Son konular

Siğiller

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Siğil (Verruka) kümesi marazlar Human Papilloma Virus’lara (HPV) bağlı olarak gelişen selim, deri enfeksiyonlarıdır. Klasik tip siğiller HPV 1,2,4,7,27 ve 57 tipleri ile oluşur. Bilhassa mektep çağındaki evlatlar ve gençlerde sık görülür. Kişiden kişiye derideki çatlak ve yaralardan direkt siğil teması ile makbul. Aile içinde ve mektepte bulaşma tipik olup, ortak banyo ve havuzlardan da bulaşır.Virüsün bulaştığı yüzey ve eşyalarla temas yoluyla yayılabilir.Yalınayak yapılan aktivitelerle ayaklarda gelişebilir.Hayvanlardan beşere geçebilir. Kasaplarda , balıkçılarda, mezbaha emekçilerinin ellerinde yalın siğillerin görülme sıklığı daha yüksektir. 6 aya kadar uzayabilen kuluçka müddeti vardır. Sıklıkla el sırtında, parmaklar ve tırnak muhitinde yerleşmekle birlikte deri ve mukozaların rastgele bir mekanında yerleşebilir.

Siğillerin görünümleri nasıldır? Klinik görünüm HPV tipine, siğilin yerleştiği yere ve kişinin bağışıklık durumuna nazaran değişir. Kolay siğiller münhasıran el parmakları, dirsek, dizler üzere travmaya maruz kalan ortamlarda, deri renginde, üzeri pürtüklü deri kabartıları halindedir. Tırnaklarını ısıranlarda tırnak kenarı ve dudaklarda görülebilir. Ayak tabanı üzere basınca maruz kalan ortamlarda deriden kabarık olmayan, küçük siyah noktacıklar biçiminde görülebilir. Düz siğiller en sık yüz, boyun, el sırtı, bilek ve dizlerde yerleşir. Erkeklerde sakal nahiyesinde ince saplı siğiller oluşabilir. Tıraş ile travma edildikçe yüzde yayılma gösterir. Anogenital yerdeki siğiller, yassı, deriden hafif kabarık, bazen karnabahar görünümünde kitleler biçiminde olabilir.

Sık sorulan bir soru ; siğiller kansere yol açar mı?

Kimi HPV ‘lerin neden olduğu siğiller, ki bunlar anogenital siğillerdir, başta rahim ağzı olmak üzere, peniz ve anal kanserlere neden olabilmektedir. Bu nedenle anogenital siğili olan erkeklerin eşleri de ayrıntılı genital muayene edilmelidir. Hem tedavileri yapılmalı hemde koruyuculuk açısından aşılama yapılmalıdır.

Siğillerin tanısı nasıl konur?

Tanı ekseriyetle klinik görünümle net olarak konabilir. Kuşkulu olgularda deri biyopsisi alınarak tanı desteklenir. PCR ve DNA probu ile gelişmiş moleküler tekniklerle neden olan virus tipi belirlenir.

Siğiller hangi marazlarla birlikte sık görülür?

Çocukluk ve genç erişkinlik devrinde bulaşma ile siğiller oluşabilir. Bunun yanında yaygın, tedaviye dirençli siğiller; Hodgkin marazı, AIDS, böbrek transplantasyonu, bağışıklık sistemi bozulmuş ve immunsupresif tedavi alan hastalarda ve atopik ekzamalılarda daha sık görülmektedir.

Siğiller nasıl tedavi edilir?

Siğillerde uygulanacak tedavi hastanın yaşı, siğilin yerleşim yanı, yaygınlığı, vadesi ve hastanın bağışıklık durumuna nazaran seçilir. Birinci ve erken tedavi siğilin yayılmasını ve tekrar etmesini pürüzler. Siğiller üzerine çeşitli kimyasal ajanları içeren, krem, pomad, jel ve solüsyon formunda topikal tedaviler uygulanabilir. Güzelleşmeyen yalın siğil ve anogenital siğillerde likit azot gazı ile kriyoterapi tedavisi birinci seçenek tedavilerdendir. 1-3 hafta arayla birkaç seans uygulanır. Gövde yerleşimli siğillerde radyofrekans elektrokoterizasyon daha sık tercih edilir. Son devirlerde bilhassa anogenital siğil ve dirençli ayak tabanı siğillerinin tedavisinde ve nüksü önlemek için immunomodulatör ilaçlar topikal olarak kullanılmaktadır. Lazer ile siğillerin tedavisi umumide düz siğillerde el ayak yerleşiminde tercih edilebilir. Tedaviler sırasında bağışıklık sistemini uyaran çinko’nun kullanılmasının tedavi muvaffakiyetini arttırdığı söylenmektedir.

Siğiller tedavisi olan, ancak hengam gerektiren bir hastalıktır. Birçok hastalık üzere , illetin bulaşmasını tedbire, öncelikle yapılması gereken bir formüldür. Siğili olan şahıslar kaşıma ve travma ile farklı bir kesime yayabilir. Topluluğa açık yanlarda kaplıca ve havuzlarda yalınayak dolaşılmaması kıymetli bir tedbirdir. Aile içinde siğili olan varsa, terlik ve havlu tasarrufuna dikkat edilmelidir. Anogenital siğiller cinsî temas ile bulaşacağından mutlak kondom kullanılmalı, partnerlerin her ikisi de muayene edilmelidir. Hayvanlarla teması olan meslek öbeklerinde eldiven tasarrufu son nokta değerlidir. Kuaför ve berberler kullandıkları materyallerde steriliteye dikkat etmeli, gerekirse kimseye kişisel ekipmanlar temin edilmelidir.

Bugün sizlerle hayatımızın bir devrinde bizi meşgul etmiş, sık görülen bir hastalık olan siğillerden bahsettim. Bir sair deri illetinde aydınlanmak üzere sağlıcakla kalın lütfen…
 

Similar threads

  • Soru
Bağışıklık sistemi zayıf şahıslarda, şeker hastalarında ve çocuklarda sıklıkla rastlanan siğiller, bulaşıcı bir virüs hastalığı olarak biliniyor. Toplumda ekseriyetle kanserle anılan HPV’nin siğile neden olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yüksel Aydın, “Siğiller vakit zaman rahim...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Siğil; saçlı deri, tırnak, cinsî (genital) nahiye, ağız içi dahil olmak üzere vücudun her ortamında görülebilen ve umumiyetle gereğince önemsenmeyen bulaşıcı bir virüs illetidir. Bulaşma Siğiller şahsa direkt ya da mikroplu giysi ve yüzeyle temas yoluyla geçebilir. Hamam, havuz üzere noktalarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Genital siğil tıp dilinde Human Papilloma Virüs (HPV) olarak bilinir. Cinsel ilişki aşamasında bulaşan en önemli hastalık olması bakımından da ciddi bir sorun teşkil eder. Cinsel ilişkide farklı kişileri tercih eden hayat kadınlarında çokça görülen bir rahatsızlık olsa da kocasına sadık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
25
  • Soru
Siğil Siğiller, derinin ust tabakasına veya mukozaya yerleşen Human Papillomavirus HPV olarak bilinen bir viruse ait infeksiyonlardır Siğillerin şekli bulunduğu bolgeye veya tipine gore değişmekle beraber, genellikle deriyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert gorunumdedirler Siğilleri 4 ana...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Genital siğil nedir? Genital siğil insan papillom virüsüne (HPV) bağlı olarak meydana gelen, anogenital bölgede oluşan, sıklıkla yüzeyden kabarık değişik boyuttaki lezyonlardır. Sıklıkla dış dudaklarda, anüs çevresinde, perinede, vagina içinde, bazen de rahim ağzında oluşabilir. Genital siğile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt