Son konular

Siğiller,

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Siğil; saçlı deri, tırnak, cinsî (genital) nahiye, ağız içi dahil olmak üzere vücudun her ortamında görülebilen ve umumiyetle gereğince önemsenmeyen bulaşıcı bir virüs illetidir.

Bulaşma
Siğiller şahsa direkt ya da mikroplu giysi ve yüzeyle temas yoluyla geçebilir. Hamam, havuz üzere noktalarda cilt yumuşayıp gevşediği için mikrobun vücuda, bilhassa de ayak tabanına yerleşmesi daha kolay olur. Tırnak yiyenlerde, tahriş edici ya da kanatıcı biçimde manikür ve pedikür pratiklerinde siğil mikrobu tırnak kenarına yerleşir. Cinsî yerde oluşan siğillerin bulaşma yolunu ise cinsî ilgi oluşturur.

Çeşitleri:

Kolay Siğiller

Yalın siğiller çoklukla el parmaklarında, tırnakların kenarında ve bazen de vücudun vesair yerlerinde görülür. Deri rengindeki pürtüklü kabarıklık ve yüzeyindeki kan damarlarından oluşan siyah noktalar teşhisi derhal koydurabilir.

Ayak Tabanındaki Siğiller
Ayak tabanındaki siğiller dışarı hakikat büyüyemedikleri için derin tabakalara sahih ilerler ve üstüne basıldıkça ağrı yapar. Yanlışlıkla nasır zannedilip temizlenerek tedavi edilmeye çalışıldıkça daha çok yayılabilir.

Düz Siğiller
Düz siğiller vücudun rastgele bir kesiminde fakat daha çok yüzde görülen birkaç milimetre çaplı, kahverengi bene benzeyen çok sayıda üzeri düz kabarıklar biçiminde görülür.

Cinsî Ortam Siğilleri
Cinsî nahiye siğilleri ben biçiminde siyah, kahverengi yahut deri renginde, bazen de kabarık horoz ibiği halinde görülebilir. Siğiller bu nahiyelerin dışında saçlı deri, ağız ve burun içi, tırnak kenarları da dahil olmak üzere vücudun her yanında görülebilir. Cinsî ortamında siğili olan bir valideden doğan evladın ağzında ve teneffüs yollarında siğil yerleşebilir.

Tedavi
Olağan siğiller, vücut direnci yüksek şahıslarda resen güzelleşebilir. Fakat çoğalıp yayılmaları, tedaviye dirençli hale gelmeleri de mümkündür. Başkaca siğili bulunan kişi, yakın temasta olduğu kimseler için bir enfeksiyon kaynağıdır. Cinsî kesim siğilleri ise rahim ağzı kanseri gelişimi için potansiyel risk taşır. Bu nedenle siğil görüldüğünde tedavinin çabucak planlanması akıllıca olur.

Tedavi siğilin bulunduğu nahiyeye ve cinsine nazaran değişir. Asitli krem ve solüsyonlar, koterizasyon (yakılarak tedavi), kriyoterapi (dondurarak tedavi) yahut lazer tedavisi üzere teknikler kullanarak mikrop tahrip edilir. Başkaca vücut direncinin yüksek olması tedavi etkinliğinde rol oynadığından bunu belirlemek yanında tetkik yapılır. Cinsî yer siğilleri cinsî alaka ile bulaştığından, hastanın alaka ile geçen gayrı marazlar istikametinden de araştırılması çok kıymetlidir. Başkaca tekrarlamayı önlemek için eşin de tedavi edilmesi gerekir.

Korunma
Siğil mikrobu da gayrı bütün mikroplar üzere ciltteki sıyrık, çizik, çatlak ortamlardan ya da mukoza ismi verilen ağız ve cinsî ortamdaki ince ve hassas deriden girip yerleşir. Bu yüzden deride rastgele bir yaralanma varsa bu yer kapatılmalı ve dikkatle korunmalıdır. Havuz kenarı, hamam, otel odaları ve umumi tasarrufa açık konumlarda çıplak ayakla gezmek mikrop alınmasını kolaylaştırabilir.

Cinsî yer siğillerinden korunmak için inançlı alaka ehemmiyet taşır. Prezervatif kısmen hami olabilir.

Cinsî ortam siğilleri için aşı pratiği
HPV aşısı, cinsî yer siğillerinin rahim ağzı kanserine sebep olanlarına karşı geliştirilmiştir. Bütün siğil tiplerine karşı koruyuculuk sağlamamakla bir arada kimi memleketlerde 12-15 yaşından itibaren uygulanması yaygın hale gelmiştir.

Kliniğimizde siğilleri yok etmek hedefiyle koterizasyon, kriyoterapi ve lazer tedavisi yapıldığı üzere, gerekli durumlarda hastalarla görüşülerek HPV aşısı uygulanmaktadır.
 

Similar threads

  • Soru
Siğil HPV ( Human Papilloma Virus )denilen bir virusun neden olduğu çok sık ve yaygın görülen bir enfeksiyondur. SİĞİL (HPV) EN ÇOK NERELERDE GÖRÜLÜR Siğil virusu vucudun heryerindehastalık yapabilir. En sık el ve ayak tabanında görülmekle bir arada; yüz dahil lmak üzere tüm vücutta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Siğil nedir? Ciltten kabarık, karnabahara benzeri, beyaz-pembe renkli çıkıntılardır. Siğillerin sebebi nedir? Siğiller bir virüsün (HPV- Human Papilloma Virüs) sebep olduğu cilt illetidir. Siğiller vücutta nerelerde görülür? El ve ayaklarda sıklıkla görüldüğü üzere cinsî organlar ve makat...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Genital human papilloma virüs (HPV), cinsî yolla bulaşan çok yaygın bir hastalıktır. Bayan ve erkekte 40 adet genital enfeksiyon oluşturan 40 adet HPV tipi vardır. Bu HPV tipleri ağız içi ve boğazda da yerleşirler. HPV ile enfekte olan şahısların birçok hastalandıklarını bilmezler. HPV, herpes...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Siğil (Verruka) kümesi marazlar Human Papilloma Virus’lara (HPV) bağlı olarak gelişen selim, deri enfeksiyonlarıdır. Klasik tip siğiller HPV 1,2,4,7,27 ve 57 tipleri ile oluşur. Bilhassa mektep çağındaki evlatlar ve gençlerde sık görülür. Kişiden kişiye derideki çatlak ve yaralardan direkt siğil...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Genital siğiller en çok görülen cinsî yolla bulaşan illetlerden birisidir. Deri renginde kabarıklık yahut karnabahar görünümünde olabilir. Toplu iğne başı kadar küçük olabildiği üzere, yumurta kadar büyük de olabilirler. En sık tutulan meydanlar bayanlarda vulva (kabaca bayan genital organına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
Üst Alt