SoruCevap
Yeni Üye
A) ÇAY HAZIRLAMAK
1- Haşlayarak Demleme
Belirtilmiş oranda taze veya kurutulmuş bitki bir cam kaba veya metal olmayan bir başka kaba konur kaynamaya başlayan su ocaktan alınır ve hazırlanmış olan bitkilerin üzerine dökülür Taze bitkilerin demlenmesi için fazla beklemeye gerek yoktur (Bir buçuk-iki dakika yeterlidir)
Çay açık renkli olmalıdır; açık sarı veya açık yeşil Kurutulmuş bitkilerin demlenmesi ise biraz daha uzun sürer (3-6 dakika kadar) Bu yöntemle hazırlanmış bir çay hem daha yararlıdır hem de daha güzel görünür
Belirtilmiş oranda kök kısa süre kaynatılır ve 3 dakika kadar demlenmeye bırakılır Günlük çay miktarı bir termosa konur ve gün boyunca ağır ağır yudumlayarak içilir
Genel olarak bu miktarlar reçetelere göre değişebilirler
2- Soğuk Suda Yumuşatma
Bazı bitkiler (Örneğin ebegümecisoğuk suda 8-12 saat süre ile bekletilir (Genellikle geceleri)
Süre dolduktan sonra içilebilecek derecede ısıtılarak önceden kaynar suyla çalkalanmış bir termosa doldurulur
Soğuk suda bekletme ve haşlama karışımından oluşan çay türü ise soğuk ve sıcak çay karıştırılır
Bu yöntemle hazırlanan çaylarla yalnızca soğuk veya sıcak suda eriyebilen maddeleri kazanabilme olanağını elde edebiliriz
B) TENTÜR HAZIRLAMAK
Tentürler kanyak veya elma sirkesi eklenir
Sıvı 14 gün güneşte bekletilir ve her gün 2-3 kez çalkalanır Süre sonunda ince delikli bir süzgeç veya tülbentle birkaç kez süzülür ve bitki posasının suyu sıkılır 1-2 gün bekledikten sonra bir kez daha süzülür ve koyu renkli şişelere aktarılır
Elde edilen bu başlangıç tentürü dıştan da kompres veya friksiyon (sürülme) biçiminde kullanılırlar
Tentürün İnceltilerek Güçlendirilmesi
Bazı bitki tentürlerinin kullanımında yukarıda açıklanan başlangıç tentürü tercih edilir Ama tentürler genellikle inceltilip-güçlendirilerek kullanılır
İnceltme-Güçlendirme Yöntemi
1 ölçü başlangıç tentürü kanyak veya elma sirkesi karışımıyla inceltilirse D2 inceltisi elde edilir
Böylece devam edilerek D6 gibi)
Homeopaty biliminde (tentür ile tedavi) 2 yüzyıl boyunca yapılan sürekli araştırmalar ve insan üzerinde yapılan deneylerle konu literatüründe yerini almış olan bu incelti derecelerine ve kullanım dozajlarına mutlaka uyulmalıdır
Bazı hastalıklara karşı çok yüksek incelti dereceleri (Örnek: D30 gibi) önerildiğinde ama bu tespitler kesinlikle doğrudur çünkü tentürlerin etkinlikleri genelde inceldikçe artar!
Tentürler tam veya yarım banyolara eklenerek de kullanılabilir
C) ÖZSU ÇIKARMAK
Bitkilerin taze özsuları buzdolabında bir kaç gün saklanabilir
D) BİTKİ LAPASI
Saplar ve yapraklar sargı bezi ile sarılır ve sıcak tutulur Bu lapa kompresi gece boyunca etkilemeye bırakılabilir
E) BİTKİ-BUHAR KOMPRESİ
İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra iki saat veya gece boyunca hasta organın üstünde kalabilirler
F) MERHEM VE YAĞ HAZIRLAMAK
İki avuç taze bitki ince kıyılır 500 gr içyağı veya bir doğal margarin kap yine ısıtılır (kızartılmaz) ve bir tülbentten geçirilerek süzülür ve hazırlanmış olan merhem kaplarına dağıtılır
Bitki yağı hazırlamak için sızma zeytinyağı eklenir 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda bekletildikten sonra tülbentten geçirilerek süzülür
G) OTURMA BANYOSU
Tam banyo için sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir
Yarım banyo için sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir İlgili sayfalardaki bitki özelliklerine uygun önerilere dikkat edilmesi gerekir
1- Haşlayarak Demleme
Belirtilmiş oranda taze veya kurutulmuş bitki bir cam kaba veya metal olmayan bir başka kaba konur kaynamaya başlayan su ocaktan alınır ve hazırlanmış olan bitkilerin üzerine dökülür Taze bitkilerin demlenmesi için fazla beklemeye gerek yoktur (Bir buçuk-iki dakika yeterlidir)
Çay açık renkli olmalıdır; açık sarı veya açık yeşil Kurutulmuş bitkilerin demlenmesi ise biraz daha uzun sürer (3-6 dakika kadar) Bu yöntemle hazırlanmış bir çay hem daha yararlıdır hem de daha güzel görünür
Belirtilmiş oranda kök kısa süre kaynatılır ve 3 dakika kadar demlenmeye bırakılır Günlük çay miktarı bir termosa konur ve gün boyunca ağır ağır yudumlayarak içilir
Genel olarak bu miktarlar reçetelere göre değişebilirler
2- Soğuk Suda Yumuşatma
Bazı bitkiler (Örneğin ebegümecisoğuk suda 8-12 saat süre ile bekletilir (Genellikle geceleri)
Süre dolduktan sonra içilebilecek derecede ısıtılarak önceden kaynar suyla çalkalanmış bir termosa doldurulur
Soğuk suda bekletme ve haşlama karışımından oluşan çay türü ise soğuk ve sıcak çay karıştırılır
Bu yöntemle hazırlanan çaylarla yalnızca soğuk veya sıcak suda eriyebilen maddeleri kazanabilme olanağını elde edebiliriz
B) TENTÜR HAZIRLAMAK
Tentürler kanyak veya elma sirkesi eklenir
Sıvı 14 gün güneşte bekletilir ve her gün 2-3 kez çalkalanır Süre sonunda ince delikli bir süzgeç veya tülbentle birkaç kez süzülür ve bitki posasının suyu sıkılır 1-2 gün bekledikten sonra bir kez daha süzülür ve koyu renkli şişelere aktarılır
Elde edilen bu başlangıç tentürü dıştan da kompres veya friksiyon (sürülme) biçiminde kullanılırlar
Tentürün İnceltilerek Güçlendirilmesi
Bazı bitki tentürlerinin kullanımında yukarıda açıklanan başlangıç tentürü tercih edilir Ama tentürler genellikle inceltilip-güçlendirilerek kullanılır
İnceltme-Güçlendirme Yöntemi
1 ölçü başlangıç tentürü kanyak veya elma sirkesi karışımıyla inceltilirse D2 inceltisi elde edilir
Böylece devam edilerek D6 gibi)
Homeopaty biliminde (tentür ile tedavi) 2 yüzyıl boyunca yapılan sürekli araştırmalar ve insan üzerinde yapılan deneylerle konu literatüründe yerini almış olan bu incelti derecelerine ve kullanım dozajlarına mutlaka uyulmalıdır
Bazı hastalıklara karşı çok yüksek incelti dereceleri (Örnek: D30 gibi) önerildiğinde ama bu tespitler kesinlikle doğrudur çünkü tentürlerin etkinlikleri genelde inceldikçe artar!
Tentürler tam veya yarım banyolara eklenerek de kullanılabilir
C) ÖZSU ÇIKARMAK
Bitkilerin taze özsuları buzdolabında bir kaç gün saklanabilir
D) BİTKİ LAPASI
Saplar ve yapraklar sargı bezi ile sarılır ve sıcak tutulur Bu lapa kompresi gece boyunca etkilemeye bırakılabilir
E) BİTKİ-BUHAR KOMPRESİ
İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra iki saat veya gece boyunca hasta organın üstünde kalabilirler
F) MERHEM VE YAĞ HAZIRLAMAK
İki avuç taze bitki ince kıyılır 500 gr içyağı veya bir doğal margarin kap yine ısıtılır (kızartılmaz) ve bir tülbentten geçirilerek süzülür ve hazırlanmış olan merhem kaplarına dağıtılır
Bitki yağı hazırlamak için sızma zeytinyağı eklenir 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda bekletildikten sonra tülbentten geçirilerek süzülür
G) OTURMA BANYOSU
Tam banyo için sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir
Yarım banyo için sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir İlgili sayfalardaki bitki özelliklerine uygun önerilere dikkat edilmesi gerekir