We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Sigarayı nasıl bırakabilirsiniz?

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
64
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sefa Saygılı bir basın açıklaması yaptı. Yeşilay'ın başlattığı "Bir sigara da sen bıraktır" kampanyasının devam ettiğini ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sefa Saygılı, Yeşilay Genel Merkezinde yaptığı basın açıklamasında:

"Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu; sigarayı tamamen bırakmaktır!" diye konuştu. Saygılı "Sigarayı bırakmaya karar vermek bir gün bütün bağımlıların karşı karşıya kalacakları bir sorundur. Her şey karar vermeyle başlar ama iç çatışmaları yüzünden bu kararı olabildiğince erteleme, sonunda mecbur olarak bırakma gününe dek düşünmeme eğiliminde olurlar. Dünya sigarayı bırakma günü, sigarasız günü, mücadele günü gibi özel tarihler bu karar günü için iyi uyaran ve başlangıç olabilir" dedi.

MOTİVASYON ŞART

Saygılı şöyle konuştu: Sigarayı bırakmanın en önemli şartı motivasyondur. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. "Aynen bir boks maçı" gibi gardınızı düşürdüğünüz anda yumruğu burnunuza yiyeceğinizi bilmelisiniz. Sigarasız, sağlıklı yaşamı yaşamınızda en önemli karar olarak hep canlı tutmalısınız yoksa "bir sigara içsem ne olur sanki" diye düşünmeye başlarsınız ve sonunda bağımlılığa geri dönersiniz.

YEŞİLAY'IN KAMPANYASINA DESTEK

Yeşilay geçtiğimiz aylarda "BİR SİGARA DA SEN BIRAKTIR" kampanyası başlatmıştı. Bu kampanyanın amacı, yaş sınırı olmaksızın herkesin bir bağımlıya yardımcı olarak bırakmasını sağlaması. Bu amaçla çocukların büyüklere sık sık hatırlatması, Yeşilay'ın açtığı yarışmalara katılarak eserler hazırlaması, işverenlerin çalışanlara telkin etmesi, eşlerin birbirine telkini şeklinde devam etmektedir. Kampanya ayrıca Yeşilay'dan talep edilen her türlü materyal ile desteklenmektedir.

TÜRKİYE'DE DURUM

Saygılı şöyle devam etti: Sigaraya başlama yaşının 11'e düştüğü ve yaklaşık 23 milyon tiryakinin olduğu Türkiye'de her yıl 114 bin kişinin, bu alışkanlıklarına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği bilinmektedir. Sigara yasasının 2. yılına girmiş bulunuyoruz. Ülkemizde yasağa uyma oranı %99 olarak ifade ediliyor. Bu memnuniyet verici bir rakamdır. Türkiye Avrupa'da yasağı en iyi uygulayan üç ülkeden biridir. Bu yasaya büyük emekleri geçen bütün yetkilileri kutluyoruz. 4 Şubat 2010 tarihinde Ankara'da Sayın Başbakanımız Erdoğan'a şükran ödülü takdim ettik. Başbakan yasağı büyük bir dikkat ve ilgiyle takip etmektedir.
Sağlık bakanlığımızdan edindiğimiz bilgiye göre dumansız hava sahasının uygulaması sonucu 4 ayda sigara satışlarında yüzde 30 düşüş yaşandı. 19 Temmuz'da yürürlüğe giren cafe, restoran ve barlarda sigara yasağına yüzde 99.4 oranında uyuldu.

Sağlık Bakanlığı'nın verdiği rakamlara göre sigara satışları da yaklaşık yüzde 30 oranında düşerek, Haziran ayında 11 milyonun üzerinde iken, Ekim ayı sonu itibariyle 8 milyona geriledi.

Temmuz ayından bu yana en çok özel işletmeler denetlendi. Resmi rakamlara göre 181 bin özel işletme, 13 bin kamu kurumu ve 8 bin toplu taşıma aracına denetim yapıldı. 4 ay içerisinde yapılan 203 bin denetimde binden fazla ceza kesildi.
Cezaların önemli bir bölümü, sigara içilmediğini gösteren yasal uyarı yazısı taşınmadığı için verildi. Ayrıca uyarı yazısında yetkili kişi adı yazılmaması, yere izmarit atılması veya kapalı mekanda sigara içilmesi nedeniyle de kurum veya kişilere cezalar verildi.

SİGARAYI NEDEN BIRAKMALIYIZ?

- Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin %90'ı sigaraya bağlıdır.

- Ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür.

- Sigara içenlerde kalp krizi, inme ve bacak kangreni riski daha fazladır.

- Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık; kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar.

- Sigara, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur.

- Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalmak da benzer sağlık problemlerine yol açar. Özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimine zarar verir, astım olma riskini artırır.

- Sigara dünyada hipertansiyondan sonra en çok ölüme sebebiyet veren ve kontrol altına alınabilecek bir bağımlılık türüdür.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt