Sıcak Havalarda Nasıl Oruc Tutulur
Sıcaklarda Nasıl Oruc Tutabiliriz
Bu yıl Ramazan ayı, yazın uzun ve sıcak gunlerine denk geldi Hem gun icinde oruc tutulan surenin uzun olması hem de havanın sıcak olması oruc ibadetini yaparken bazı konulara dikkat etmeyi gerektirmektedir
Bol Sıvı Alımı Şart!
Ozellikle sıcak havalarda sıvı tuketimi cok onemlidir, oruc tutan kişilerin iftar ve sahur yiyeceklerini hafif ve sulu yemekler olarak duzenlemesi, iftar ve sahur arası sıvı tuketimine ozen gostermeleri gerekmektedir
Orucluysanız Sıcak Havada Dışarı Cıkmamaya Ozen Gosterin
Sıcak havalarda gerek terleme ile gerekse vucuttan buharlaşma yolu ile sıvı kaybının artması daha cok sıvı alımını gerektirmektedir Oruc tutan kişiler, eğer bir zorunluluk yok ise, cok sıcak havalarda dışarıya cıkmamaya ozen gostermelidirler Eğer dışarı cıkılacaksa sabah erken ya da akşamustu saatler tercih edilmelidir Acık havada calışan oruclu kişilerin doğrudan guneş ışığından kacınmaları, ozellikle bol ve acık renk giysiler tercih etmeleri onerilir Yaz mevsiminde cok kalabalık ve sıcak ortamlarda bulunmak hem sıvı kaybı; hem de kan şekerinde duşme gibi durumlar yaratacağından bu konuya da dikkat etmek gerekmektedir
Acık Havada Calışıyorsanız Golgede Mola Verin
Yaz aylarında ozellikle acık havada calışan ağır işcilerin mutlaka sahura kalkarak sıvı almaları, dengeli beslenmeleri gerekmektedir Guneşin dik olduğu oğle vakitlerinde ve her 12 saatte bir mola verilip dinlenilmesi, golge ve serin bir bolgede bulunulması cok onemlidir Cok sıcak ve bunaltıcı durumlarda hafif serin duş alınması ferahlatıcı etkiye sahiptir
Orucluyken Sıcak Havada Bayılma Riskine Dikkat!
Oruc tutulan donemde sıvı kaybına dikkat edilmezse, halsizlik, kas krampları, carpıntı, ateş cıkması gibi bulgular oluşur, daha fazla su kayıplarında tansiyon duşmesi ve bayılma gozlenebilir Sıvı kaybı ile birlikte direkt guneş ışığına maruz kalma olursa sıcak carpması tablosu da gelişebilir
İftar Yemeğine Kahvaltılık İle Başlayın
Yaz aylarında oruc tutarken yemeklerimize de ozellikle dikkat etmek gerekmektedir İftarda bir kerede cok miktarda yemek yememeli, yağlı, baharatlı, tuzlu ve soslu yemeklerden kacınılmalıdır İftarda oruc hafif sulu yiyeceklerle ve kahvaltılık benzeri yiyeceklerle acılmalı ve bir kerede cok miktarda yanilmemelidir Onun yerine iftardan bir iki saat sonra yine bir miktar yenilmelidir Yatmaya 12 saat kala bir meyve yenilmesi hem enerji bakımından hem de icerdiği sıvı miktarı bakımından onerilir
Et İştahınızı İftara Saklayın
Sahura biraz erken kalkılıp sıvı besinler alınması, ağır yiyecekler yerine doyurucu ve hafif bitkisel kaynaklı besinler alınması gerekmektedir Ozellikle sahurda ağır hayvansal besinlerden uzak durulmalıdır Bu tip besinlerden balık ve tavuk tercih edilmeli ızgara, haşlama ya da fırında pişirilerek iftar oğununde yenilmelidir
Kronik Hastalığı Olanlar Doktor Kontrolunde Oruc Tutmalı
Yaz aylarında oruc tutarken bazı hasta gruplarının da ozel olarak dikkat etmesi gereken durumlar vardır Yuksek tansiyon, kronik rahatsızlığı olan hastalar, kalp ve bobrek sorunu olan hastalar sıcak havalarda mutlaka doktorlarına danışarak oruc tutmalı; beslenme duzenlerinde buyuk değişiklik yapmamalı ve ilaclarını aksatmamalıdır Sıcak hava ve sıvı kaybı nedeniyle bu tip hastaların genel durumlarında ve metabolik değerlerinde bozulma olabilir Yine cok yaşlı kişilerindede sıvı kaybı ve sıcağa daha duyarlı oldukları unutulmamalıdır Bu tip kişilerin oruc tutmaya başlamadan once doktor kontrolunden gecmeleri onemli bir husustur
Uz Dr Murat Gorgulu
Sıcaklarda Nasıl Oruc Tutabiliriz
Bu yıl Ramazan ayı, yazın uzun ve sıcak gunlerine denk geldi Hem gun icinde oruc tutulan surenin uzun olması hem de havanın sıcak olması oruc ibadetini yaparken bazı konulara dikkat etmeyi gerektirmektedir
Bol Sıvı Alımı Şart!
Ozellikle sıcak havalarda sıvı tuketimi cok onemlidir, oruc tutan kişilerin iftar ve sahur yiyeceklerini hafif ve sulu yemekler olarak duzenlemesi, iftar ve sahur arası sıvı tuketimine ozen gostermeleri gerekmektedir
Orucluysanız Sıcak Havada Dışarı Cıkmamaya Ozen Gosterin
Sıcak havalarda gerek terleme ile gerekse vucuttan buharlaşma yolu ile sıvı kaybının artması daha cok sıvı alımını gerektirmektedir Oruc tutan kişiler, eğer bir zorunluluk yok ise, cok sıcak havalarda dışarıya cıkmamaya ozen gostermelidirler Eğer dışarı cıkılacaksa sabah erken ya da akşamustu saatler tercih edilmelidir Acık havada calışan oruclu kişilerin doğrudan guneş ışığından kacınmaları, ozellikle bol ve acık renk giysiler tercih etmeleri onerilir Yaz mevsiminde cok kalabalık ve sıcak ortamlarda bulunmak hem sıvı kaybı; hem de kan şekerinde duşme gibi durumlar yaratacağından bu konuya da dikkat etmek gerekmektedir
Acık Havada Calışıyorsanız Golgede Mola Verin
Yaz aylarında ozellikle acık havada calışan ağır işcilerin mutlaka sahura kalkarak sıvı almaları, dengeli beslenmeleri gerekmektedir Guneşin dik olduğu oğle vakitlerinde ve her 12 saatte bir mola verilip dinlenilmesi, golge ve serin bir bolgede bulunulması cok onemlidir Cok sıcak ve bunaltıcı durumlarda hafif serin duş alınması ferahlatıcı etkiye sahiptir
Orucluyken Sıcak Havada Bayılma Riskine Dikkat!
Oruc tutulan donemde sıvı kaybına dikkat edilmezse, halsizlik, kas krampları, carpıntı, ateş cıkması gibi bulgular oluşur, daha fazla su kayıplarında tansiyon duşmesi ve bayılma gozlenebilir Sıvı kaybı ile birlikte direkt guneş ışığına maruz kalma olursa sıcak carpması tablosu da gelişebilir
İftar Yemeğine Kahvaltılık İle Başlayın
Yaz aylarında oruc tutarken yemeklerimize de ozellikle dikkat etmek gerekmektedir İftarda bir kerede cok miktarda yemek yememeli, yağlı, baharatlı, tuzlu ve soslu yemeklerden kacınılmalıdır İftarda oruc hafif sulu yiyeceklerle ve kahvaltılık benzeri yiyeceklerle acılmalı ve bir kerede cok miktarda yanilmemelidir Onun yerine iftardan bir iki saat sonra yine bir miktar yenilmelidir Yatmaya 12 saat kala bir meyve yenilmesi hem enerji bakımından hem de icerdiği sıvı miktarı bakımından onerilir
Et İştahınızı İftara Saklayın
Sahura biraz erken kalkılıp sıvı besinler alınması, ağır yiyecekler yerine doyurucu ve hafif bitkisel kaynaklı besinler alınması gerekmektedir Ozellikle sahurda ağır hayvansal besinlerden uzak durulmalıdır Bu tip besinlerden balık ve tavuk tercih edilmeli ızgara, haşlama ya da fırında pişirilerek iftar oğununde yenilmelidir
Kronik Hastalığı Olanlar Doktor Kontrolunde Oruc Tutmalı
Yaz aylarında oruc tutarken bazı hasta gruplarının da ozel olarak dikkat etmesi gereken durumlar vardır Yuksek tansiyon, kronik rahatsızlığı olan hastalar, kalp ve bobrek sorunu olan hastalar sıcak havalarda mutlaka doktorlarına danışarak oruc tutmalı; beslenme duzenlerinde buyuk değişiklik yapmamalı ve ilaclarını aksatmamalıdır Sıcak hava ve sıvı kaybı nedeniyle bu tip hastaların genel durumlarında ve metabolik değerlerinde bozulma olabilir Yine cok yaşlı kişilerindede sıvı kaybı ve sıcağa daha duyarlı oldukları unutulmamalıdır Bu tip kişilerin oruc tutmaya başlamadan once doktor kontrolunden gecmeleri onemli bir husustur
Uz Dr Murat Gorgulu