AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam etmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Şeker Hastalarına Öneriler

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
63
Yaş
36
Coin
256,935
Şeker Hastalığı - Şeker Hastalığı Nedir - Dİyabet - Şeker Hastalığı Tedavi Edilirmi



Üst karın boşluğunda, midemizin hemen altında bulunan pankreas kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insülin'i üretir. Bu hormonun yokluğunda tip 1 , etkisiz kaldığında (insülin direnci ) tip 2 diyabet oluşur. Tip 1 diyabet hemen tamamen çocuklarda, tip 2 diyabet ise erişkinlerde ve özellikle kilolu olanlarda görülür.

Oluş nedeni olarak tip 1'de kişinin kendi savunma sisteminin pankreas dokusuna saldırması ve onu yok etmesi ( otoimmun teori ) düşünülmektedir. Tip 2'de ise genetik geçiş sözkonudur. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar ( bazı şizofreni ilaçları ) da diyabet oluşturabilmektedir.

Çok yeme, çok su içme, çok idrar yapma, ağız kuruluğu ve ayaklarda yanma ( nöropati ) belli başlı belirtileridir.

Ciddi bir hastalıktır. Etkili bir şekilde tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden durumlarla ( komplikasyon ) karşılaşılır. Bunlar göz, böbrekler, damarlar ve sinirler üzerine olan olumsuz etkileridir. Bunlara tıp dilinde sırası ile retinopati, nefropati, anjiopati ve nöropati adı verilir. Bir başka anlatımla körlük, böbrek yetmezliği, kalp krizi, erkeklerde sertleşme sorunu, ayaklarda hissizlik- yanma gibi yaşamsal komplikasyonlara neden olur...

Bunun için diyabet ciddiye alınmalı ve tedavisi için elden gelen her şey yapılmaladır.

Tedavinin temelini diyet oluşturur. Glisemik indeksi ( Gİ ) düşük yiyecekler tercih edilmeli, az az fakat sık sık (3 ana, 3 ara öğün ) yenmelidir. Gİ düşük yiyecekler kan şekerini fazla yükseltmez. Bunlara örnek: Kepek ekmeği, peynir, et, kuru baklagil, fındık, ceviz, badem, elma, kivi, sebzeler... vb. dir. Gİ yüksek yiyecekler: Beyaz ekmek, kurabiye, börek, çörek, muz, incir, üzüm, karpuz, kavun, bal... vb. dir. Şeker yerine tatlandırıcılar rahatlıkla kullanılabilir. Halk arasında bunlarla ilgili çeşitli olumsuz spekülasyonlar vardır ama hiçbiri doğru değildir.

İlaç olarak tip 1 diyabette insülin, tip 2'de oral ( ağızdan alınan ) antidiyabetik ilaçlar ( gliklazit, metformin vb. ) kullanılır. Son yıllarda üretilen insülinler vücudumuzda üretilen doğal insüline çok yakındır. Tedbirli olunmadığında beklenen bir yan etki olan kan şekerinin aşırı düşmesi ( hipoglisemi ) dışında bir yan etkileri yok gibidir. Kalem şeklinde preparatları vardır ve kullanımları son derece kolaydır. Bu ilaçların hepsi doktor kontrolünde kullanılır ve şeker hastasının aslında sürekli gidip geldiği bir doktoru olmalıdır.



Son olarak düzenli egzersiz ( yürüyüş ) diyabetin tedavi ve kontrolünde olması gereken bir şeydir. Her gün ya da gün aşırı günde en az yarım saat tempolu bir yürüyüş çok yararlıdır...


Pratisyen Dr. Atanur YILDIZ Pratisyen Hekimlik
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt