sebze seçerken nelere dikkat etmeliyiz
Etten sebzeye alışverişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar..
Sağlıklı beslenmenin ilk kuralı, doğru alışveriş yapmaktan geçiyor. Neyi, ne zaman, nereden alacağınızı da. Uzmanlar, Ambalajı kontrol edin.Donmuş besinler katı, soğutucudaki besinler soğuk olmalı, çözülme belirtileri göstermemel" diyor.Ambalajda delik, yırtık veya açık köşeler olmaması, güvenlik kapaklarının ve düğmelerinin de mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. İşte et, sebze, meyve almanın püf noktaları...
BALIK ALIRKEN
Beslenme açısından yararları nedeniyle deniz ürünlerine ilgi gittikçe artmakta. İyi bir prot e i n kaynağı olmalarının yanı sıra d e n i z ürünlerinin yağ içeriği özellikle doymuş yağlar açısından düşük. Ve balık omega - 3 yağ asitleriyle sağlık açısından önemli yararlar sunuyor. Balık almanın da püf noktaları var: Satın almadan önce balık tezgahını kontrol edin. Sokak satıcılarından balık almayın. Bütün balıkları (yüzgeçli veya kabuklu) koklayın. Kuvvetli balığımsı koku taze olmadığının bir işaretidir, unutmayın.
SEBZE ALIRKEN
Bamya: Koyu yeşil renkli ve lekesiz olmalıdır. Bezelye: Dolgun, parlak yeşil kabuklu ve körpe, iyi gelişmiş tohumlu olmalı. Biber: Yumuşak, benekli ve berelilerden sakının. D o - m a t e s : Düzgün, iyi şekillenmiş ve sert (çok sert değil) olmalı. Yeşil Yapraklı Sebzeler: Taze, yumuşak, lekesiz yapraklı olmalı, kalın damarlı yapraklı demetlerden sakının.
ET ALIRKEN
Yağları iyi ayrılmış eti satın alın. Etin rengi tazeliğini gösterir. Sığır eti tipik olarak parlak kırmızı renktir. Genç dana eti grimsi pembedir. Daha yaşlı dana eti koyu pembedir. Kuzu etinin rengi nasıl beslendiğine bağlı olarak açık pembeden koyu pembeye kadar değişebilir. Ekonomik olmalarının yanı sıra tavuk ve hindi etleri yüksek protein içerir ve genellikle yağsızdır. Çoğunlukla kümes hayvanlarının yağsız çeşitlerini seçin (hindi ve tavuk gibi).
YUMURTA ALIRKEN
Almadan önce yumurtaların kart onlarını açın. Temiz ve tam olan kolileri seçin. Kırılmış olanı almayın. Oda sıcaklığında değil buzdolabında saklanmış olan yumurtaları alın.
MEYVE ALIRKEN
Elma: Çürük ya da çürük noktaları olanlardan sakının.
Erik : Çatlamış veya buruşuk kabuklardan sakının.
Kiraz-Vişne: Fazlaca yumuşak veya kurumuş veya koyu sapları olanlardan sakının.
Muz: Lekelenmiş ve çürümüş kabuklulardan sakının.
Etten sebzeye alışverişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar..
Sağlıklı beslenmenin ilk kuralı, doğru alışveriş yapmaktan geçiyor. Neyi, ne zaman, nereden alacağınızı da. Uzmanlar, Ambalajı kontrol edin.Donmuş besinler katı, soğutucudaki besinler soğuk olmalı, çözülme belirtileri göstermemel" diyor.Ambalajda delik, yırtık veya açık köşeler olmaması, güvenlik kapaklarının ve düğmelerinin de mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. İşte et, sebze, meyve almanın püf noktaları...
BALIK ALIRKEN
Beslenme açısından yararları nedeniyle deniz ürünlerine ilgi gittikçe artmakta. İyi bir prot e i n kaynağı olmalarının yanı sıra d e n i z ürünlerinin yağ içeriği özellikle doymuş yağlar açısından düşük. Ve balık omega - 3 yağ asitleriyle sağlık açısından önemli yararlar sunuyor. Balık almanın da püf noktaları var: Satın almadan önce balık tezgahını kontrol edin. Sokak satıcılarından balık almayın. Bütün balıkları (yüzgeçli veya kabuklu) koklayın. Kuvvetli balığımsı koku taze olmadığının bir işaretidir, unutmayın.
SEBZE ALIRKEN
Bamya: Koyu yeşil renkli ve lekesiz olmalıdır. Bezelye: Dolgun, parlak yeşil kabuklu ve körpe, iyi gelişmiş tohumlu olmalı. Biber: Yumuşak, benekli ve berelilerden sakının. D o - m a t e s : Düzgün, iyi şekillenmiş ve sert (çok sert değil) olmalı. Yeşil Yapraklı Sebzeler: Taze, yumuşak, lekesiz yapraklı olmalı, kalın damarlı yapraklı demetlerden sakının.
ET ALIRKEN
Yağları iyi ayrılmış eti satın alın. Etin rengi tazeliğini gösterir. Sığır eti tipik olarak parlak kırmızı renktir. Genç dana eti grimsi pembedir. Daha yaşlı dana eti koyu pembedir. Kuzu etinin rengi nasıl beslendiğine bağlı olarak açık pembeden koyu pembeye kadar değişebilir. Ekonomik olmalarının yanı sıra tavuk ve hindi etleri yüksek protein içerir ve genellikle yağsızdır. Çoğunlukla kümes hayvanlarının yağsız çeşitlerini seçin (hindi ve tavuk gibi).
YUMURTA ALIRKEN
Almadan önce yumurtaların kart onlarını açın. Temiz ve tam olan kolileri seçin. Kırılmış olanı almayın. Oda sıcaklığında değil buzdolabında saklanmış olan yumurtaları alın.
MEYVE ALIRKEN
Elma: Çürük ya da çürük noktaları olanlardan sakının.
Erik : Çatlamış veya buruşuk kabuklardan sakının.
Kiraz-Vişne: Fazlaca yumuşak veya kurumuş veya koyu sapları olanlardan sakının.
Muz: Lekelenmiş ve çürümüş kabuklulardan sakının.