Şeker Hastalığı

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Şeker hastalığı bugün birçok bireyin yanlış bilgi sahibi olduğu bir hastalıktır. Şeker hastalığı halk arasında bilinen algı ile çok şeker ya da şekerli besin tüketildiği zaman oluşan bir hastalık değildir. Diyabet hastalığının oluşum nedeni insülin hormonu ile ilişkilidir. Bu hormonun yeterince üretilmemesi ya da periferik etkinliğinin azalması sonucu diyabet gözlenmektedir. Bu da kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. Günümüz verilerini ele aldığımızda her on kişiden birinin şeker hastalığı ile karşılaştığını gözlemliyoruz. Bazı insanların da farkında olmadan diyabetik oldukları bilinmektedir.

Şeker Hastalığı Tipleri Nelerdir?


Diyabet Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Tip 1 Şeker Hastalığı (Diyabet): Bu hastalık genellikle çocuklarda ve genç bireylerde görülmektedir. İnsülinin pankreas üzerinde az üretilmesi ya da hiç üretilmemesi üzerine oluşan bir sorundur. Pankreasta insülin üretimi gerçekleştiren beta hücreler hasar gördüğünde tip 1 diyabet hastalığı yaşanmaktadır.

Tip 2 Şeker Hastalığı: Bu şeker hastalığı tipinde pankreasın insülin üretim seviyesinin azalması ile birlikte pankreastan salgılanan insülinine periferik direnç gelişmesi baş etken olarak görülmektedir.

Şeker Hastalığı Riski ve Şeker Hastalığı Belirtileri

Diyabet
genellikle genetik kökeni olan bir hastalıktır. Toplumun %25 ‘i risk altındadır. Terleme, baygınlık hissi, zayıflama, sık idrara çıkma, gece idrara uyanma, ağız kuruluğu gibi şikayetlerle karşımıza çıkar. Genellikle düzenli spor yapmayan, dengesiz beslenen kilolu insanlarda ortaya çıkmaktadır.

Tipik şeker hastalığı belirtileri içerisinde çok sık su içmek, çok sık tuvalete çıkmak, vücutta hissedilen bir yorgunluk hali, baş dönmesi, kilo kaybı ve kaşıntı da bulunmaktadır.

Şeker Hastalığı Tedavisi

Şeker hastalığı tedavisi multifaktöriyal bir yaklaşım gerektirir. Sağlıklı beslenme, düzenli spor ve vücudun ihtiyacına yönelik bir medikal tedavi, tedavinin en önemli aşamasını oluşturur. Her şeker hastası aynı diyeti ya da aynı spor programını uygulamamalıdır. Çünkü her bireyin kanındaki yağ oranı ve insülin üretim seviye farklıdır. Gerekli şeker testi ve ölçümlemeler yapıldıktan sonra tedaviye en doğru şekilde başlanacaktır. Şeker hastaları mutlaka endokrin uzmanının kontrolünde olmalıdır. Obez insanlar da ve yüksek doz insüline rağmen şekeri yüksek seyreden hastalarda cerrahi yaklaşım diyabeti kontrol altına almaktadır. Şeker (Diyabet) hastalığı için gerek tüp mide ameliyatları gerek gastrik bypass gerekse biliyopankreatik diversiyonlar iyi sonuçlar vermektedir. Hastaya hangi ameliyatın uygun olduğu metabolik cerrahlarca değerlendirilmelidir.

Hamilelik Şekeri – Hamilelerde Şeker

Gebe olmadan önce yeterli insülin salgılayabilen pankreas hücreleri gebeliğin ilerleyen süreçlerinde yeterli insülin salgılayamaz. Buna istinaden bireylerin daha önce şeker hastalığı belirtisi olmadığı halde hamilelik boyunca kan şekeri yükselme gösterebilir. Yaşanan bu durum ‘Gestasyonel Diyabet’ olarak adlandırılır ve genellikle hamilelik sonrasında düzelir.
 
Üst Alt