Son konular

Sezgisel Beslenme

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Son vakitlerde ismini sıkça duyuyoruz lakin ne olduğunuz biliyor muyuz? Gelin bugün sezgisel beslenmeyi bir arada inceleyelim.

Kişinin doğuştan sahip olduğu ancak maruz kalınan dış etmenler nedeni ile körelebilen, kendi açlık-tokluk sinyallerini izleyerek beslendiği bir beslenme formudur. Bu beslenme usulü, size ne vakit yemeniz gerektiğini yahut ne yemeniz gerektiğini söylemez.

Temel prensip; açken yemek yemek, doyduğunda bırakmaya dayanır.

Fizikî açlık ve duygusal açlığı birbirinden ayırın!

Fizikî açlık olağan ve olması gereken bir durum olup yavaş-yavaş gelişir. Duygusal açlık ise; gerilim, ıstırap, sevinç, yalnızlık üzere his durumlarında ortaya çıkabilen yeme isteğidir. Yedikten sonra pişmanlık, suçluluk duygusu ya da kısa vadeli âlâ hal ortaya çıkabilmektedir.

Pekala Sezgisel Beslenmeyi Nasıl Uygularız?

Birinci basamak olarak kendinizi izleyerek hangi tıp açlık yaşadığınızı tespit edip bunun farkına varın!

Diyet mantığını bırakın.

Vücudunuzun verdiği sinyallere kulak verin, esnek prensiplere yönelin.

Açlığınızı sevin, doygunluğunuzu hissedin.

Bedeninizi sağlıklı besleyerek açlık hissinize karşılık verin.

Açlığınızı bir düşman olarak değil metabolik bir olay olarak görün.

Tokluk sinyallerinizi keşfedin, doyduğunuzda durun!

Yemek sırasında orta ara kendimize “Şu anda nasıl hissediyorum?”, “Bu yiyeceğin tadı nasıl?”, “Devam etmek istiyor muyum?” üzere sorular sorarak dikkatimizi yemeğimize ve vücudumuza getirebiliriz.

Hislerinizle yiyecekleri kullanmadan başa çıkın
Güç tecrübeler yaşadığımız anlarda kitap okumak, meditasyon yapmak, müzik dinlemek, arkadaşımızla bir buluşma organize etmek üzere sevdiğiniz aktivitelere vakit ayırabilirsiniz. Açlık dediğiniz o hissin duygusal boşluklarınıza dayandığını anlamaya çalışın.

Kendine güzel davran, vücuduna hürmet duy, tartıya odaklanma!

“Kendime yeterli gelen şeyleri yiyorum” Bu bazen hamburger, bazen salata bazen de cips olabilir. Yiyecekler hakkındaki “kötü” “yasak” üzere fikirlerinizi ortadan kaldırdığınızda ve kendinize şartsız müsaade verdiğinizde esasen vücudunuz için en gerekli ve hakikat seçimleri yapacağınızı görebilirsiniz.

Yeme alışkanlıklarınızı ve kendinizi keşfetmek biraz vakit alabilir, kendinizi suçlamak yerine kesinlikle sabırlı olmayı deneyin.

Öncelikli amacınız sıhhatinizi güzelleştirmek ve daha iyi-güçlü hissetmek olsun. Yalnızca kilo vermeye odaklanmak sizi yolunuzdan saptıracaktır.
 

Similar threads

  • Soru
Sezgisel beslenme; kişinin fizyolojik olarak verdiği açlık-tokluk sinyallerini dinleyerek ve bu sinyallere ahenk sağlayarak gerçekleştirdiği yemek yeme davranışıdır. Bu beslenme biçimi bireye ne vakit yemesi gerektiğini ve ne yemesi gerektiğini söylemez. Kişi kendi açlığı ve tokluğu konusunda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Yeme davranışı yaşam boyu devam eden ve yıllar içinde gelişip ve farklılaşabilen bir davranıştır. Yaşam boyu gelişen yeme davranışlarımızı etkileyen en önemli faktörlerden biri değişen duygu durumlarıdır. Yemek yemenin bireylere verdiği haz duygusu aşırı beslenmeye veya yeme bozukluklarına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Yeme tutum ve davranışları genetik, çevre, hormonlar, bireyin o anki duygusal durumu, sosyo-demografik özellikler, geçmiş deneyimler, kültürel ve dini inanışlar, medya, beden algısı, şişmanlık, iştah vb. pek çok faktörden etkilenmektedir. Yeme tutumlarındaki değişimler yeme bozuklukları gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Sezgisel yeme tanımı 1995 yılında ikisi klinik diyetisyeni olan Evelyn Tribole ve Elyse Resch tarafından diyet dışı bir yaklaşım olarak tanımlanmıştır. Sezgisel yeme davranışı sergilemeyen bireyler, duygusal doygunluğa ulaştıkları zaman yeme davranışını sonlandırabiliyorlar. Sezgisel yeme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Yıllardır diyetisyenlere gidiyor, denemedik diyet bırakmıyor lakin diyet yapmayı bıraktığınız an verdiğiniz tüm kiloları ziyadesiyle geri mi alıyorsunuz? Temelinde dehşet, suçlama ve katı yasakların olduğu hiçbir sistem uygun sonuç doğurmuyor zira yasak olan insanlara daha da cazip gelmeye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt