Şeker Hastalığı Ağız Sağlığımı Nasıl Etkiliyor?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
IDF ( Uluslararası Diyabet Federasyonu) verilerine göre dünyada 425 milyon kişi şeker hastalığı ile yaşıyor (2017 verisi)

Diyabet;inme,kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi komplikasyonlara neden olabileceği gibi ağız ve diş eti sağlığınız için de tehtid oluşturabilir.

Peki diyabet ile ağız sağlığınızın nasıl bir ilişkisi var?

Diyabet,vücudun enfeksiyonlara olan direncini azaltır ve iyileşme süreçlerini yavaşlatır.Bu nedenle ağız enfeksiyonları diyabetli kişilerde daha şiddetli olma eğilimindedir.Dahası,kontrolsüz diyabetli kişilerde daha fazla ağız sağlığı problem vardır.Bunun nedeni,kontrolsüz diyabetin vücudun enfeksiyonlara karşı birincil savunması olan akyuvarları (lökosit) etkilemesidir.Ayrıca tükürük akışını azaltır ve tükürükteki şeker (glikoz) seviyelerini artırır,pamukçuk gibi mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir.

Diyabet hastaları başka türden ağız problemleri ile de karşılaşabilirler:

*Yanan ağız sendromuili,ağız mukozasını,diş etlerini,yanakları ve boğazın arkasını etkileyebilen ağrılı ve çoğu zaman sinir bozucu olan bir durumdur.Yanan dil olarak da bilinir.Ağızda genel bir yanma hissine neden olur.

*Ağız kuruluğu (xerostomia)iyabet,tükürük akışını azaltıp kuru ağıza neden olabilir.Ağızda aft,ülser,enfeksiyon ve diş çürümesine yol açabilir.

*Pamukçuk:Ağızda yetişen mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur.Ağızda ağrılı ve ülser olabilecek beyaz lekeler üretir.Tat alma yeteneğinizi bozar,yutkunmada güçlük yaşamanıza neden olabilir.

Diyabetli kişiler,ağız tedavisi ve digger diş prosedürlerinden sonra hızlı bir şekilde iyileşemezler.Dokulardaki kan akışı azaldığı ve kılcal damar yapısında bozulmalar meydana geldiği için cerrahi işlemlerden sonra çok dikkatli olunması gerekiyor.

Peki,bütün bu hastalıkları nasıl önleyebilrsiniz?

*Kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutun ve yönetin.

*Diş ve diş etlerinize çok iyi bakın.Günde en az iki defa dişlerinizi fırçalayın ve hergün diş ipi yapın.Diş hekiminizin önerdiği bir gargarayı günlük olarak kullanın.

*Takma dişler kullanıyorsanız bunları çıkarın ve günlük olarak temizleyin.

*Diş hekiminizi en az yılda 2 defa ziyaret edin ve ona diyabetli olduğunuzu söyleyin.Yılda iki defa profesyonel diş temizliği yaptırın.

*Kesinlikle sigara ve diğer tütün mamüllerini içmeyin,kullanmayın.Sigara içen diyabetli kişiler diş eti hastalığına karşı 20 kat daha fazla risk altındadır.
 
Üst Alt