Son konular

Serebral anevrizma nedir ?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Anevrizma bir kan damarının duvarında genişleme ya da balonlaşma yapmasına ve ince duvarlı bir kabarcık yahut kesecik meydana gelmesine neden olan zayıf bir nahiyedir. Anevrizmalar vücudun rastgele bir mekanındaki damarların hepsinde meydana gelebilirler. Serebral anevrizmalar beyindeki damarlarda oluşan anevrizmalardır. Anevrizmalar bazen o kadar zayıf noktalara sahip olurlar ki bu-ralardan tıpkı balonların patlaması üzere yırtılır ve kanarlar.
Anevrizma:Kan damarlarında ince duvarlı bir kabarcık yahut balonlaşma oluşmasına neden olan damar duvarlarındaki zayıflıklardır.
Serebral:Dimağ ile ilgili
Stent:Damar içerisine yerleştirilen şahsi olarak tasarlanmış, genişleyebilen bir tüptür. Stent bir yapı iskelesi üzere damar duvarına bir destek oluşturur. Geniş boyunlu anevrizmalarda stentler anevrizma boynuna koili içerisinde tutabilmek hedefiyle yerleştirilirler. Tıpkı devranda, içine stent konulmuş olan bir damarda içerisinden kanın geçmesini ve akmaya devam etmesini de sağlarlar.
Bir Anevrizma İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Anevrizmalar sıklıkla 35-60 yaş arasındaki kişilerde gelgelelim daha sıklıkla hatunlarda ortaya çıkmaktadır. Anevrizmalar sıklıkla infeksiyonlardan, dimağ damarlarına hasar veren ilaçların kullanılmasından (amfetamin yahut kokain) yahut dimağda olan bir yaralanmadan ötürü oluşurlar. Nadir durumlarda anevrizmalar kimi damar hastalıklarına bağlı olarak, örneğin fibromüsküler displazi denilen bir rahatsızlığa bağlı da olabilirler. Yeniden tıpkı devranda anevrizma oluşumuna bir eğilim ailede de var olabilir.
Bir Anevrizmanın Semptomları Nelerdir?
Küçük ve yırtılmamış bir anevrizmanın sıklıkla bir semptomu da yoktur. Daha büyük anevrizmalar yandaş oluşumlara ağırlık oluşturmaya başlarlar ve bölgesel ağrılar ile baş ağrıları ortaya çıkar. Anevrizma büyüdükçe beyefendisine olan presler artacağından hasta görme sorunları, kol yahut bacaklarda his kaybı, güç kaybı, hafıza sorunları, konuşma sorunları yahut nöbetler ile karşı zıdda kalabilir.
Amfetaminler:Merkezi hudut sistemi uyaranlarıdırlar. Enerjiyi artırır ve iştahı azaltırlar. Narkolepsi ve birtakım depresyon formlarının tedavilerinde kullanılmışlardır.
Kokain:Kakao bitkisinin yapraklarından üretilen ve kimi dimağ kimyasallarının süratle ama kısa bir vade için aktivitesini artıran güçlü bir uyarandır. Tesirleri arasında öfori, bölgesinde duramama, heyecan yahut güzel hissetme vardır.
Fibromüsküler Displazi:Sıklıkla FMD diye bilinen fibromüsküler displazi bir yahut daha ziyade arterin duvarlarında anormal hücrelerin büyümesine neden olur. Sonuçta daralmalar (stenoz) oluşur. Şayet arterde kan akımını azaltmaya yetecek kadar daralma meydana gelirse anevrizma gelişebilir.
Tüm Anevrizmalar Tıpkı Mıdır?
Anevrizmalar değişik ölçülerde olabilirler.
10 mm.den küçük anevrizmalar küçük olarak değerlendirilirler.
10-20 mm arasında olanlar büyük anevrizmalar olarak değerlendirilirler
20 mm.den büyük anevrizmalar dev anevrizmalar olarak isimlendirilirler.
Anevrizmalar form olarak da değişiklikler gösterirler. Kimi örnekler vermek gerekirse:
-Sakküler (çanta gibi) dar boyunlu anevrizmalar. Bunlar berry anevrizmaları olarak da bilinirler zira bunlar bir arterin kenarından büyüyen kirazlar üzere imaj verirler; Dar anevrizma boynu kirazın sapı üzere görünür.
- Geniş boyunlu sakküler anevrizmalar. Bu çeşit anevrizmalarda boyun kısmı en az 4 mm geniştir yahut anevrizma başlangıç noktasından tepesine kadar olan uzunluğun en az yarısı kadar genişliğe sahiptir.
- Fuziform (İğ şekilli) anevrizmalar: Kesin bir boyunları yoktur.
Son olarak anevrizmalar yerleşim olarak da dimağın farklı nahiyelerinde oluşabilirler. Çoğunlukla dimağın derinlerindeki merkeze yakın, bazen biraz önde gözlere yakın (anteriyor dolaşım) yahut hafifçe başın art (posteriyor dolaşım) ortamına hakikat oluşurlar. Birtakım kişilerde birden çokça anevrizma dimağın farklı ortamlarında görülebilir.
Anevrizmaların boyutları, biçimleri ve yerleşimleri ne kadar yırtılma ve kanamaya meyilli olacakları konusunda etkilidirler. Anevrizmalar küçük ve daha tertipli bir yapı gösterdiklerinde kanamaya daha az eğilimlidirler.
Anevrizma Rüptürü (Yırtılması) Nedir?
Anevrizmalardan konuşurken yırtılmış yahut yırtılmamış tabirlerini duyuyor olabilirsiniz. Yırtılma tıpkı bir balonun patlamasında olduğu üzere anevrizmanın ince duvarlı kısmından yırtılarak açılmasıdır ve bu da kanın komşuluğundaki yakın ortama dağılmasına neden olur. Bu biçimdeki bir kanamaya hemoraji denilir.
- Serebral bir anevrizmadan kanın bu halde dimağ içerisinde dağılmasına hemorajik inme denir. Bu son nokta önemli durumun bulguları kol yahut bacak güçsüzlüğü yahut felci, konuşmada yahut anlamada meselelerin ortaya çıkması, görme bozuklukları yahut nöbetler biçiminde olabilir.
- Hemorajik bir inmeyi takiben dimağda kalıcı bir hasar yahut mevt riski mevcuttur gelgelelim tekrar de birtakım hastalar son aşama hafif bulgularla da bu durumu atlatabilirler. Şayet yırtılmış bir anevrizma tedavi edilmezse her vakit devam eden yine bir kanama riski mevcut olacaktır.
Bir anevrizma kanadığı devir kalıcı nörolojik sorunların oluşma riski vardır. Kimi kişilerde hafif tesirler olabilir. Şayet yırtılmış anevrizma tedavi edilmezse devam eden yine kanama riski her hengam olacaktır.
Hemorajik inme:Kanın serebral bir damardan direkt dimağ içerisine geçmesi.
Rüptür:
Bir dokunun yırtılması
Bir anevrizmanın rüptürüne neden olabilen birtakım risk faktörleri aşağıdaki üzeredir:
- Büyük anevrizma
- Yüksek kan basıncı
- Sigara içimi
- Şiddetli alkol tüketiyor olmak
- Aile Hikayesi
- Husus bağımlılığı
Serebral Bir Anevrizmanın Bulguları Nelerdir?
Küçük, yırtılmamış bir anevrizma ekseriyetle semptom vermez.
Daha büyük, yırtılmamış anevrizmalar genişledikçe yakınlarındaki dimağ meydanlarına yahut hadlere giderek artan bir bası yapmaya başlarlar. Bu bası lokal (mevzii) ağrılara yahut baş ağrılarına yol açar. Yeniden anevrizmanın dimağın neresinde olduğuna ve hangi yerlere bası yapmaya başladığına bağlı olarak hastalarda görme ile ilgili sorunlar, kol yahut bacaklarda his kayıpları, kuvvet kayıpları, hafıza meseleleri, konuşma sorunları yahut nöbetler ortaya çıkabilir.
Şayet bir anevrizma yırtılırsa kişi çoklukla ani, ve yaşayanların tanımıyla “hayatlarındaki en istenilmeyen baş ağrısı!” biçiminde başağrısı hisseder. Baş ağrısına bulantı, kusma, ense sertliği, bulanık ya da çift görme, ışığa hassasiyet yahut duyuların kaybı eşlik edebilir.
Geniş Boyunlu Anevrizma Nedir?
Geniş boyunlu anevrizma (anevrizmanın tabanındaki açıklıkta) en az 4mm genişliğinde boynu olan yahut anevrizmanın en yüksek tepesine olan uzunluğun en az iki katı kadar genişliğe sahip boynu olan anevrizmalardır.
Bir Anevrizma Nasıl Teşhis Edilir?
Serebral anevrizmaların tanısında bilgisayarlı tomografik anjiyografi denilen bir test kullanılır. Bu test dimağ içerisindeki serebral kan damarlarını ortaya koyar. Hasta kayan bir masa üzerinde yatar ve büyük bir yüzüğe benzeyen bilgisayarlı tarayıcıya sahih hareket eder. Röntgende damarların daha âlâ görülebilmesi için damardan bir boya unsuru verilir. Kan damarlarının bir seri röntgen imajı anormallikleri, örneğin kan damarında bir anevrizma üzere, ortaya çıkarabilmek ismine alınır.
2. bir görüntüleme prosedürü ise Manyetik Rezonans Anjiyografidir. Hastalar bir manyetik rezonans tarayıcı içerisine akıllıca hareket eden bir masa üzerinde yatarlar ve kan damarları bir anevrizmanın varlığını araştırmak üzere görüntülenirler. Bu iki tarama testinin ikisi de serebral anevrizmaların 3-5 mm.den büyük olanlarının pek birçoklarını tanımada son aşama yararlıdırlar.
En muteber test ise tanısal serebral anjiyogramdır. Bu test tabibin dimağ içerisindeki damarlara ve kan akımına direkt bakmasına imkan verir. Bu testte hasta bir röntgen masasında yatar durumdadır. Bacakta bulunan bir kan damarından küçük bir damar yolu kateteri yerleştirilir ve bo-yunda bulunan ve beyefendisine giden her iki boyun damarına kadar ilerletilir. Damarların röntgende hoş görüntülenebilmeleri için kontrast bir boya röntgen sinemaları çekilmeden evvel kateterden enjekte edilir.
Kompüterize Tomografik Anjiyografi:X ışınları kullanan ve vücudun zahir yerlerinin imajlarını değişik açılardan alarak yine kesitsel manzara haline getiren tanı koydurucu bir testtir.
Manyetik Rezonans Anjiyografi:Radyo dalgaları ve manyetik meydanın kullanıldığı, vücudun iç dokularının bilgisayarda yine oluşturulduğu bir süreçtir.
Boya bir kateterden verildiği için bu test başkalarına nazaran konforu biraz daha az ve biraz daha invazif (girişimsel) bir testtir. Lakin, serebral anevrizmaların tüm boyut ve tiplerdeki anevrizmalarının yakalanmasında ve tanımlanmasında en muteber usuldür. Rastgele bir tedavi planlanmadan evvel tanısal serebral anjiyogram tedaviye giden yol haritasının hazırlanması gayesiyle kesinlikle gerçekleştirilecektir.
Şayet Bir Anevrizma Oluşmuşsa Başkaları de Oluşur Mu?
Bir anevrizmanın varlığı %15-20 orantısında bir ya da daha ziyade sayıda anevrizma olma mümkünlüğünü artırmaktadır.
Yırtılmamış Bir Anevrizmanın Semptomları Nelerdir?
Küçük anevrizmaların çoklukla semptomları yoktur. Anevrizma büyüdükçe, baş ağrılarına yahut lokalize (mevzii) ağrılara neden olur. Şayet bir anevrizma çok büyürse alışılagelmiş dimağ dokusu yahut yandaş sonlara bası yapabilir. Bu bası görmede zorluklara, kol yahut bacaklarda his ve kuvvet kayıplarına, hafıza ve konuşma sorunlarına yahut nöbetlere yol açabilir.
Ne Tedaviler Var?
Günümüzde serebral dimağ anevrizmaları için temel olarak üç çeşit tedavi yolu mevcuttur: ilaçlar, nörocerrahi yahut nörovasküler teşebbüs. Her kişi için önerilecek tedavi metodu pek çok faktöre bağlıdır. Bunlar arasında anevrizmanın boyutları, yapısı ve yerleşimi, anevrizmanın yırtılmış yahut yırtılmamış olması ve hastanın kendi durumu sayılabilir.
Kontrast Boya (X-ray Boyası):X ışınları (Röntgen) altında opak olan ve vücudun iç yapılarının görünmesini sağlayan unsur.
Tanısal Serebral Anjiyogram:Dimağ damarlarıyla ilgili anormallikleri ortaya çıkarmak hedefiyle yapılan bir testtir. Anevrizma varlığını ortaya çıkarmak emeliyle da kullanılır. Bu test kasıktan damara yerleştirilen bir tüpün (kateter) rehberliğinde boyun damarlarına kon trast (boya) verilmesi ve kan akımının gözlenmesi ile gerçekleştirilir.
Medikal Tedavi:
Anevrizmaların tümü girişimsel tedavi gerektirmezler. Şayet bir anevrizma küçük, yırtılmamış ve bulgu vermiyorsa tabip teşebbüs tarafına yüksek kan basıncı üzere risk faktörlerini azaltmaya yönelik bir ilaç tedavisi verebilir. Tertipli denetimler kan basıncının ve öbür medikal durumların denetimi açısından gerekli olacaktır.
Nörocerrahi:
Bir anevrizmayı tamir etmek emeliyle yapılan nörocerrahi kafatasında bir aralık oluşturmak, beyefendisinin dokularını nazikçe aralayarak anevrizmayı ortaya çıkarmak ve anevrizma boynuna bir klip koymaktan ibarettir. Klip anevrizma boynuna bası yaparak onu kapatır ve kan akımının anevrizma içerisine girmesini önler.
Cerrahi sırasında hastaya umumî anestezi uygulanır. Şayet cerrahi sırasında yahut sonrasında rastgele bir komplikasyon olmamışsa hastaların birden fazla hastanede 4-6 gün kadar kalır ve birkaç hafta yahut ay içerisinde külliyen düzgünleşmiş olur.
Nörovasküler Teşebbüs:
Nörovasküler teşebbüs anevrizmaya vücutta bir damar içerisinden ulaşmayı ve içine kan girmesini engellemek üzere anevrizma içerisinin bir materyal ile doldurulmasını tabir etmektedir.
Nörovasküler teşebbüs sırasında hasta bir röntgen masasında yatmakta ve floroskop denilen bir makine ile manzaralar alınmaktadır. Kişisel bir boya damar içerisindeki mikro kateterlerden verilmek suretiyle hekimin anevrizmayı görmesi sağlanır ve tıbbi araçlar kafatası açılmadan bu anevrizmaya yönlendirilir.
Şayet süreçten sonra rastgele bir yan tesir yahut komplikasyon yok ise hastalar hastanede bir ya da iki gün kadar kalırlar ve bir hafta içerisinde büsbütün düzgünleşmiş olurlar.
Koil Embolizasyon Süreci

Bu usul bir tıp nörovasküler teşebbüs tatbikidir. Anevrizmanın içerisini doldurmak için kullanılan değişik materyaller vardır. En sık kullanılanları koillerdir- uzun çok ince, kıvrılmış tel huzmeleri, gitar teline benzerler lakin telefon kabloları üzere esnektirler.
Bir koil embolizasyon sürecinde tabip bunlardan birkaç adedini doluncaya kadar bir bir anevrizma içerisine yerleştirir. Bu koiller anevrizma içerisinde kalırlar ve etraflarında kan pıhtılaşarak içeriyi doldurur ve böylelikle anevrizma içerisine artık daha çokça kan giremez. Vücudun doğal bir yansısı nedeniyle bu koiller etrafında emboli oluştuğundan sürece koil embolizasyon ismi verilmektedir.
Bu süreçte tabip hastanın iç uyluk ortamında minik bir kesi yahut iğne teşebbüsü ile bacağa giden büyük damara bir tüp (kateter) yerleştirir. Bu tüp bir kateter kılıfıdır. Daha sonra bu kılıf içerisinden ince bir kılavuz tel ilerletilir. Bu tel metal olduğundan tabip bu teli röntgen ekranından (floroskopi) görebilir ve bunu beyefendisine ve oradaki anevrizmaya kadar yönlendirebilir.
 

Similar threads

  • Soru
Anevrizma bir kan damarının duvarında genişleme ya da balonlaşma yapmasına ve ince duvarlı bir kabarcık yahut kesecik meydana gelmesine neden olan zayıf bir kesimdir. Anevrizmalar vücudun rastgele bir konumundaki damarların hepsinde meydana gelebilirler. Serebral anevrizmalar beyindeki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
27
  • Soru
Intrakranial anevrizmalar, serebral arterlerin patolojik genişlemeleridir. Birden fazla anevrizma doğuştandır ve değişerek ve gelişerek hayat uzunluğu devam eder. Atherosklerotik hale gelebilirler. Anevrizmalar tipik olarak en sık, Willis poligonundaki ana damarların bifurkasyonlarında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Anevrizma Beyin damarlarındaki yüksek basıncın ve baloncukların neden olduğu anevrizma, çocuklar dahil herkesin hayatını tehdit ediyor. Bu hastalığın çoğu kez küçük bir baş ağrısıyla ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar, stresten ve sigaradan uzak durulması gerektiğini söylüyor. Beyin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Belirti vermeden aniden ortaya çıkabilen anevrizmalar her yaştan kişide görülebiliyor. Kişide gün içinde şiddetli baş ağrısıyla birlikte kişide bulantı, kusma, felç, görme, konuşma ve denge bozukluğu yaratabilen anevrizmalarda, zamanında doğru müdahale ile baloncukların kanama yapmadan teşhis ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Anevrizma Baloncuk Genel Bilgiler Halk arasında baloncuk olarak bilinen anevrizma denince, genel olarak, temiz kan taşıyan damarlara (arter) ait genişlemeler anlaşılır Anevrizmalar aort damarı gibi cok geniş damarlarda oluşabildiği gibi, kucuk ve orta boy damarlarda da teşekkul ederler Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt