Son konular

Sigara İçmenin Zararları

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Sigaranın vücuda zararları sayılamayacak kadar çoktur. Sigara kullanımı oldukça yaygındır. Yapılan araştırmalar sigaranın yol açtığı zararlar hakkında toplumun yeterli derecede bilinçli olmadığını ortaya koymaktadır.

Sigara kullanımı, maalesef çok küçük yaşlarda çoğunlukla bir özenti ile başlayıp hayatımızı ve çevremizi olumsuz etkiler. Sigara, sadece kullananları değil dumana maruz kalanları da (pasif içiciler) olumsuz etkileyen maddeler içerir.

Sigaranın zararları denilince ilkin akciğer organımız aklımıza gelir çünkü sigara en fazla burayı tahrip eder. Sigara içmek, solunum yollarını koruyan hücreleri bozarak akciğeri çeşitli zararlara karşı savunmasız bırakır.

Sigara dumanının içerdiği toksik ve kanserojen maddesi akciğerler tarafından emilir ve toksik vücuda dağılır. Akciğer, sigaranın dumanı ve sigara içerisindeki zararlı kimyasal maddeleri doğrudan çeker. Bunun sonucu da maalesef çoğunlukla akciğer kanseri olur.

Dünyadaki ölümlerin dörtte biri sigara kullanımına bağlı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Akciğer kanseri nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 90'ı sigara içmekten ileri gelir. Kanserden kaynaklı ölümlerin başını akciğer kanseri çeker.

Sigara içmek, başta kronik solunum sistemi hastalıklarını ve kanseri tetikler. Sigara, kanser hastalığının en büyük nedenidir. Tüm kanser ölümlerinin neredeyse dörtte biri sigara kaynaklıdır. Akciğer kanseri, sigara içenlerde en sık görülen kanser türüdür.

Gırtlak, ağız, yemek borusu, pankreas, cilt, dudak, boğaz, göğüs, mide, karaciğer, böbrek, lösemi, mesane gibi kanser türlerinde sigara başrol oynamaktadır. Sigara dumanındaki zararlı maddeler solunum yollarında iltihaba neden olup bronşları tahriş eder. Sürekli sigara içen kişilerde kronik öksürük, solunum güçlüğü şikâyetleri çok sık görülür.

Sigaranın zararlarını şöyle sıralayabiliriz:

Sigara içilen ortamlarda kötü ve ağır koku olur.
Sigara içenlerin ciltleri gri ve soluk görünür. Nikotin, cilde giden kan dolaşımını azaltır. Böylece cilt incelir ve kırışır. Cilt, yaşlı cilde dönüşür.
Sigara içmek, damar tıkanıklığına ve damarda daralmalara zemin hazırlar.
Sigara içmek, ağızda bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Böylece ağız kokusuna ve diş çürüklerine, diş eti hastalıklarına sebep olur.
Koku alma duyusu azalır.
Sigara içmek, vücudun insülin salgılamasını tahrip eder. Bu da şeker hastalığına neden olur.
Ellerde ve parmaklarda sararma olur.
Göz hastalıklarına hatta körlüğe neden olabilir.
Tırnakları zayıflatır ve tırnaklarda sararmalara neden olur.
Sigara içmek, depresyonu ve alzheimeri tetikler.
Sigara içen kadınlarda menopoz daha erken görülür.
Sigara içen kişilerin kalp krizi geçirme riski içmeyenlere göre 4 kat daha fazladır.
Sigara içmek, damar sertliğine yol açar ve beynin çalışmasını olumsuz etkiler. Beyin kanamasına ve felce sebep olur.
Sigara içmek kadınlarda kısırlık ve rahim ağzı kanserini tetikler.
Sigara içmek, hafızayı zayıflatır.
Sigara içmek, disklere oksijenin zayıf gitmesine neden olur. Bu da sırt ve bel ağrılarını beraberinde getirir.
Anne ya da babanın sigara kullanması çocuklarda solunum yolu hastalıkları riskini artırır.
Sigara, akciğeri tahrip ettiği için vücut gerekli oksijeni almaz. Bu da kol ve bacaklarda kangren riskini ortaya çıkarır.
Sigara içen kişilerde yaralar daha geç kapanır.
Sigara içen kişilerin idrar kesesinde mesane kanseri ortaya çıkabilir.
Sigara içmek özellikle kadınlarda kemik erimesine neden olabilir.
Sigara içen kadınlarda gebelik döneminde düşük yapma, erken doğum ya da ölü doğum diğerlerine göre çok daha yaygın görülür.
Sigara içen ebeveynlerin yeni doğan bebeklerinde kalp ve damar hastalıklarına, solunum sistemi problemlerine rastlanılabilir.
Sigara içen diyabetli hastalarda inme, kalp krizi riski yüksek olur. Diyabetli kişilerin sakat kalmasına neden olabilir.
Vücutta, yorgunluk, ruhsal gerilim ve stres artar.
Sigara, bebeklerin düşük kilolu doğmalarına neden olup bebeklerde ani ölümlere neden olur.
Sigara içmek, cinsel iktidarsızlığı artırır. Üremeyi olumsuz etkileyip kısırlığa neden olur.
Bebeklerde zekâ geriliğine neden olabilir.
Mide ve yemek borusunda kanamaya neden olup midede ülser oluşumunu hızlandırabilir.
Astım, bronşit KOAH gibi solunum sistemi hastalıklarına neden olur.
Sigara içmek, çocuklarda işitme kaybına yol açabilir.
Sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilir.
En iyisi hiç denememektir. Unutmayalım ki sigara, yılda 6 milyon kişiyi aramızdan almaktadır!
 

Similar threads

  • Soru
SİGARANIN YARARLARI 1. Sigara içeni köpek ısırmaz, çünkü yanında sürekli baston taşır. 2. Sigara içenin evine hırsız girmez, çünkü sabaha kadar öksürür. 3. Sigara içen yaşlanmaz, çünkü genç yaşta ölür. 4. Sigara içen alçak gönüllüdür, çünkü herkesten kolayca ateş zehir ister. 5. Sigara içen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Her şey önce düşüncede başlar. Sigarayı bırakma fikri düşüncede bir kez yer almışsa tebrikler! Bu iş olacak. Beynin reddettiği bir durum vücutta şans bulamaz. Şimdi sağlıklı yaşama zamanı! Burada sigarayı nasıl bırakabilirsiniz ile ilgili detaylı ve somut bilgiler yer alacak ve eminim bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Bağımlılık Yapan Madde Sigara - Bağımlılık Yapan Sigaranın Vücudumuza Zararları Neler Sigara; Bağımlılık – Nikotin maddesinin bağımlılık yaratıcı özelliği eroininkine çok benzer. Sırt ve Bel Ağrısı –Sigara içmek, belle ilgili hastalıkların tedavisini engelleyen yegâne faktörlerden biridir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Sigaranın Sağlığımıza zararları Sigaranın Sağlığımıza Etkileri nedir Sigaranın Sağlığımıza Etkileri Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal bileşik bulunur. Bu kimyasal bileşiklerin birçoğu da toksiktir yani...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Sigara bırakma ilacı nasıl alınır? Sigara bırakma ilacı neden yasaklandı? Sigara bırakma ilacı ile ilgili merak ettiğiniz sorulara cevap verdik. Dünyada neredeyse 1 milyar kişiden fazla insan sigara içmekte. Türkiye’ de ise bu rakam 15 milyondan fazladır. Sigaranın insan sağlığına pek çok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt