Nasıl Şeker Yapılır,
Şeker Nasıl Yapılır Kısaca,
Şeker Nasıl Oluşur,
Şeker Yapımının Aşamaları
Şeker Nasıl Yapılır ?
Toz şeker nasıl yapılır; Şeker kamışından şeker elde etmek icin, şeker kamışlarının yaprakları kesildikten sonra işlenir Yıkanan kamışlar ince ince kıyılır Sonra merdaneler arasında ezilirken uzerine su puskurtulur Bu su sayesinde cozelti haline getirilen ham şeker, kimyasal maddelerle işlemden gecrilip filtre edilerek toz şeker halini alır Pancardan şeker imal etme yontemi de benzer şekildedir: Once pancarın suyu sıkılır Filtre edilerek yabancı maddeleri ayrılan pancar suyu, daha sonra buharlaştırılarak şeker kristalleri oluşturulur Kullanılan pancarın kalitesine bağlı olarak 78 kilogram pancardan sadece 1 kilogram toz şeker uretilir
Kup şekerin imal edilişi de az zahmetli değildir: 50 kilogramlık cuvallar ile fabrikaya getirilen toz şeker, once icme suyu ile nemlendirilir Aldığı nemle birbirine yapışmaya hazır olan toz şeker tanecikleri daha sonra surekli donen bir tambur uzerindeki kalıplara doldurulur Bu kalıplarda preslenen toz şeker tamburdan kup şeker olarak cıkar ve icindeki nemi atması icin fırınlarda dinlenmeye bırakılır Fırınların arasındaki birkac dakikalık sıcak yolculuğundan sonra iyice kuruyan kup şekerler en son olarak robotlarla ambalajlanır ve satışa hazır hale getirilir Burada onemli olan nokta şekerin fırınlarda gecirdiği sure: bu sure ne kadar uzun olursa şeker de o kadar sağlıklı olur
Gorulduğu gibi, toz şeker taneciklerinin birbirlerine tutturulmasında icme suyundan başka hicbir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır Halk arasında hala var olan şekerlerin “kemik tozu ile yapıştırıldığı inanışı ise tamamen gercek dışıdır
Alıntı
Şeker Nasıl Yapılır Kısaca,
Şeker Nasıl Oluşur,
Şeker Yapımının Aşamaları
Şeker Nasıl Yapılır ?
Toz şeker nasıl yapılır; Şeker kamışından şeker elde etmek icin, şeker kamışlarının yaprakları kesildikten sonra işlenir Yıkanan kamışlar ince ince kıyılır Sonra merdaneler arasında ezilirken uzerine su puskurtulur Bu su sayesinde cozelti haline getirilen ham şeker, kimyasal maddelerle işlemden gecrilip filtre edilerek toz şeker halini alır Pancardan şeker imal etme yontemi de benzer şekildedir: Once pancarın suyu sıkılır Filtre edilerek yabancı maddeleri ayrılan pancar suyu, daha sonra buharlaştırılarak şeker kristalleri oluşturulur Kullanılan pancarın kalitesine bağlı olarak 78 kilogram pancardan sadece 1 kilogram toz şeker uretilir
Kup şekerin imal edilişi de az zahmetli değildir: 50 kilogramlık cuvallar ile fabrikaya getirilen toz şeker, once icme suyu ile nemlendirilir Aldığı nemle birbirine yapışmaya hazır olan toz şeker tanecikleri daha sonra surekli donen bir tambur uzerindeki kalıplara doldurulur Bu kalıplarda preslenen toz şeker tamburdan kup şeker olarak cıkar ve icindeki nemi atması icin fırınlarda dinlenmeye bırakılır Fırınların arasındaki birkac dakikalık sıcak yolculuğundan sonra iyice kuruyan kup şekerler en son olarak robotlarla ambalajlanır ve satışa hazır hale getirilir Burada onemli olan nokta şekerin fırınlarda gecirdiği sure: bu sure ne kadar uzun olursa şeker de o kadar sağlıklı olur
Gorulduğu gibi, toz şeker taneciklerinin birbirlerine tutturulmasında icme suyundan başka hicbir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır Halk arasında hala var olan şekerlerin “kemik tozu ile yapıştırıldığı inanışı ise tamamen gercek dışıdır
Alıntı