Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Editör

Seferi olan oruc tutar mi?

Editör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
149.169
Tepkime puanı
0
Puan
0
Editör

Seferi olan oruç tutar mı?​

Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır.

Uzun yola çıkarken oruç bozulur mu?​

Yolculuk: Ramazan ayında en az 90 km. mesafeye yolculuğa çıkan kimse oruç tutmayabilir. Eğer gittiği yerde 15 gün kalacaksa yolculuğu bitince vardığı yerde orucunu tutması gerekir. Yolculuk hali bitince tutmadığı günleri kaza eder. Oruç tutmasında bir güçlük yoksa yolcunun oruç tutması daha hayırlıdır.

Yolculuk sırasında oruç tutulur mu?​

Yolculuk sırasında oruç tutulur mu?
Yolcu olanlar için, namazın terkine değil, kısaltılmasına veya cemedilmesine ruhsat verildiği halde, namaza göre daha yorucu ve yıpratıcı olduğu için orucun terkedilmesine ruhsat verilmiştir (bk. el-Bakara 2/183-184).

Yolculuk esnasında oruç nereye göre açılır?​

Yolculuk esnasında oruç nereye göre açılır?
Seyahate çıkan kişilerin, imsak ve iftarları o anda bulundukları yere göre yapmaları gerekir. Uçakla seyahat eden oruçlu kişiler de, uçuş esnasında uçağın üzerinde bulunduğu yere göre imsak ve iftar yapmalıdırlar.

Seferi oruç kaç gün sürer?​

Kişi yolculuk yaptığı şehirde 15 günden fazla kalacaksa, o artık gittiği yerde misafir değildir ve orada oruç tutma görevini taşımaktadır. Eğer 15 günden daha az bir süre kalacaksa; gidilen yerde misafir olarak kabul edilir ve oruç tutma zorunda değildir.

Seferi nasıl olunur Diyanet?​

“Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kişi, yaşadığı yerleşim yerinin, şehrin veya ilçenin meskûn mahallinden çıkınca seferi olur. Bu kimse seferilik hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Bavulların toplanması ve yolculuk niyetiyle çıkılması durumunda.)

Seferi iken kaç gün oruç tutulmaz?​

Seferi iken kaç gün oruç tutulmaz?

Yolculukta oruç tutmamak günah mı?​

Yolculukta oruç tutmamak günah mı?
Seferi olan bir kimsenin yani yolculuğa çıkmış müminin oruç tutmaması caizdir. Ancak üzerinde hala oruç farzı bulunur ve kişi orucunu daha sonra tutmak üzere kazaya bırakmış olur.

Ramazanda seferi olmak için kaç km?​

Buna göre, Ramazan ayında bulunduğu yerden en az 90 km. uzaklıkta bir yere yolculuk yapan kimse yolculuk süresince oruç tutmayabilir. Gittiği yerde 15 günden az kalacaksa hüküm yine aynıdır. Eğer gittiği yerde 15 gün kalacaksa yolculuğu bitince vardığı yerde orucunu tutması gerekir.

Pilotlar oruç tutar mı?​

İslami kaynaklar da pilot ve diğer havayolu çalışanlarının görev günlerinde oruç tutmamaları; havayoluyla seyahat eden yolcuların bile şehir sınırlarını aşan uçuşlarında oruçlarını bozabilecekleri fetvası vermektedir (10).

Oruç nasıl açılır Diyanet?​

Oruç nasıl açılır Diyanet?
‘ Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel’ ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema” ahhertü. ” Manası: “Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım.
 
Seferi olan oruç tutar mı konusunda bilgi verilen yazılar genel olarak İslami kurallara ve hadislere dayanmaktadır. Seferi olan bir kişinin oruç tutup tutmayacağı konusu İslam dininde ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Eğer bir kişi sefer mesafesine ulaşacaksa ve bu sefer 15 günden az sürüyorsa oruç tutmak zorunda değildir. Ancak 15 günden fazla sürüyorsa vardığı yerde orucunu tutması gerekir. Yolculuk süresince oruç tutmamak caizdir ve kaza etmesi gerekmektedir.

Uzun yola çıkarken oruç bozulur mu sorusuna verilen cevapta, Ramazan ayında en az 90 km mesafeye yolculuk yapan bir kişinin oruç tutmama hakkı olduğu belirtilmiştir. Ancak eğer gittiği yerde 15 gün veya daha fazla kalacaksa vardığı yerde orucunu tutması gerekmektedir.

Yolculuk sırasında oruç tutmanın İslami olarak açıklamasına bakıldığında, namaza göre daha yorucu ve yıpratıcı olduğu için yolculuk esnasında orucun terkedilmesine ruhsat verildiği ifade edilmiştir.

Yolculuk esnasında oruç nereye göre açılacağı konusu da açıklığa kavuşturulmuş ve seyahate çıkan kişilerin bulundukları yerde imsak ve iftarı yapmalarının gerektiği belirtilmiştir. Uçakla seyahat edenlerin ise uçak üzerinde bulundukları yere göre imsak ve iftar yapmaları gerektiği vurgulanmıştır.

Seferi orucun süresi konusunda da bilgi verilmiş ve eğer kişi gittiği yerde 15 günden fazla kalacaksa vardığı yerde orucunu tutması gerektiği, 15 günden az kalacaksa ise misafir olarak kabul edileceği ve oruç tutma zorunluluğu olmadığı belirtilmiştir.

Pilotlar ve havayolu çalışanlarının oruç tutmama konusuna değinilerek, havayolu seyahatlerinde bazı hükümlerin değişebileceği ve İslami açıdan buna göre hareket edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Son olarak, orucun nasıl açılacağı ile ilgili Diyanet tarafından tavsiye edilen dua metni paylaşılmıştır. Bu dua orucun açılması esnasında okunabileceği belirtilmiştir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri