Seffane Binti Hatim (ra)kimdir hayatı

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Seffane Binti Hatim,Seffane Binti Hatim hakkında bilgi,kadın sahabe Seffane Binti Hatim kimdir,Seffane Binti Hatim (ra) hayatı

Seffane Binti Hatim (ra)

Rubeyyi binti Muavviz radıyallahu anha ilmi ve siyasi toplantılara katılan hanım sahabilerden Medine’de İslam’ın yayılmasına bilgisiyle, gorgusuyle hizmet eden bir hanımefendi RasUlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin evine gelip istirahat ettiği bir bahtiyar hanım!

O, Medineli olup Hazrec kabilesinin Beni Neccar koluna mensuptur Babası Muavviz İbni Haris’tir Annesi Ummu Yezid’dir

Rubeyyi babası ile birlikte musluman oldu Amcası Muaz İbni Haris, Birinci Akabe goruşmesinde İslam’la şereflenip Medine’ye geldiğinde kardeşi Muavviz İbni Haris’de anlatılanlardan etkilenip musluman olmağa karar verdi Kızı Rubeyyi de, babasıyla birlikte kelimei şehadet getirerek İslam’ın ilklerinden oldul

Seffane binti Hatim radıyallahu anha comertliği ile meşhur bir ailenin ferdi Akıllı, zeki bir hanımefendi
Babasının comertliği darbı mesel haline gelmiş olan Hatimi Tai’nin kızı

Guzel konuşan, kendini ifadede acze duşmeyen, cesaret sahibi bir hanım

Esir duştukten sonra İslam’la buluşan ve kardeşi Adiy İbni Hatim’in de musluman olmasına vesile olan bahtiyar bir hanım sahabi!

O Yemen taraflarında yaşayan Tayy kabilesine mensuptur Babası comertliğiyle meşhur Hatimi Tayi’dir Akıllı bir kadın olan Seffane binti Hatim’in İslam’la buluşması şoyle olmuştur:

RasUlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimiz, hicretin dokuzuncu yılında Tayy kabilesi uzerine Hz Ali (ra) komutasında bir birlik gonderdi Tayy kabilesinin meşhur putu Fuls’u yıkıp ortadan kaldırmasını istedi

Hz Ali (ra)’ın Tayy kabilesi topraklarına baskın duzenleyeceğini haber alan Adiy İbni Hatim, aile efradını alarak Şam taraflarına kactı Kızkardeşi Seffane ise kabilesi icinde kaldı

RasUlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin atlıları bu kabilenin topraklarına girince Hz Ali (ra) komutasındaki suvariler Tayy kabilesine bir gece baskını duzenledi Hz Ali (ra) halka; “la ilahe illallah deyin canınızı ve malınızı kurtarın diye ilan ettirdi Musluman olanlara dokunulmadı Kabilenin diğer fertleri toptan esir alındılar Suvari birliği bir cok esir alarak, ganimet ve mallar elde ederek donduler

Medinei Munevvere’ye getirilen esirler Mescidi Nebi’nin yanında bulunan esirlerin toplandığı yere kondu İclerinde Tayy kabilesinin reisi Adiy İbni Hatim’in kızkardeşi Seffane binti Hatim de vardı

Seffane akıllı zeki ve ozguvene sahib bir kadındı İslam’a karşı kalbinde bir sıcaklık oluşmuştu Zira sefer halinde iken, yol boyu gelirken kendisine kotu davranılmamıştı RasUlullah (sa)’in atlılarından hic bir sert ve kaba hareket gormemişti İnsanlara şefkat ve merhamet ile muamele ettiklerine şahit olmuştu Muslumanların bu davranışı ona cok tesir etti İslam’ın şefkat ve merhameti onun gonlunde iman nurunun parlamasına vesile oldu

O RasUlullah (sa) ile goruşmek istedi Efendimizin huzuruna cıkartıldı

Bir rivayete gore de ResUli Ekrem (sa) efendimiz esirlerin bulunduğu tarafa doğru gelmişti de Seffane hemen ayağa kalkıp musluman olduğunu soyleyip kendisini tanıtmıştı Şoyle ki:

“Ya RasUlallah! Ben Hatemi Tai’nin kızıyım Şuphesiz babam kendisine sığınanları korur, ihtiyac sahiplerine yardım eder, acları doyurur, yemek yedirir, kendisinden bir şey isteyeni reddetmezdi dedi Sozune devam ederek:

“Şimdi babam oldu Kılavuzum, ortadan kayboldu Bana lutufta bulun Beni esaretten kurtarmanı senden rica ediyorum dedi

İki Cihan Guneşi efendimiz ona:

“ – Senin kılavuzun kim? diye sordu

O da:

“ – Adiyy İbni Hatim dedi

ResUli Ekrem (sa) efendimiz:

“– Şu Allah ve ResUlunden kacan Adiyy İbni Hatim mi? dedi ve yuruyup gecti

Ertesi gun RasUlullah (sa) Mescidden dışarı cıktığında yine esirlerin toplandığı yerden geciyordu Seffane binti Hatim tekrar ayağa kalktı ve:

“ – Ya RasUlallah babam oldu Elci ortadan kayboldu Bana yardım eyle Esaretten kurtar Memleketime gonder dedi

Fahri Kainat (sa) efendimiz Seffane (r anha)’nin bu samimi isteğini yerine getirmek uzere şoyle cevap verdi:

“ – Tamam Fakat gitmekte acele etme Kavminden guvenli bir kimse gideceği zaman bana haber ver buyurdu

Seffane binti Hatim (r anha) İslam’la şereflenişinin ve ResUli Ekrem (sa) efendimizden izin cıkmasının sevinciyle doneceği gunu beklemeye başladı

Nihayet memleketlerinden bir kervanın geldiğini duydu Onlarla guven icerisinde gidebileceğini duşunerek hemen Fahri Kainat (sa) efendimizin huzuruna cıktı ve:

“ – Ya RasUlallah! Beni goturecek, guvendiğim insanlardan bir kervan geldi dedi

İki Cihan Guneşi efendimiz Seffane binti Hatim (r anha)’ya bir deve hazırlattı Ona yiyecek, icecek ve giyecek verdi Turlu hediyelerle onu uğurladı

Seffane (r anha) samimi bir musluman olarak memleketine donup ailesinin ve kabilesinin İslam’a girmesini arzu ediyordu

Bunun icin Şam taraflarına kacan kardeşine ulaşmak uzere kervanla Suriye’ye gitti Orada Adiyy İbni Hatim’i buldu

Olan biten, başından gecen hadiseleri bir bir kardeşine nakletti Anlatılanları dikkatle dinleyen Adiyy İbni Hatim’de bir merak uyandırdı Seffãne (ranha) Sozune devam ederek RasUlullah (sa)’in şefkat, merhamet, afv ve mUsamahasına, comertliğine hayran kaldığını soyledi Kendisine karşı nazik davranışlarından, hediyelerle uğurlayışından bahsetti

Seffane (r anha) akıllı ve zeki bir hanım olduğu icin kardeşi Adiy İbni Hatim ona guvenirdi Onun sozlerine değerlendirmelerine onem verirdi Allah RasUlunu gormuş birisi olarak kardeşine ozel bir soru yoneltti ve:

“ – Şu zatın işi hakkındaki goruşun nedir? dedi

Seffane (r anha) bu soru ile kardeşinin gonlunun İslam’a ısındığını anladı Eski inadının kalmadığını, kin ve ofkesinin sonduğunu duşundu Adiyy İbni Hatim’in onurunu okşayarak, tatlı dil ve yumuşak bir uslUbla onun aklına hitab ederek şoyle konuştu:

“Vallahi ey kardeşim, senin ona acele iltihak etmeni duşunurum Ona suratle katılmanı uygun gorurum

Eğer o gercekten bir peygamber ise ona once giden icin bir fazilet vardır Ona tabi olmakta başkalarının onune gecmen senin icin bir fazilet ve ustunlukdur

Eğer o bir hukumdar ise, onun sayesinde Yemen’deki saltanatını kaybetmez, seckin insanlar icinde kalırsın Hor ve hakir bir duruma duşmezsin! Artık karar sana aittir! dedi

Adiy İbni Hatim’in kalbine cok tesir eden bu sozler onun zihninde yer etti Onu duşunmeye sevk etti İslam’a yonelişini sağladı İman nurunun kalbine girmesine ve gonlunde guzel ufuklar acılmasına vesile oldu Kızkardeşi Seffane’ye cevap olarak:

“ – Vallahi soylediklerin yerinde bir goruştur Ben bu zata gideceğim O bir yalancı ise bana zarar vermez Eğer doğru ise soylediklerini dinler, kendisine tabi olurum! dedi

Adiy İbni Hatim hic vakit kaybetmeden yola cıktı Medine’ye geldi RasUlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin huzuruna cıktı ve kelimei şehadet getirerek İslam’la şereflendi

Seffane binti Hatim (r anha) akıllı, zeki hareketleriyle konuşmasının guzelliği ve ifadelerinin tesirli olmasıyla tanınmıştı O, esaret hayatında gosterdiği cesaretle birlikte hem kendisi İslam’ın nUruna kavuşmuş, hem de kardeşi Adiyy İbni Hatim’in bu nur halkasına girmesine vesile olmuştur

Allah ondan razı olsun
Cenabı Hak cumlemize Seffane (r anha) gibi ince duşunceli, zekice hareket edebilmeyi nasib eylesin Bizleri daima şerlere kilit, hayırla anahtar eylesin Amin

Üst Alt