Aşırı Sıcaklarda Alınacak Onlemler
Sıcaklarda Alınması Gereken Onlemler
Yurt genelinde mevsim normallerinin artması ozellikle yaşlılar ve hastalar icin tehlike oluşturmakta ve yaz mevsimindeki beslenme ve vucudun sıvı kaybı ve aşırıcı sıcaklar bircok hastalığa davetiye cıkarmaktadır Aşırı sıcaklardan kaynaklanan rahatsızlıklardan dolayı ozellikle hastanelerine başvuranların sayısı artmaktadır Hastanelere başvuru sebepleri arasında guneş carpması, besin zehirlenmesi, ishal, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları ilk sıralarda yer almaktadır
Sıcaklarda Alınacak Tedbirler:
Genel Korunma
Gunun en sıcak saatlerinde (10:0016:00) mecbur kalmadıkca dışarı cıkılmamalıdır
Acık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giyseler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve guneş gozluğu kullanılmalıdır
Dışarıda calışması gerekenler mumkun oldukca guneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kacınmaya, sık sık tuz iceren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir
Fiziksel aktivite (spor) yapmak icin sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir, her bir saatlik spor icin en az 23 bardak sıvı alınmalıdır
Risk altındaki bireyler guneş ve sıcak carpması yonunden gunde en az iki kez izlenmelidir
Bebek, cocuk, engelli ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araclarda kesinlikle bırakılmamalıdır
Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır
Guneş goren pencereler perde vb guneşliklerle golgelendirilmelidir
Vucut ısısının yukselmemesi icin sık duş alınmalı, bunun mumkun olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yuz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir
Beslenme ve Sıvı Alımı
Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının onlenmesi icin her zamankinden daha fazla sıvı alınmalıdır Susuzluk hissi olmasa bile her gun en az 22,5 litre (1214 bardak) sıvı tuketilmelidir
Sıvı alımında su icmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, cay ve gazlı icecekler yerine sut, ayran, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki cayları tercih edilmelidir Ayrıca kafein, alkol ve fazla miktarda şeker iceren iceceklerin vucuttan daha fazla sıvı kaybına yol actığı unutulmamalıdır
Mide kramplarına neden olabileceği icin cok soğuk ve buzlu icecekler tercih edilmemelidir
Yağlı ve kızartılmış besinlerden kacınılmalıdır
Vucut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitaminmineral alınımını sağlamak icin bol miktarda sebze ve meyve tuketilmelidir
Dışarıda ve acıkta satılan yiyeceklerin tuketiminden kacınılmalı, cabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, sut, balık vb) acıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına ozen gosterilmelidir
Sıcaklarda Alınması Gereken Onlemler
Yurt genelinde mevsim normallerinin artması ozellikle yaşlılar ve hastalar icin tehlike oluşturmakta ve yaz mevsimindeki beslenme ve vucudun sıvı kaybı ve aşırıcı sıcaklar bircok hastalığa davetiye cıkarmaktadır Aşırı sıcaklardan kaynaklanan rahatsızlıklardan dolayı ozellikle hastanelerine başvuranların sayısı artmaktadır Hastanelere başvuru sebepleri arasında guneş carpması, besin zehirlenmesi, ishal, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları ilk sıralarda yer almaktadır
Sıcaklarda Alınacak Tedbirler:
Genel Korunma
Gunun en sıcak saatlerinde (10:0016:00) mecbur kalmadıkca dışarı cıkılmamalıdır
Acık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giyseler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve guneş gozluğu kullanılmalıdır
Dışarıda calışması gerekenler mumkun oldukca guneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kacınmaya, sık sık tuz iceren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir
Fiziksel aktivite (spor) yapmak icin sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir, her bir saatlik spor icin en az 23 bardak sıvı alınmalıdır
Risk altındaki bireyler guneş ve sıcak carpması yonunden gunde en az iki kez izlenmelidir
Bebek, cocuk, engelli ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araclarda kesinlikle bırakılmamalıdır
Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır
Guneş goren pencereler perde vb guneşliklerle golgelendirilmelidir
Vucut ısısının yukselmemesi icin sık duş alınmalı, bunun mumkun olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yuz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir
Beslenme ve Sıvı Alımı
Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının onlenmesi icin her zamankinden daha fazla sıvı alınmalıdır Susuzluk hissi olmasa bile her gun en az 22,5 litre (1214 bardak) sıvı tuketilmelidir
Sıvı alımında su icmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, cay ve gazlı icecekler yerine sut, ayran, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki cayları tercih edilmelidir Ayrıca kafein, alkol ve fazla miktarda şeker iceren iceceklerin vucuttan daha fazla sıvı kaybına yol actığı unutulmamalıdır
Mide kramplarına neden olabileceği icin cok soğuk ve buzlu icecekler tercih edilmemelidir
Yağlı ve kızartılmış besinlerden kacınılmalıdır
Vucut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitaminmineral alınımını sağlamak icin bol miktarda sebze ve meyve tuketilmelidir
Dışarıda ve acıkta satılan yiyeceklerin tuketiminden kacınılmalı, cabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, sut, balık vb) acıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına ozen gosterilmelidir