AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam etmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Salmonella Nedir - Salmonella Nasıl Bulaşır

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
63
Yaş
36
Coin
256,935
Salmonella salgını - Salmonella nasıl bulaşır - Salmonella hastalığı - Salmonella nedir - Salmonella tedavisi



ABD salmonella paniği yaşıyor. Hastalığın yumurtadan bulaştığı anlaşıldı, 380 milyon yumurta toplatıldı. Hastalığı ntvmsnbc'ye anlatan Dr. Dilek Mamçu, tavuk, yumurta ve süte dikkat çekti, 'salmonella öldürebilir' dedi.

ABD'de Kuzey Carolina, Minnesota ve Kaliforniya eyaletlerinde 270'den fazla kişi salmonella teşhisiyle tedavi altına alındı.

Son aylarda çok sayıda salmonella vakasının görülmesi ve hastalığın yumurtadan bulaştığının anlaşılması üzerine, sağlık yetkilileri yumurtaların raflardan toplatılması için talimat verdi. Uzmanlar, bunun son 20 yılın en büyük salgını olabileceği uyarısında bulundu.

Salmonella bakterisi doğada, hayvanlarda ve insanda bulunan, çok basit ve çabuk üreyen bir bakteri. Hastalık yapanları olduğu gibi, hastalık yapmayanları da var. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Dilek Mamçu, insanlarda bağırsak ve safra kesesinde taşıyıcı halinde bulunan salmonellanın 150'den fazla çeşidi olduğunu söyledi.

"Bu yüzden salmonella insan sağlığını önemli ölçüde etkileyen bir bakteridir" diyen Dr. Mamçu, hastalığın daha çok süt, peynir, yumurta gibi besinlerden geçtiğini belirtti ve şu bilgileri verdi:

"Salmonella gıda yoluyla bulaşan hastalıklar içerisinde önemli bir yer tutar. Salmonella normalde tavukların yumurtalıklarında bulunan bir bakteridir. Yumurtanın çiğ olarak veya iyi pişirilmeden tüketilmesi halinde bakteri insana geçiyor ve hastalık yapıyor. Özellike sağlıksız koşullarda üretilen süt ve süt ürünlerinden bulaşıyor. Gıda zehirlenmesinden tifoya kadar pek çok hastalığa neden olabiliyor. Salmonellanın en ağır formu salmonella tifo bakterisiyle oluşan tifodur. En hafif formu da gıda zehirlenmesidir. Yumurta, tavuk eti, mayonez, süt, peynir gibi ürünlerde özellikle yumurtanın çiğ kullanıldığı pasta ve kremalarda bulunuyor. Yumurta soğukta saklanması ve üretim tarihinden sonra belirli sürede tüketilmesi gereken bir besin. Uygun sıcaklıkta saklanmadığı taktirde içerisindeki salmonella bakterisi hızla üreyebiliyor. Salmonella 56 derecede ölür. Gıdalar uygun sıcaklıkta bekletilmez, iyi pişirilmez veya pastörize edilmezse bu bakteriler kolayca ürer."




bilim.org
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt