Semazen neden donuyor?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Semazen neden dönüyor?

Neden Döner? Sema sözlük anlamı gök evren anlamındadır fakat mevlevilik'te işitmek anlamına gelir. O dönme hareketi insanın oluşumunu ve yüce allaha ulaşmayı kainatın oluşumunu ve inşanın kainatta dirilişini sembol eder.

Semazen hangi dine mensup?

13. yüzyıl mutasavvıflarından Mevlânâ tarafından da dinî ve tasavvufi bir coşkunlukla icra edilen sema, bilhassa Mevlânâ'dan sonra gittikçe gelişmiş ve başlı başına bir ayin halini almıştır. Günümüzde mevlevi ayini kısaca "sema" olarak adlandırılır.

Semazenler kim?

Semazenler kim?
Semazen, sema gösterisi yapan kişiye denmektedir. Ney gibi dini çalgılar eşliğinde kollarını iki tarafa doğru açıp sağ avucunu gökyüzüne, sol avucunu ise yeryüzüne çevirerek Hak'tan alıp halka dağıtarak gerçekleştirilen bir ayindir. İşte bu ayini gerçekleştiren kişiler semazen olarak isimlendirilmektedir.

Semazenbaşı ne demek?

Mevlevî âyinlerinde semâzenleri kontrol ederek usûlüne uygun şekilde semâ etmelerini sağlayan, semâyı yöneten ve Mevlevîliğe yeni intisap edenlere semâ öğreten Mevlevî dedesi: Semâ çıkaracak bir derviş ile ya bizzat semâzenbaşı meşgul olurdu veyâhut o "can"ı semâzen dedelerden birinin nezâretine tevdî ederdi (Ziyâ …

Semazenlerin başı döner mi?

Sağa eğik olduğundan üç kanal eşit olarak uyarılır ve baş dönmesi yaşanmaz. Semazenler, başlarına sağa eğdikten sonra, sol ayak üzerinde dönerek sema yapar. Sema sırasında gözleri yarı açık olarak, ufuk çizgisi yerine geçen sol el baş parmağına bakar. Semazenin dönüş ekseni kafa, kalp ve sol bacağından geçer.

Mevlana Semazen ilişkisi nedir?

Mevlana Semazen ilişkisi nedir?
Mevlana zamanında belli bir nizama bağlı kalmaksızın dini ve tasavvufi bir coşkunluk vesilesiyle icra edilen sema" (semazen.net) Daha sonra tarikat zikri olarak belli kural ve kaidelere oturtularak disipline edilmiştir.
Mevlana hangi dine mensup?​
Muhammed Celâleddîn-i Rumi (Farsça: جلال‌الدین محمد بلخى), veya kısaca bilinen adıyla Mevlânâ (Farsça: مولانا, "efendimiz", 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış Fars Sünni Müslüman şair, fâkih, âlim, ilahiyatçı ve Sûfi mutasavvıf.
Sema Töreni nedir?​
Mevlevî Sema Töreni, Allah'a ulaşma yolunun derecelerini sembolize eden, içinde dini öğe ve temalar barındıran ve bu haliyle ayrıntılı kural ve niteliklere sahip tasavvufî bir törendir.

Semazenlerin sırrı nedir?

Semazenlerin sırrı nedir?

Semazen eğitimi kaç yaşında başlar?

Semazen, 5 ayda yetişiyor.

Semazenler neyi temsil eder?

Sembolik olarak ta, kainatın oluşumunu, insan oğlunun alemde dirilişini, Allah' a olan Aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip İnsan-ı Kamil 'e doğru yönelişini ifade eder.

Semazenin ellerinin anlamı nedir?

Semazenin ellerinin anlamı nedir?
Semazenlerin sağ eli göğe , sol eli yere bakar. Bunun anlamı sağ eli Hak 'tan alır, yere dönük sol elle halka verir. Bu şekilde yeniden doğuş tamamlanmış olur. Tabi ilahi doğuş.

En uzun dönen semazen kaç saat?

mevlevi felsefesini günümüzde dönerek yaşatan ve dönüşlerini terlemeden, başları dönmeden ve soluksuz kalmadan 20-25 dakika boyunca aralıksız, ruhani bir merkez etrafında dönen beyaz kelebekler gibi gerçekleştiren dervişlerdir.

Semazenler neden başını eğer?

Fuat Yöndemli, semazenlerin, sema gösterisi sırasında başlarını sağa doğru eğdikleri için başlarının dönmediğini belirtti. "İç kulakta üç tane yarım daire kanalı vardır. Üç kanalın birbirlerine uzaklığı eşit mesafededir. Semazenlerde, sema yaparken başlarını sağa doğru 20- 25 derece eğer.

Mevlana Semazen mi?

Mevlana Semazen mi?
Hz. Mevlana zamanında belli bir nizama bağlı kalmaksızın dini ve tasavvufi bir coşkunluk vesilesiyle icra edilen sema" (semazen.net) Daha sonra tarikat zikri olarak belli kural ve kaidelere oturtularak disipline edilmiştir.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,227
Çözümler
1
Tepkime puanı
10
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Semazenler, geleneksel Türk tasavvuf ritüeli olan sema gösterisi sırasında neden döner sorusuna detaylı bir açıklama getiriyor. Sema kelimesi gök evren anlamına gelse de mevlevilikte işitmek anlamına geldiğini belirtiyor. Semazenlerin dönme hareketi, insanın oluşumunu, yüce Allah'a ulaşmayı, kainatın oluşumunu ve insanın kainatta dirilişini sembolize ettiğini vurguluyor.

Semazenlerin hangi dine mensup olduğu konusunda ise 13. yüzyılda yaşamış olan Mevlânâ'nın tasavvufi bir coşkunlukla icra ettiği sema gösterisinin günümüzde mevlevi ayini olarak adlandırıldığını ve Mevlana'nın Fars Sünni Müslüman bir şair, âlim ve Sûfi mutasavvıf olduğunu belirtiyor.

Semazenlerin kim olduğu sorusuna verilen cevapta ise sema gösterisi yapan kişinin semazen olarak adlandırıldığı ve semazenin Hak'tan aldığı enerjiyi halka dağıtarak gerçekleştirdiği bir ayin olduğu ifade ediliyor. Semazenin dönüş ekseni kafadan, kalpten ve sol bacak üzerinden geçtiği belirtiliyor.

Semazenlerin başı döner mi sorusuna cevap olarak sağa eğik olduklarından üç kanalın eşit olarak uyarıldığı ve baş dönmesinin yaşanmadığı ifade ediliyor. Semazenler sema yaparken sağ elini gökyüzüne, sol elini ise yere doğru çevirirler. Başlarını sağa eğdikten sonra sol ayak üzerinde dönerek sema yaparlar.

Semazenlerin sırrı ve semazen eğitiminin yaş üzerine dair bilgi verilmemiş ancak semazenlerin sembolik olarak kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah'a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip İnsan-ı Kamil'e doğru yönelişini temsil ettiği belirtiliyor.

Ayrıca semazenin ellerinin anlamı sorusuna cevap olarak, sağ elinin Hak'tan alıp, sol elinin ise halka vererek ilahi doğuşu temsil ettiği ifade ediliyor. Semazenlerin başlarını eğmelerinin nedeni iç kulaktaki üç kanalın eşit olarak uyarıldığı ve baş dönmesinin yaşanmaması için başlarını sağa doğru eğdikleri belirtiliyor.

Son olarak da Mevlâna ve Semazen ilişkisi konusunda Mevlâna'nın tasavvufi bir coşkunlukla icra etmeye başladığı sema ritüelinin zamanla tarikat zikri olarak belirli kurallara oturtularak disipline edildiği ifade ediliyor.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Üst Alt