Son konular

Sigara Tiryakileri Mantık Testlerini Geçemiyor

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Sigara Tiryakileri Mantık Testlerini Geçemiyor

Sigara içen kişilerin, sigara içmeyen yaşıtlarına oranla ilerleyen yaşlarında hafıza ve mantıkla ilgili testlerde daha kötü sonuçlar elde ettikleri belirlendi.

Fransız araştırmacılar, 5 bin İngiliz devlet memuruyla ilgili toplanmış verileri inceleyerek, sigara içenlerin hafıza, muhakeme, kelime bilgisi ve akıcı konuşma testlerinde, sigara içmeyenlere oranla daha düşük dereceler elde ettiklerini saptadı.

Villejuif’deki Ulusal Sağlık Enstitüsünden Severine Sabia ile meslektaşları, sigaranın etkilerinin orta yaşla birlikte insanda başlayan zihinsel gerilemeyle birleştiğini ve hafıza ile akıl yürütmede kayıplara neden olduğunu kaydetti.

Katılımcıların verilerinin, 35 ile 55 yaşları arasındayken toplanmaya başlandığı ve bazı katılımcıların 17 yıl boyunca izlendiği belirtildi.


--------------------------------------------------------------------------------

Sigaradan Kurtulun!

Nikotin güçlüdür.

Hatta kendi sikletinde hemen hemen en güçlü savaşçıdır diyebiliriz. Hem uyarıcı hem de yatıştırıcı etkilere sahiptir. Hem psikolojik olarak, hem de çok güçlü bir şekilde fiziksel olarak bağımlılık yaratır. Bu noktada unutmamanız gereken şey; ‘’siz de güçlüsünüz!’’

Hiç kuşkusuz sigara içmek sizin kendinizi iyi hissettiriyor olabilir. Bunun nedeni, yaptığı onca etkinin dışında, nikotinin beyindeki kimyasalların derecesini değiştirmesidir. Özellikle dopamin hormonunu artırarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Bu olağandışı artış elbette ki sonsuza kadar sürmez. Bir sigaranın etkisi geçtiğinde, beynimiz o rahatlık için aynı kimyasal derecelerini kendi başına sağlayamaz. Bir sigaraya da ihtiyacımız olur…

Küçük bir deney yapalım…Birkaç saat sigara içmemeyi deneyin. Vücudunuzun bir kısmı bunu bayram gibi görürken bir kısım ise şiddetle protesto etmeye başlayacaktır. Kan basıncınız ve nabzınız normal seviyelere dönmeye başlayacak. Ancak dopaminin etkisini özleyen beynimiz protestoya başlayacaktır. Bu noktada yürüyüş ve nikotin replasmanları işe yarayabilir.

Sigarayı bırakmada size sunduğumuz önerileri uygulamanız, belki de uzun zamandır planladığınız bu önemli adım için faydalı olabilecek.

Yürüyün

Evet size RealAge sayfalarında belki onlarca kez yürümenin faydalarını anlattık, ama sigarayı bırakmada da çok faydalı olduğunu unutmayın. Sigara içmeyi çok istediğiniz anlarda dışarı çıkın, temiz havayı ciğerlerinize çekin ve yürümeye başlayın.

Nikotin Replasman Terapileri

Nikotin bantlarından, nazal spreylere ve nikotin inhaleri dahil her yöntem faydalı olabilir. Belirli süreler uygulanabilecek bu yöntemlerde beyine nikotin gittiği için kişi sigara içme isteğinden daha kolay kurtulabilir.
Sigarayı bırakmak

Sigarayı Bırakma Planı

Sigarayı bırakmaya 5 gün kala :

•Neden bıraktığınızın detaylarını düşünün.
•Aile ve arkadaşlarınıza sigarayı bırakacağınızı açıklayın.
•Sigara satın almayı kesin.

Sigarayı bırakmaya 4 gün kala :

•Günün hangi zamanlarında neden sigara içtiğiniz üzerine düşünün.
•Sigara yerine elinizde tutabileceğiniz başka materyaller keşfedin.
•Bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışın. Sigara harici değişiklikler yapın.

Sigarayı bırakmaya 3 gün kala :

•Sigara harcadığınız para ile başka neler yapabileceğinizin planını yapın.
•Yardıma ihtiyacınız olduğunda arayabileceğiniz birini bulun.

Sigarayı bırakmaya 2 gün kala :

•Reçetesiz satılan bir nikotin içeren ürün kullanabilirsiniz. Burun spreyi, çeşitli özel sular, nikotin bantları veya sakızları olabilecek örneklerdir. Sağlık uzmanınıza danışarak reçeteli kullanılabilen ilaçları da gözden geçirebilirsiniz.

Bırakmadan önceki son gün :

•Çakmakları ve kültablalarını göz önünden kaldırın.
•Tüm sigaraları ve kibritleri çöpe atın. Acil durum için kenarda herhangi bir sigara tutmayın!
•Tüm elbiselerinizi tekrar yıkayın. Tertemiz olsunlar. Bir daha sigara kokmayacaklar!

Sigarayı bıraktığınız gün :

•Devamlı meşgul olun.
•Tüm aile ve arkadaşlarınıza o gün itirabiyle sigarayı bıraktığınızı belirtin.
•Alkolden uzak durun.
•Sigara içmeye alışmış olduğunuz bazı yerlerden uzak durun, sigara içenlerin yanında da durmayın.
•Kendinize iş dışında yapacak özel bir meşguliyet de bulun.
 

Similar threads

  • Soru
Sigarayı bıraktırmada, sınırlı sayıda sigara taşınması ve izmaritlerin biriktirilmesi gibi yaklaşımların kullanıldığı, tiksindirme ve gevşeme teknikleri ile bireysel ya da grup terapilerinin uygulandığı psikososyal tedavinin, sigarayı bırakmada başarıyı artırdığı belirtildi. Türkiye Psikiyatri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
35
  • Soru
Nikotin bantlarının yan etkileri olur mu, Akupunktur ve hipnoz bilimsel olarak sigarayı bırakma yontemleri midir, hangi ilaclar etkilidir? tum bu soruların yanıtını Prof Dr Ziya Gulbaran veriyor NİKOTİN BANDI VE SAKIZI YARDIMCI OLUR Sigarayı bırakmada en onemli konu elbette hastanın karar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
27
  • Soru
Günümüzde yoğun olarak görülen bağımlılık tütün ve sigara olarak karşımıza çıkmaktadır. Öyleki tüketimi artık çok doğal bir ihtiyaç gibi karşılanmakta ve bilinçlendirme çalışmalarına dair algı bile yeterli olmamaktadır. Çünkü kişiler kulaklarını tıkamaktadırlar. Tütün dumanında bulunan diğer...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Meren çıkarken nefesiniz mi kesiliyor? Sabahları uyandığınızda bile ağzınızda acı bir tat mı hissediyorsunuz? Bu sorunların nedeni açık Tüm bunların sebebi; sigara Sigara, uzun vadede sağlığınıza zarar verirken, fiziksel olarak da sizi zorlar Peki sigarayı bırakma konusunda ne düşünüyorsunuz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
'Sigarayı bırakma günü'nde 6 özel öneri! Kadıköy Şifa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Solak, 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle sigaranın kurtulmanın yolları ile ilgili önerilerini 6 maddede anlatıyor. Medikal destekle sigarayı bırakma başarısı % 45’lere yükseliyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt