Sağlıklı yaşamak için nasıl bir beslenme modeli uygulanmalı ve nelere dikkat edilmelidir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
SAĞLI YAŞAMAK İÇİN UYGULANACAK BESLENME MODELİ

Modelimiz ehliyetli ve istikrarlı beslenmedir. Kâfi ve istikrarlı beslenmek sıhhatin temelidir. Evet kâfi ve istikrarlı beslenmek nedir?

Ehil ve istikrarlı beslenmek; vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereklim olan kuvvet ve besin öğelerinin her birinin kâfi ölçüde alınma ve vücutta makul halde kullanılması olarak tanımlanır.

Yerinde ve istikrarlı beslenme durumunun sağlanması için 5 temel besin öbeğinde taraf alan kuvvet ve besin kümesinden konum alan besinler her öğünde yerinde ölçüde tüketilmelidir. Besin kümeleri vücudun gereksinimi olan kuvvet, protein, vitaminler ve minarellerin kaynağı olan besinler ve içeceklerimizdir.

Süt Kümesi: Süt, yoğurt, ayran, çökelek vb. bu kümeye girer. Bu besinler kemiklerin gelişmesi ve sağlı için gerekli kalsiyumun temek kaynağıdır. Bu nedenle büyüme çağında olan evlat ve gençlerde gebe ve emzikli bayanlar ve yaşlılar bu kümeden yetişkinlerden daha ziyade yemelidir. Kilo sorunu olanların ve diyetlerin yağ ve kalorisi kısıtlananların bu öbekteki besinlerin az yağlı olanlarını tercih etmesi daha hakikat olur.

Et, yumurta, Kurubaklagiller, Fındık, Ceviz vb. : Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller(fasulye, nohut vb.), susam fındık ceviz vb. üzere besinler bu öbekte bulunur. Bu öbekteki yiyecekler protein, demir, çinko ve kimi B vitaminlerinden zengindir. Başkaca bu kümede bulunan kurubaklagillerin bitkisel protein barındırması ve posa içeriğinden ötürü kıymetli besinlerdir.

Tahıllar ve Türevleri : Ekmek, pirinç, bulgur, mısır, yulaf, çavdar bu öbeğe girer. Bu öbekte bulunan besinler karbonhidrattan zengindir ve vücuda güç sağlar. Kepeği alınmamış tahıllar ve bulgur B vitamlerinden zengindir.

Zerzevat ve Meyve Öbeği : Tüm zerzevat ve meyveler bu gruptadır. Bu öbekteki besinler gereksinimimiz olan vitaminlerin bir birçoklarını karşılar.Bu kümenin en değerli özelliklerinden biri sair öbeklerden alamadığımız C vitaminini sağlamasıdır. C vitamininden en varlıklı olanları yeşil yapraklar, turunçgiller, çilek, şeftali, domates ve patatestir.

Yağlar ve Tatlılar: Yağlar, tatlılar, reçeller, pekmez ve tahin üzere besinler bu öbekte bulunur. Bu öbekteki yiyecekler vücuda kuvvet sağlar. Tereyağında A vitamini, bitkisel likit yağlarda E vitamini bulunur. Tatlılardan pekmez kalsiyum ve demirden zengindir. Kuvveti kısıtlanmış ve yağı sonlandırılmış diyetlerde tüketilen ölçülere dikkat edilmelidir.

BU HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİ!

Kilo meselemiz varsa süt kümesindeki besinlerden az yağlı olanlarını tercih etmeliyiz.

Et, kurubaklagil öbeğinde dikkat etmemiz gereken etlerin yağlı kısımlarını tüketmemek kuru baklagillerin ise rahatsızlık veriyorsa kabuk kısımları ayırılmalıdır.

Tahıl öbeğinde dikkat edilmesi gereken seçtiğimiz besinlerin tam tahıllı olmasıdır. Diyabeti olan bireyler bu kümedeki besinleri sınırlamalı ve kimilerini yememelidir. Bu bahiste diyetisyenlerinize müracaatınızı öneririm.

Zerzevat ve meyve öbeğinde birtakım marazlardan ötürü hadle yapılabilir onun dışında günde 5 porsiyon tüketilmesi önerilir. Örneğin 2 porsiyon meyve 3 porsiyon zerzevat halinde olabilir.

Yağlar ve tatlılar öbeğindeki besinlerin kalorisi epey yüksektir. Bu bakımdan tüketim ölçüsüne dikkat edilmeli tekrar rastgele bir hastalığınız varda diyetisyeninize danışmanız yararlı olacaktır.

Umum itibariyle dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de kuşkusuz bir günde içtiğimiz su ölçüsüdür. Bu ölçü bireyden şahsa değişmekle birlikte günde en az 8-10 bardak su içilmesi önerilir.

Not: Bu teklifler umumî itibari ile sağlıklı bireyler içindir.

sağlıklı günler dilerim.
 

Similar threads

  • Soru
Hamilelik devrindeki beslenme, bebeğin sağlıklı sağlıklı bir halde yerküreye gelmesi için ne nokta kıymetli ise, emziklilik devrindeki beslenme de o aşama kıymetlidir. Bir bebeğin büyüme ve gelişme devrinde alması gereken en kıymetli besin ANA SÜTÜ’ dür ve validenin ehliyetli ölçüde ve nitelikte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Beslenme, açlık hissini bastırmak ya da canın çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Kabul etmek gerekir ki; yaşamak için beslenmek durumundayız. O halde düzgün yaşamak istiyorsak düzgün beslenmeliyiz. Beslenme; insanın, büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun müddet yaşaması için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Hepimiz sağlıklı beslenmeyi istiyoruz. Kimilerimiz kilo vermek için, kimilerimiz illetleri için yediklerine dikkat etmeye mecburdur. Evet beslenme ne demektir? Kâfi ve istikrarlı beslenmek ne demektir? Nasıl uygulayabiliriz? Bunları biliyor muyuz? Öncelikle beslenmeyle başlayalım; Beslenme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Yaşlanma; yavaş gelişen, önlenemeyen ve gençliği yaşamanın bedeli olan doğal bir süreçtir. Yaşlanma süreci ve bu süreçte ortaya çıkan değişmeler tümüyle önlenemez; fakat geciktirilebilir ve hafifletilebilir. Yaşlanma sürecini, yaşlanmayla oluşan değişiklikleri ve ömrü; genetik ve çevresel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Vücut direncinin düşmemesi ve sıhhatin bozulmaması için Ramazan ayında beslenmenin ehemmiyeti daha da artar.Ramazan ayı mühletince yerinde ve istikrarlı beslenmeye itina gösterilmelidir. Yerinde ve istikrarlı beslenmeyi sağlamak için 4 besin öbeğinde bölge alan besinlerden yerinde ölçülerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt