook’un kullanımı ve saklanması içerisindeki cihazlara ciddi zarar verebilir. Hatta çantasında olsa bile bu tür ortamlarda notebookunuzu saklamayın.Unutmayın ki, düşen güneş ışıkları LCD ekrana ve diğer bölümlere zarar verebilir ve hatta deformasyona sebep olabilir. Genel olarak sıcaklık yüksek olduğunda birçok notebooklar dahili cihazlarını korumak için otomatik olarak kapanırlar.
Sıcaklık notebook’un bataryasına ve onun dolmasına da belirli etkileri vardır. Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan adi Lityum-İyon pillerinin 0 ° C-10 ° C sıcaklıklarda kullanımı uygun değildir. İşte bu nedenle soğuk havalarda notebook’un pili tam olarak dolmamaktadır.
Dizüstü Bilgisayarınızı Temiz Yerde Kullanın
Tozlu, dumanlı, kumlu ve nemli mekanlarda notebookunuzu kullanmayın. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, notebook’un kenar delikleri hava akımın normal dolaşımı için tasarlanmıştır. Temiz olmayan yerde bu deliklerin dolması ihtimali yüksektir. Delikler taşıyorsa notebook’un soğumasına belli sorunlar oluşabilir. Unutmayın ki, bilgisayarların bir numaralı düşmanı tozdur. Kullanmadığınız zamanlarda üstlerini örtün, ya da onları çantasında tutun. Ama notebookunuz yine de tozlanırsa onu düşük hava basıncı ile temizleyin. Eğer notebook aşırı kirlenmişse onu açıp temizlemeniz gerekecek. Bunu kendiniz beceremezseniz uzmana başvurun.Klavyeye Yapışkan, Kirli ve Yağlı Ellerle Dokunmayın
Çünkü tuş üzerinde toplanan kir zamanla iç bölüme geçerek tesisin de kirlenmesine yol açıyor. Şunu da belirtelim ki, notebook’un yüzeyindeki kirler zamanla mikrop yığınına dönüşüyor ve bu da insan sağlığı için gerçek tehlikeye neden olabilir. Odur ki, çalışan notebookunuz daima temiz olsun, zamanla onun tozunu alın, ıslak ve kuru bezle temizleyin.Her Zaman Uygun Şarj Cihazı Kullanın
Dizüstü bilgisayarların marka ve modellerden bağlı olarak farklı şarj adaptörleri olur. Bu şarj aletlerini elektrik gücü (Watt) olarak farklı çıkış fiyatları olduğu için bir notebook’un adaptörü diğerine uymayabilir.Eğer şarj kablosunda hasar varsa ondan kullanmayın, tamir ettirin veya yenisi ile değiştirin. Notebookların şarj adaptörlerini topraklanan priz ile kullanın. Bildiğiniz gibi topraklama, hızlı tur söndürücüsüdür ki, elektrik hatlarında elektrik akımının eksikliği sonucu meydana gelen küçük bir değişikliği hızla belirler ve elektrik enerjisinin verilmesini hemen keser. Ayrıca şarj kablosu yığın ve asla şarj etrafına dolamayın.