sardunya ciceği,sardunya ciceği ozellikleri,sardunya ciceği sulaması,sardunya ciceği ceşitleri,sardunya ciceği bakımı,sardunya ciceği hakkında bilgi
imagessardunyacicegihakkindabilgi5afb0b0a529ec
sardunyaların anavatanı Guney Afrika'dır
Hoş kokulu gur yeşilliği, parlak renkli demet demet cicekleriyle sardunyalar en sevilen ciceklerin başında gelir
Sardunyaların yetiştirilmesi, coğaltılması kolay,ceşitleri zengin,cicek acma zamanı cok uzundurOyle ki uygun şartlar altında o zarif ciceklerini yıl boyunca bizden esirgemez
Sardunyalar dort ana gruba ayrılır;
GENEL
En yaygın olan tur budurTuylu yaprakları duzrenk veya ebruli ,yuvarlak dilimli,cicekleri demetler halinde sarı ve mavi haric her renkte,katmerli ya da yalınkat olabilirBoyu 3060 cmkadar,budanmazsa cok daha fazla uzayabilir
Ciceklenme suresi cok uzundurCelik ve tohumdan kolaylıkla coğalır
SAKIZ SARDUNYASI
Bu sarkık dallı tur parlak etli yaprakları,beyazdan bordoya kadar değişen,katmerli veya yalınkat demetler halinde acan gosterişli cicekleriyle bilinirEsnek dalları 1 metreye kadar sarkabilirCuce turleri de vardırSoğuğa karşı daha hassastırCelikten kolayca yetişir
CEYLAN
Halk arasında ceylan ve ye karagoz olarak adlandırılan bu tur,sivri uclu tuylu yapraklara ve acelyayı andıran cok gosterişli ciceklere sahiptirBu ciceklerin ortaları siyah,kenarları cok canlı renklerde duz veya ebruli olabilirlerBoyu 30 cm den bir metreye kadar uzayabilirTek dezavantajı ciceklenme suresinin diğer turlere gore kısa oluşudur
ITIR
Cok eskiden beri evlerimizde yetişen ıtırın yalınkat ve pembe renkteki cicekleri pek gosterişli değildirCiceklerinden ziyade yapraklarının ozel kokusuyla tanınmıştırGarip şekilli,girintili cıkıntılı bu yapraklar cinsine gore gul,limon,nane ya da elma kokuluduryaprakları hafifce oğuşturduğunuzda o nefis aroması cevreye yayılırKurutulmuş halde pot pourri'lerde kullanılmaktadır
Kışa dayanıklı tek sardunya turu, anavatanı Turkiye olan (pelargonium endlicherianum) dur
Sardunya Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bahcede yere ekilenler de kasım ayında dikkatlice sokulerek kasalara dikilir ve iceri alınır
ISI
Sardunyalar sıcağı sever Kışın dışarıda donabileceği icin aydınlık, ama ısıtılmayan kapalı bir yerde muhafaza edilir Bahcede yere ekilenler de kasım ayında dikkatlice sokulerek kasalara dikilir ve iceri alınır
IŞIK
Cok cicek acması icin bol guneş gormelidir Gun icinde 12 saat golge zarar vermez
SULAMA
Gerektiği zaman bolca sulanırTekrarı icin toprağının epeyce kuruması beklenirAşırı sulama bitkiyi curuturSusuzluğa dayanır Kışın suyu iyice azaltılır
NEM
Gerek yoktur
İki yılda bir saksı değiştirmek yeterlidirBu işlem ilkbaharda yapılırCicek zamanı 15 gunde bir uygun turde sıvı gubreyle beslenir Aşırı besleme ciceği azaltır, yapraklarını coğaltır
Sardunyalar şubatmart ayında budanırFazla uzun dallarının kısaltılması yeterli olur Cicek mevsimini uzatmak icin gecmiş cicekleri duzenli olarak ayıklanmalıdırCoğaltmak icin yazın bitkiden15 cm boyunda celikler kesilirBir gun dışarda bekletilip soldurulurOnceden sulanmış saksılara ekilirTutuncaya kadar cok az sulanır Genel sardunya tohumdan da kolaylıkla yetiştirilebilir
Alıntı
imagessardunyacicegihakkindabilgi5afb0b0a529ec
sardunyaların anavatanı Guney Afrika'dır
Hoş kokulu gur yeşilliği, parlak renkli demet demet cicekleriyle sardunyalar en sevilen ciceklerin başında gelir
Sardunyaların yetiştirilmesi, coğaltılması kolay,ceşitleri zengin,cicek acma zamanı cok uzundurOyle ki uygun şartlar altında o zarif ciceklerini yıl boyunca bizden esirgemez
Sardunyalar dort ana gruba ayrılır;
GENEL
En yaygın olan tur budurTuylu yaprakları duzrenk veya ebruli ,yuvarlak dilimli,cicekleri demetler halinde sarı ve mavi haric her renkte,katmerli ya da yalınkat olabilirBoyu 3060 cmkadar,budanmazsa cok daha fazla uzayabilir
Ciceklenme suresi cok uzundurCelik ve tohumdan kolaylıkla coğalır
SAKIZ SARDUNYASI
Bu sarkık dallı tur parlak etli yaprakları,beyazdan bordoya kadar değişen,katmerli veya yalınkat demetler halinde acan gosterişli cicekleriyle bilinirEsnek dalları 1 metreye kadar sarkabilirCuce turleri de vardırSoğuğa karşı daha hassastırCelikten kolayca yetişir
CEYLAN
Halk arasında ceylan ve ye karagoz olarak adlandırılan bu tur,sivri uclu tuylu yapraklara ve acelyayı andıran cok gosterişli ciceklere sahiptirBu ciceklerin ortaları siyah,kenarları cok canlı renklerde duz veya ebruli olabilirlerBoyu 30 cm den bir metreye kadar uzayabilirTek dezavantajı ciceklenme suresinin diğer turlere gore kısa oluşudur
ITIR
Cok eskiden beri evlerimizde yetişen ıtırın yalınkat ve pembe renkteki cicekleri pek gosterişli değildirCiceklerinden ziyade yapraklarının ozel kokusuyla tanınmıştırGarip şekilli,girintili cıkıntılı bu yapraklar cinsine gore gul,limon,nane ya da elma kokuluduryaprakları hafifce oğuşturduğunuzda o nefis aroması cevreye yayılırKurutulmuş halde pot pourri'lerde kullanılmaktadır
Kışa dayanıklı tek sardunya turu, anavatanı Turkiye olan (pelargonium endlicherianum) dur
Sardunya Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bahcede yere ekilenler de kasım ayında dikkatlice sokulerek kasalara dikilir ve iceri alınır
ISI
Sardunyalar sıcağı sever Kışın dışarıda donabileceği icin aydınlık, ama ısıtılmayan kapalı bir yerde muhafaza edilir Bahcede yere ekilenler de kasım ayında dikkatlice sokulerek kasalara dikilir ve iceri alınır
IŞIK
Cok cicek acması icin bol guneş gormelidir Gun icinde 12 saat golge zarar vermez
SULAMA
Gerektiği zaman bolca sulanırTekrarı icin toprağının epeyce kuruması beklenirAşırı sulama bitkiyi curuturSusuzluğa dayanır Kışın suyu iyice azaltılır
NEM
Gerek yoktur
İki yılda bir saksı değiştirmek yeterlidirBu işlem ilkbaharda yapılırCicek zamanı 15 gunde bir uygun turde sıvı gubreyle beslenir Aşırı besleme ciceği azaltır, yapraklarını coğaltır
Sardunyalar şubatmart ayında budanırFazla uzun dallarının kısaltılması yeterli olur Cicek mevsimini uzatmak icin gecmiş cicekleri duzenli olarak ayıklanmalıdırCoğaltmak icin yazın bitkiden15 cm boyunda celikler kesilirBir gun dışarda bekletilip soldurulurOnceden sulanmış saksılara ekilirTutuncaya kadar cok az sulanır Genel sardunya tohumdan da kolaylıkla yetiştirilebilir
Alıntı