Sabahın birinci saatlerinde yudumlanan dumanı üstünde sıcak bir çay yahut âlâ demlenmiş sıcak bir kahve en değerli ritüellerinizden biri ise, size berbat bir haberimiz var. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım'dan aldığımız bilgilere nazaran, bilhassa çorbasını kaynatmadan içemeyen, sıcak yemeyi ve içmeyi çok sevenlerin, çorbasını lisanını yaka yaka içmek konusunda bir kere daha düşünmesi gerekecek. Zira yapılan araştırmalar belirli bir derecenin üstündeki sıcaklığın kanser riskini artırdığını gösteriyor.
Yapılan araştırmalarda 60 -70 derecenin üzerindeki sıcaklığa sahip olan içecek ve yiyecekleri tüketmenin kanser riskini artırdığı ispatlanmış. Sıcak besinlerin bilhassa yemek borusu kanseri yaptığı, ağız içerisinde yaralar oluşturduğu, mide ağrısı ve mide kanseri yaptığı, gırtlak kanseri riskini artırdığı, lisan ve dişlere ziyan verdiği gösterilmiş.
KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, sıcak yemenin ve içmenin kanser riskini artırdığı tarafındaki mevzuyu Pudra.com için şu biçimde açıklıyor:
"Ağızdan itibaren mideye kadar olan bölgedeki organların, tekrarlayan formda yıllar uzunluğu yüksek sıcaklığa maruz kalması durumunda bu bölgedeki dokuların, proteinlerin yapısının bozulması, tıbbi manada denatürasyonuna neden olarak, kanser oluşumu için değerli bir risk faktörü yaratır.
KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım'a, her sıcak tüketim kanser riskini artırır mı?" diye sorduğumuzda ise, Yıldırım, bu sorumuza cevap olarak, "Fark etmeden yahut kazara bir iki kere ağza sıcak çay almak yahut sıcak yemek almak direkt kanser yapmaz lakin alışkanlık haline gelen, yıllar uzunluğu süren daima sıcak yemek içmek kanser riskini değerli derecede artırır." dedi.
Çok acılı ve baharatlı yemek de kanser riskini artırabiliyor!
Pek çok uzmanın da söylediği üzere, azı karar, birçok ziyan...KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım mevzuyu şöyle açıklıyor: "Proteinlerin yapısını bozan bir öbür faktör ise alışkanlık noktasında acılı ve baharatlı beslenme biçimi. Acılı ve baharatlı yemek, sıcakla birlikte birleştiğinde mide ve yemek borusu için daha fazla risk oluşturuyor. Yeniden yıllar uzunluğu sigara ve alkol kullanan bir kişi de çok sıcak yiyip içme alışkanlığına sahip ise, yüksek oranda kansere yakalanma riski bulunuyor."
Pudra.com: Pekala dokular kendini onaramaz mı?
KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım:Sıcak maruziyet sonrası dokuların kendini yenileme özelliği var, lakin tekrarlayan sıcak maruziyette dokuların kendini güzelleştirme kapasitesi giderek azalacak ve ortaya kanser çıkacaktır. Tekrar sıcak yemek ve içmek ağızda çıkan aftların da en kıymetli nedenlerinden biridir. Mide ağrılarının sebepleri de çok sıcak yemek ve içmek olabilir. Zira sıcak yeme - içme sonrası mide ağrısı yapar. Sağlığımızdan olmamak için, beslenmede çok sıcak yemekten ve içmekten kaçınmamız gerekir.
Yapılan araştırmalarda 60 -70 derecenin üzerindeki sıcaklığa sahip olan içecek ve yiyecekleri tüketmenin kanser riskini artırdığı ispatlanmış. Sıcak besinlerin bilhassa yemek borusu kanseri yaptığı, ağız içerisinde yaralar oluşturduğu, mide ağrısı ve mide kanseri yaptığı, gırtlak kanseri riskini artırdığı, lisan ve dişlere ziyan verdiği gösterilmiş.
KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, sıcak yemenin ve içmenin kanser riskini artırdığı tarafındaki mevzuyu Pudra.com için şu biçimde açıklıyor:
"Ağızdan itibaren mideye kadar olan bölgedeki organların, tekrarlayan formda yıllar uzunluğu yüksek sıcaklığa maruz kalması durumunda bu bölgedeki dokuların, proteinlerin yapısının bozulması, tıbbi manada denatürasyonuna neden olarak, kanser oluşumu için değerli bir risk faktörü yaratır.
KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım'a, her sıcak tüketim kanser riskini artırır mı?" diye sorduğumuzda ise, Yıldırım, bu sorumuza cevap olarak, "Fark etmeden yahut kazara bir iki kere ağza sıcak çay almak yahut sıcak yemek almak direkt kanser yapmaz lakin alışkanlık haline gelen, yıllar uzunluğu süren daima sıcak yemek içmek kanser riskini değerli derecede artırır." dedi.
Çok acılı ve baharatlı yemek de kanser riskini artırabiliyor!
Pek çok uzmanın da söylediği üzere, azı karar, birçok ziyan...KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım mevzuyu şöyle açıklıyor: "Proteinlerin yapısını bozan bir öbür faktör ise alışkanlık noktasında acılı ve baharatlı beslenme biçimi. Acılı ve baharatlı yemek, sıcakla birlikte birleştiğinde mide ve yemek borusu için daha fazla risk oluşturuyor. Yeniden yıllar uzunluğu sigara ve alkol kullanan bir kişi de çok sıcak yiyip içme alışkanlığına sahip ise, yüksek oranda kansere yakalanma riski bulunuyor."
Pudra.com: Pekala dokular kendini onaramaz mı?
KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım:Sıcak maruziyet sonrası dokuların kendini yenileme özelliği var, lakin tekrarlayan sıcak maruziyette dokuların kendini güzelleştirme kapasitesi giderek azalacak ve ortaya kanser çıkacaktır. Tekrar sıcak yemek ve içmek ağızda çıkan aftların da en kıymetli nedenlerinden biridir. Mide ağrılarının sebepleri de çok sıcak yemek ve içmek olabilir. Zira sıcak yeme - içme sonrası mide ağrısı yapar. Sağlığımızdan olmamak için, beslenmede çok sıcak yemekten ve içmekten kaçınmamız gerekir.