Sağlıklı Yağlar

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Yemek pişirmek için katı ve sıvı yağlar seçme konusunda birçok seçeneğiniz var.

Lakin sorun yalnızca sağlıklı olan yağları seçmek değil, tıpkı vakitte pişirildikten sonra da sağlıklı kalıp kalmayacağıdır.

Yüksek ateşte yemek pişirirken, stabil olan ve oksitlenmeyen yahut basitçe bozulmayan yağlar kullanmak istersiniz.Yağlar oksidasyona uğradığında, katiyen tüketmek istemeyeceğiniz hür radikaller ve ziyanlı bileşikler oluşturmak için oksijenle tepkiye girerler.Bir yağın hem yüksek hem de düşük ısıda oksidasyona ve bozulmaya karşı direncini belirlemedeki en kıymetli faktör, içindeki yağ asitlerinin doygunluk derecesidir.

Doymuş yağlar ve tekli doymamış yağlar ısınmaya epeyce dirençlidir, lakin çoklu doymamış yağlardan yemek pişirmek için kaçınılmalıdır

Hindistan Cevizi Yağı

Yüksek ısıda pişirme kelam konusu olduğunda, hindistancevizi yağı en yeterli seçimdir.

İçerisindeki yağ asitlerinin% 90’ından fazlası doymuştur, bu da onu ısıya karşı epey dirençli kılar. Bu yağ oda sıcaklığında yarı katıdır ve aylarca ve yıllarca bozulmadan dayanabilir.

Hindistan cevizi yağı ayrıyeten güçlü sıhhat faydalarına sahiptir. Bilhassa kolesterolü iyileştirebilen, bakteri ve öteki patojenleri öldürmeye yardımcı olan Laurik Asit ismi verilen bir yağ asidi bakımından zengindir .

Hindistan cevizi yağındaki yağlar ayrıyeten metabolizmayı biraz hızlandırabilir ve öteki yağlara kıyasla tokluk hissini artırabilir. Üstün besin listeme giren tek yağdır.

Yağ Asidi Dağılımı: Doymuş:% 92, Tekli Doymamış:% 6., Çoklu doymamış:% 1,6.

Sızma hindistan cevizi yağı seçtiğinizden emin olun. Organik, tadı hoş ve sıhhat açısından güçlü yararları var.

Tereyağı

Doymuş yağların sıhhatsiz olduğu düşünülüyordu, fakat yeni araştırmalar büsbütün zararsız olduklarını kanıtladı. Doymuş yağlar beşerler için inançlı bir güç kaynağıdır.Aslında tereyağının sıhhatsiz bir yağ tipi olmadığını asıl sıhhatsiz olan yağların işlenmiş margarin olduğunu söylemekte yarar var.

Gerçek tereyağı sizin için düzgündür ve aslında hayli besleyicidir.A, E ve K2 Vitaminlerini içerir. Tıpkı vakitte, her ikisi de güçlü sıhhat faydalarına sahip olan Konjuge Linoleik Asit (CLA) ve Butirat yağ asitleri açısından da zengindir. CLA, insanlarda beden yağ yüzdesini düşürebilir ve bütirat iltihaplanma ile savaşabilir, bağırsak sıhhatini güzelleştirebilir ve fareleri obez olmaya büsbütün dirençli hale getirdiği gösterilmiştir.

Yağ Asidi Dağılımı: Doymuş:% 68, Tekli Doymamış:% 28, Çoklu doymamış:% 4.

Olağan tereyağı küçük ölçülerde şeker ve protein içerir ve bu nedenle kızartma üzere yüksek ısıda pişirme sırasında yanma eğilimindedir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, kalp sıhhatine olan tesirleri ile bilinir ve Akdeniz diyetinin sıhhate yararlarının temel nedeni olduğuna inanılmaktadır. Birtakım araştırmalar, zeytinyağının sıhhatin biyolojik belirteçlerini güzelleştirebileceğini göstermektedir.HDL (iyi) kolesterolü artırabilir ve kan dolaşımınızda dolaşan oksitlenmiş LDL kolesterol ölçüsünü düşürebilir .

Yağ Asidi Dağılımı:

• Doymuş:% 14.

• Tekli Doymamış:% 75.

• Çoklu doymamış:% 11.

Zeytinyağı üzerine yapılan araştırmalar, çift bağlı yağ asitlerine sahip olmasına karşın, ısıya hayli güçlü olduğu için yeniden de yemek pişirmek için kullanabileceğinizi göstermektedir (19).

Kaliteli Sızma Zeytinyağı seçtiğinizden emin olun. Rafine cinse nazaran çok daha fazla besin ve antioksidan içerir. Ekşimesini önlemek için zeytinyağınızı serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın.

Palmiye Yağı

Hurma yağı, palmiye ağacının meyvesinden elde edilir. Çoğunlukla doymuş ve tekli doymamış yağlardan ve az ölçüde çoklu doymamış yağlardan oluşur. Bu, hurma yağını yemek pişirmek için yeterli bir seçim haline getirir. Kırmızı Palm Yağı (rafine edilmemiş çeşit) en güzelidir. Tıpkı vakitte E Vitaminleri, Koenzim Q10 ve başka besinler açısından da zengindir. Bununla birlikte, palmiye yağı hasadının sürdürülebilirliği konusunda kimi telaşlarda mevcut.

Avokado Yağı

Avokado yağının bileşimi zeytinyağına misal. Öncelikle tekli doymamış, kimi doymuş ve çoklu doymamış karıştırılmış. Zeytinyağı ile pek çok birebir hedef için kullanılabilir. Onunla yemek pişirebilir yahut soğuk kullanabilirsiniz.

Avokado yağı yüksek duman noktasına sahiptir. Bu, yiyecekleri kızartmak, kızartmak yahut pişirmek için ülkü olduğu manasına gelir. Avokado yağları, tekli doymamış yağların yaklaşık yarısı kadar çoklu doymamış yağlar içerir. Bununla birlikte, çorbalara eklemek, pişirmeden evvel balık yahut tavuk üzerine gezdirmek yahut kavurma için sebzelerle karıştırmak için ülkü kılan harika, nötr bir tada sahiptir.

Balık Yağı

Balık yağı, DHA ve EPA olan Omega-3 yağ asitlerinin hayvansal formunda hayli zengindir. Bir çorba kaşığı balık yağı, bu çok kıymetli yağ asitlerine olan günlük gereksiniminizi karşılayabilir. En uygun balık yağı morina balığı karaciğeri yağıdır, zira dünyanın büyük bir kısmında eksik olan D3 vitamini açısından da zengindir.

Bununla birlikte, çoklu doymamış yağların yüksek konsantrasyonu nedeniyle, balık yağı asla yemek pişirmek için kullanılmamalıdır. En yeterli destek olarak, günde bir çorba kaşığı olarak kullanılır. Serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın.

Keten Yağı

Keten yağı bol ölçüde Omega-3, Alfa Linolenik Asit (ALA) bitki formunu içerir. Birçok insan bu yağı Omega-3 yağları ile destek etmek için kullanır.Genellikle veganlar tarafınfan çok fazla tercih ediliyor. Çok ölçüde çoklu doymamış yağ bulunduğundan, keten tohumu yağı yemek pişirmek için kullanılmamalıdır.

Kanola Yağı

Günümüzde sıkça ismini duyduğumuz Kanola dünyada soya fasulyesinden sonra ikinci protein kaynağı olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de de giderek yaygınlaşmaktadır. Kanola yağı, kanola bitkisinin tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağdır. Kanola Yağının içeriği insan tüketimi için uygundur. Kanola yağının yağ asidi parçalanması aslında hayli uygundur, yağ asitlerinin birçok tekli doymamış, sonra 2: 1 oranında Omega-6 ve Omega-3 içerir, ki bu harikadır. Kanola yağının içerdiği istenmeyen hususlar yağın kullanımını azaltır. Kanola yağı tıpkı vakitte E vitamini, K vitamini ve bitkisel steroller açısından sıhhate faydalıdır.Omega 3 kaynagı olmasından ötürü, balık eserlerini tüketemeyen vejetaryen ve veganların ay çiçek yağı yerine kanola yağı kullanmaları önerilir, Kaynama noktasi yüksektir (238°C) ve düzgün bir kızartma yağı olarak kullanılır.

Çörek Otu Yağı

Çörek otundandan elde edilen uçucu yağdan elde edilen etkin bileşik olan “Timokinon” ismi yüksek ölçüde antioksidan içermektedir. Çörek otu ( Nigella sativa) yagı esansiyel yağ asitleri içerigi açısından zengindir. Antioksidan özelligi nedeniyle immün sisteminin güçlendirilmesine ayrıyeten birtakım kan lipid düzeylerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Timokinonun çeşitli hastalıklara karşı tibbi tesiri olduğu bulunmuştur. Farklı kronik hastalıklar da dahil olmak üzere: nörolojik hastalık, kardiyovasküler bozukluklar, kanser, diyabet, inflamatuar durumlar ve viral enfeksiyonlara bağlı çeşitli bulaşıcı hastalikların yanı sıra Ayrıyeten, HIV / AIDS’e de karşı ümit verici aktifliği de bulunuyor.
 
Üst Alt