Sigara içmek göze de zarar!

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Sigara içmenin akciğer başta olmak üzere çeşitli kanser risklerini artırdığını bilmeyen yok gibidir, fakat bu kötü alışkanlığın görme üzerine olan olumsuz etkileri hakkında yeterli bilginiz var mı? Dünyagöz Hastaneleri doktorlarından Op.Dr. Nilüfer Köylüoğlu sigaranın göz sağlığı üzerine etkileri hakkında bilgi verdi.

Sigara gözde kanser etkisi yapıyor!
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD- sarı nokta hastalığı) sigara içmenin göz sağlığı üzerinde oluşturduğu en önemli tehdittir. Sarı nokta hastalığı ile sigara içme arasındaki ilişki, sigara içme ve akciğer kanseri riski arasındaki ilişki kadar güçlüdür, ancak çok fazla bilinmemektedir.
Sarı nokta hastalığı 65 yaş üzerindeki kişilerde en önde gelen görme azlığı nedenidir. Makula (sarı nokta) retinanın merkezidir; makulayı baktığımız yeri görmekte kullanırız. Makula hasta olduğunda okuma, araba kullanma, yüzleri seçme, televizyon seyretme vb… fonksiyonlarımız etkilenir. Sigara kullanımı retinanın merkezini oluşturan ve hassas görme işlevini yerine getiren hücrelerin yer aldığı makulaya zarar verir. Çalışmalar sigarayı bıraktıktan sonra 20 yıl geçmiş kişilerdeki sarı nokta hastalığı riskinin hiç sigara içmemiş kişilerdeki düzeye geldiğini göstermektedir, risk azalması sigara içmeye son verdikten 10 yıl sonra görülmeye başlamaktadır.
Ayrıca sigara, maruz kalma miktarına bağlı olarak, sigara içmeyenlerde de benzer tehlike oluşturmaktadır. Sigara içilen ortamı solumakla alınan toksinler kan akımı bozukluğuna, kılcal damarda tıkanıklıklara, dolayısıyla göz sağlığı için esas olan maddelerin göze ulaşımının kesilmesine neden olur. Sonuçta oluşan serbest radikal adlı zararlı kimyasal maddeler sağlıklı hücrelerde normal fonksiyonun aksamasına ve gözde hastalığa yol açar…

Sigara kullanımının risk oluşturduğu diğer göz hastalıkları:
•Katarakt: Sigara kullanımının katarakta neden olduğunu gösteren kesin kanıtlar mevcuttur. Son çalışmalar sigara içenlerde katarak riskinin içmeyenlere oranla 3 kat daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.
•Glokom: Sigara içmek kan damarlarında sertleşme ve kasılmaya neden olur, bu durum göz içi basıncını artması ve glokom oluşumu yani görme sinirinin geri dönüşümsüz hasarı için risk faktörüdür.
•Graves oftalmopati : Bu durum sıklıkla tiroid hastalığı ile birlikte görülür; gözün hareketlerini kontrol eden kaslarda bozukluk ve gözün öne doğru itilmesi ile sonuçlanır. Sigara kullanımının tiroid hastalığına yakalanma riskini artırdığı gösterilmiştir.
•Diabetik Retinopati: Sigara kullanımı doğrudan diabetik retinopatiye yol açmaz ancak, şeker hastalığının küçük damarlar üzerinde oluşturduğu hasar sonucu oluşan bu hastalığın ilerlemesinin durması için sigara içmenin bırakılması şarttır.
Sigara kullanmayı bırakmanın zor olduğu gerçektir, ancak diğer zararlarının yanı sıra gözünüzde neden olduğu hasarı önlemek için bu zorluğun üstesinden gelmemiz gerektiğinin altını önemle çizmek isterim.
 
Üst Alt