imagessaglikliettuketimi5afecbd82a1a2
Eti nasıl tuketmeliyiz
Et tuketiminde onemli noktalar
eti sağlıklı tuketme yolları
Hem pişirmede kolaylık hem de lezzet acısından eti buzdolabında 1 derecede 24 saat beklettikten sonra tuketin
Taze eti buzdolabında en fazla 1 gun saklayın Uzun sure saklayacaksanız, yiyeceğiniz miktarlarda ayırıp, geri kalanını derin dondurucuda 23 ay saklayabilirsiniz Dondurduktan sonra kullanacağınız etleri oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt kısmında bekleterek cozdurun
Eti eğer mangalda pişirecekseniz, ateşin kor haline gelmiş olmasına cok dikkat edin Komurun yanmasıyla acığa cıkan kanserojen maddelerin ete yapışmasına engel olmak icin etleri ateşten 15 santim uzaklıkta tutarak pişirin
Hangi pişirme yontemi olursa olsun, etleri hızlı değil, hafif veya orta sıcaklıkta uzunca sure pişirin Cunku hızlı pişirilen ette protein ve B vitamin kaybı oluşuyor
100 gram yağlı dana etinde yaklaşık 3 tatlı kaşığı kadar yağ bulunuyor Bu nedenle sebzeli kebap ve guvecte yapılan etli yemekler gibi bol etli hazırladığınız yemeklere ayrıca yağ eklemenize gerek yok
Et tuketim miktarını yaş, kilo, cinsiyet ve kalp damar hastalıkları gibi bazı hastalıklar belirliyor Etlerin icerdikleri en yoğun besin oğesi olan protein, beslenmenizde ihtiyacınıza gore yer almalı Genel olarak yetişkin, sağlıklı ve yaklaşık 70 kilo ağırlığında olan bir kişi icin gunluk tuketilebilecek et miktarının 50100 gram arasında tutulması, genel sağlığın sağlanması icin yeterli oluyor
Etlerin yapısında posa bulunmaz Dolayısıyla sebze ve meyve gibi posa miktarı cok yuksek olan besinler hacimleri cok fazla olduğu icin bir oğunde cok fazla tuketilemezken, etler ise cok rahat fazla miktarda yenebiliyor Bunu onlemek icin yemeğe mutlaka corba ile başlayın,
Her zaman olduğu gibi, sofranızda etin yanı sıra ekmek (corba, pilav,makarna, ekmek) ve sebze grubundan (salata veya pişmiş sebze) besinler yer almalı
Hazımsızlığı arttıran en onemli beslenme hatası ise yağ oranı yuksek olan besini fazla miktarda tuketmek oluyor Zaten sindirimi yavaş olan yağlar bir de alınması gereken miktarlarının cok uzerinde tuketilince sindirim rahatsızlıklarına neden oluyor Bu rahatsızlıklara engel olacak en onemli destek ise yine sebzeler
Kırmızı et demirden cok zengin bir besin Et ile beraber C vitamininden zengin olan salata tuketmeniz etteki demirin vucut tarafından daha fazlasının kullanılmasını sağlıyor Bu nedenle salatanızın bol sebze ve yeşilliklerden oluşmasına ozen gosterin
100 gram sakatat 100200 kcal arasında değişiyor ki bu enerji miktarı orta yağlı bir dana etinden daha az Sakatatların protein miktarları kırmızı ete benziyor, icerdikleri yağ miktarı da etten daha az oluyor Ancak kolesterol iceriği acısından bakıldığında 100 gr karaciğer ve bobrek gunluk kolesterol ihtiyacının tumunu, beyin ise 6 katını iceriyor
Etin sindirimi ile acığa cıkan artık maddelerin vucuttan uzaklaştırılması icin bolca su icmeye dikkat edin Ancak hazımsızlığa neden olmaması icin yemek sırasında sıvı tuketmekten kacının Yemekten 2 saat sonra ise sıvı tuketiminizi mutlaka arttırın
Eti nasıl tuketmeliyiz
Et tuketiminde onemli noktalar
eti sağlıklı tuketme yolları
Hem pişirmede kolaylık hem de lezzet acısından eti buzdolabında 1 derecede 24 saat beklettikten sonra tuketin
Taze eti buzdolabında en fazla 1 gun saklayın Uzun sure saklayacaksanız, yiyeceğiniz miktarlarda ayırıp, geri kalanını derin dondurucuda 23 ay saklayabilirsiniz Dondurduktan sonra kullanacağınız etleri oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt kısmında bekleterek cozdurun
Eti eğer mangalda pişirecekseniz, ateşin kor haline gelmiş olmasına cok dikkat edin Komurun yanmasıyla acığa cıkan kanserojen maddelerin ete yapışmasına engel olmak icin etleri ateşten 15 santim uzaklıkta tutarak pişirin
Hangi pişirme yontemi olursa olsun, etleri hızlı değil, hafif veya orta sıcaklıkta uzunca sure pişirin Cunku hızlı pişirilen ette protein ve B vitamin kaybı oluşuyor
100 gram yağlı dana etinde yaklaşık 3 tatlı kaşığı kadar yağ bulunuyor Bu nedenle sebzeli kebap ve guvecte yapılan etli yemekler gibi bol etli hazırladığınız yemeklere ayrıca yağ eklemenize gerek yok
Et tuketim miktarını yaş, kilo, cinsiyet ve kalp damar hastalıkları gibi bazı hastalıklar belirliyor Etlerin icerdikleri en yoğun besin oğesi olan protein, beslenmenizde ihtiyacınıza gore yer almalı Genel olarak yetişkin, sağlıklı ve yaklaşık 70 kilo ağırlığında olan bir kişi icin gunluk tuketilebilecek et miktarının 50100 gram arasında tutulması, genel sağlığın sağlanması icin yeterli oluyor
Etlerin yapısında posa bulunmaz Dolayısıyla sebze ve meyve gibi posa miktarı cok yuksek olan besinler hacimleri cok fazla olduğu icin bir oğunde cok fazla tuketilemezken, etler ise cok rahat fazla miktarda yenebiliyor Bunu onlemek icin yemeğe mutlaka corba ile başlayın,
Her zaman olduğu gibi, sofranızda etin yanı sıra ekmek (corba, pilav,makarna, ekmek) ve sebze grubundan (salata veya pişmiş sebze) besinler yer almalı
Hazımsızlığı arttıran en onemli beslenme hatası ise yağ oranı yuksek olan besini fazla miktarda tuketmek oluyor Zaten sindirimi yavaş olan yağlar bir de alınması gereken miktarlarının cok uzerinde tuketilince sindirim rahatsızlıklarına neden oluyor Bu rahatsızlıklara engel olacak en onemli destek ise yine sebzeler
Kırmızı et demirden cok zengin bir besin Et ile beraber C vitamininden zengin olan salata tuketmeniz etteki demirin vucut tarafından daha fazlasının kullanılmasını sağlıyor Bu nedenle salatanızın bol sebze ve yeşilliklerden oluşmasına ozen gosterin
100 gram sakatat 100200 kcal arasında değişiyor ki bu enerji miktarı orta yağlı bir dana etinden daha az Sakatatların protein miktarları kırmızı ete benziyor, icerdikleri yağ miktarı da etten daha az oluyor Ancak kolesterol iceriği acısından bakıldığında 100 gr karaciğer ve bobrek gunluk kolesterol ihtiyacının tumunu, beyin ise 6 katını iceriyor
Etin sindirimi ile acığa cıkan artık maddelerin vucuttan uzaklaştırılması icin bolca su icmeye dikkat edin Ancak hazımsızlığa neden olmaması icin yemek sırasında sıvı tuketmekten kacının Yemekten 2 saat sonra ise sıvı tuketiminizi mutlaka arttırın