SAĞLIKLI GIDA HAZIRLAMA VE PİŞİRME TEKNİKLERİ

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Besinleri hazırlarken oluşabilecek vitamin ve mineral kayıplarını en aza indirmek için önerilerim var

Mevsiminde tüketeceğimiz kadar sebze ve meyve satın almak

Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri pişirmeye yakın elle doğramak ve hemen tüketmek

Besinleri kavurmadan çiğden ve buharda,kendi suyunda,fırında pişirmek.

Sebzeleri çok ince soymak

Aşırı pişirmeden tüketmek

Yağda kızartma yöntemini kullanmamak

Et,tavuk gibi hayvansal kaynaklı gıdaları yağsız almak ve pişirirken ekstra yağ ilave yapmamak

Izgarada,fırında,düdüklü tencerde pişirmek.

Mangal yapılacak ise et ile ateş arasında en az 20 cm kalmasına özen göstermek

Eti yakmamak ve tütsülememek

Çiğ et tüketimine neden olan yeme alışkanlıklarını değiştirme

Et grubu gıdaları çözdürme işlemini sadece buzdolabında yapmak.Ilık suda,güneşte,dışarıda,kalorifer üstünde çözdürmemek

Besin zehirlenmesine karşı hayvansal gıdaları pişirirken etin orta kısmı dahil iyice pişmesini sağlamak

Bu gıdaları ısıtırken yüksek derecede pişmesini sağlamak

Çiğ yumurta tüketmemek

Yumurtayla temastan sonra mutlaka elleri yıkamak

Et ve sebze kesme tahtasını ayırmak ve et doğradığımız bıçak ile çiğ sebzeye işlem yapmamak

Makarna,mantı gibi B grubu vitaminlerden zengin gıdaların haşlama sularını dökmemek

Yoğurt suyunu(B2 vitamininden değerli) çorba yapımında kullanmak ve içmek

Kuru baklagilleri 6-8 saat boyunca suda bekletmek ve haşlama sularını dökmemek.(yeteri kadar suda bekletilirse haşlamadan düdüklü tencerede pişirebilirsiniz)
 

Similar threads

  • Soru
SAĞLIKLI BESLENME VE PİŞİRME TEKNIKLERI - 1 Sağlıklı beslenme hayatımızın bir kesimi haline getirmiş durumdayız. Velev yemeklerimizi ağır yağlarda pişirip, kızartmaktansa daha faklı formüller deneyerek hem damak zevkimizi geliştirip, hem de daha sağlıklı fikirlerle beslenme şekilliniz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Sağlıklı besinler sağlıklı yöntemlerle pişirilmedikleri takdirde besin değerlerinde kayıplar oluşabilmektedir. Örnek olarak: Mangalda ızgara yapılan etler, aleve çok yakın pişirilirse kanserojen öğeler oluşabilir, etlerden damlayan su ile B vitaminleri kayba uğrar. Bu nedenle metal çatal yerine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
SAĞLIKLI PİŞİRME KAPLARI VE PİŞİRME YOLLARI Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek biçiminde tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun gereksinim duyduğu güç ve 50’ye yakın cinste besin öğesinin, ehliyetli ve istikrarlı bir halde besinler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Et Kurubaklagil Yumurta Kümesi · Pişmiş besinler oda sıcaklığında 2 saatten uzun vade bırakılmamalı, buzdolabına konulmalıdır. · Etler birer yemeklik ölçülerde, yassı bir formda paketlenmiş olarak dondurulmalıdır. · Dondurulmuş besinler buzu çözdürüldükten sonra yine dondurulmamalıdır. ·...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek formunda tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun gereksinim duyduğu güç ve 50’ye yakın tıpta besin öğesinin, yerinde ve istikrarlı bir halde besinler yolu ile alınması gerekir. Bu öğelerin rastgele...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt