Sanat Tarihi Yazımı-1

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Sanat Tarihi Yöntemleri Ve Yazımı 1
Sanat Tarihi Yöntemleri ve Yazımı dersi, öğrenciye bir konuyu araştırırken izlemesi gereken yöntemleri ve elde edilen bilgileri sistematik bir biçimde metin olarak sunabilmesini öğretmeyi hedefler. Dersi alan öğrencinin bir eseri araştırma ve yazmaya yönelik gerekli bilgi donanımını edinmiş olması beklenir.
Dersin İçeriği: “Sanat nedir?” sorusu temel alınarak sanat ve Sanat Tarihi bilimi, inceleme yöntemleri tanıtılır. Sanat Tarihi’nin fen bilimleri ve arkeoloji, nümizmatik, edebiyat, antropoloji, tarih gibi sosyal ve insani bilimlerle olan disiplinlerarası ilişkileri anlatılır. Öğrenciye bu kapsamda gruplama, karşılaştırma, grafik oluşturma gibi araştırma ve yazıma yönelik temel bilgiler öğretilir. Sanat Tarihi’nde kaynak araştırmaları, Sanat Tarihi’nin tarihi, Sanat Tarihi yazımının kural ve yöntemleri ele alınır.
Dersin Süresi: 1 sömestre (Haftada 3 teorik ders saati)
Eğitim Dili: Türkçe
Ön Koşul: Yok
Temel Öğretme Yöntemi: Anlatım ve tartışma
Değerlendirme Yöntemi: 2 ara sınav, 1 final sınavı ve 3 ödev
Önerilen Kaynaklar:
BELL, Clive. Uygarlık, (Çev. V.Günyol, M.Urgan, M.C.Anday, H.Yavuz, H.Çakır), İstanbul,
Toplumsal Dönüşüm Yayınları, 1998
CÖMERT, Bedrettin. “Sanat Kuramı ve Sanat Tarihçiliği”, Bedrettin Cömert’e Armağan,
Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 1980: 249-255
DEONNA, W. Sanatta Ritimler ve Kanunlar, (Çev. Süleyman Kazmaz), İstanbul, Remzi
Kitabevi, 1974
EDMAN, Irwin. Sanat ve İnsan. Estetiğe Giriş, (Çev. Turhan Oğuzkan), İstanbul, İnkilap ve
Aka Basımevi, 1977
FISCHER, Ernst. Sanatın Gerekliliği, (Çev. Cevat Çapan), İstanbul, e Yayınları, 1980
MEJUYEV, Vadim. Kültür ve Tarih, (Çev. Suat H. Yokova), İstanbul, Toplumsal Dönüşüm
Yayınları, 1998
MÜLAYİM, Selçuk. Sanat Tarihinde Araştırma ve Metot, Ankara, Titiz Ofset-Basımevi,
1982
ÖGEL, Semra. “Günümüzde Sanat Tarihi’ne Yaklaşımlar”, Celal Esad Arseven Anısına.
Sanat Tarihi Semineri Bildirileri, İstanbul : Mimar Sinan Üniversitesi Türk Sanatı
Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2000: 272-279.
WEBER, Jean-Paul. Sanat Psikolojisi, (Çev. İlhan Cem Arseven), Ankara, Karşı Yayınlar,
1993
hacettepe üniversitesi.

Üst Alt