SIK YAPILAN 30 DİYET YANLIŞI
Yerküre Sıhhat Örgütü’nün sıhhat raporunda, vücutta çokça ölçüde yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sıhhat sorunu olarak tanımlanmaktadır. Ölçüsüz besin alımı, zayıf fizikî aktivite, kalıtım, hormonal nedenler, ruhsal problemler, sigarayı bırakma, alkol tasarrufu üzere faktörlere bağlı olarak gelişen şişmanlık tek başına olduğu üzere komplikasyonları ile de ömür vadesini kısaltan ve ömür kalitesini düşüren önemli bir hastalıktır.
Komplikasyonları arasında birinci akla gelenler: Kalp - damar illetleri, hipertansiyon, şeker marazı, kimi kanser tipleri, teneffüs rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, safra kesesi marazları, eklem illetleri, adet düzensizlikleri, kısırlık... biçiminde sıralanabilir. Zayıflama konusunda esas tedavinin hayat şekli değişikliği olduğunu düşünen Etik Diyet’in kurucusu Kompetan Diyetisyen M. Turgay Köse’ye nazaran en sık karşılaşılan diyet cürümleri aşağıda yan almaktadır:
Tam meali ile karar vermeden diyete başlamak
İnanmak, başarmanın yarısıdır denilir. Kişi, zayıflayanlardan hiçbir eksiğinin bulunmadığını velev ziyadesinin olduğunu düşünmeli; bu fazlalıklardan da kurtulmak ismine kesin karar vererek zayıflama sürecini başlatmalıdır. Zayıflasam âlâ olur tasavvuru ile yola çıkmak baştan yenilgiyi kabullenmektir.
Kompetan denetiminden geçmemek
Endokrinolog yahut dahiliye eksperi denetiminden geçen birey, tahlillerini yaptırıp diyetisyen tarafından kimseye şahsi olarak hazırlanan beslenme modeli ile diyet tedavisine geçmelidir. Rastgele bir mütehassıs denetimine girmeden başarılı olma orantısı epeyce düşük seyreder. Kişi, nasıl aracı bozulunca yetkili servis elemanından destek alıyorsa zayıflama konusuna da tıpkı titizlikle yaklaşmalıdır. Kitle muhabere araçlarından elde edilen diyet listeleri ile sonuç alınmaya çalışılmamalıdır.
Sahih amaç belirlememek
Yerküre Sıhhat Örgütü’ne nazaran ayda 2 - 4 kg tartı kaybı hedeflenmelidir. 1 haftada 2 - 4 kg değil! Ayda 6 kg üzerindeki yük kayıplarının yarardan çok zarar getireceği asla unutulmamalıdır. Büyük amaçlara küçük adımlarla ulaşılır. Yıllar içerisinde alınan kilolardan birkaç haftada kurtulmaya çalışmak hiç gerçekçi ve sağlıklı değildir. Bu nedenle ulaşılabilir ve sağlıklı bir gaye belirlenmelidir.
Uyku vadesinin düzensizliği
Yapılan ilmî araştırmalar ışığında günlük uyku müddetinin 7 - 8 saat arasında tutulması gerekmektedir. Daha az yahut çok uyumak kilo alımını artırıcı tesirler göstermektedir. Daima olarak 7 saatten az uyuyan şahıslarda kimi hormonların prodüksiyonunda ıstıraplar oluşurken, 8 saatten ziyade uyunması durumunda da metabolizma suratı yavaşlamakta, kilo alımına davetiye çıkarılmış olmaktadır.
Kahvaltıyı atlamak
Kahvaltı yapmayan kilo almaya mahkumdur. Nasıl bir otomobilin yahut kaloriferin çalışması için yakıta muhtaçlığı varsa, insan vücudunda da dimağın, böbreklerin, kalbin, kasların… fonksiyon gösterebilmesi için güce yani besinlere gereksinimi vardır. Bu nedenle uyandıktan sonra en kısa devir dilimi içerisinde kahvaltı yapılmalıdır.
Günde 1 - 2 öğün yiyerek beslenmek
Yapılan ilmî araştırmalar, birebir ölçüde kuvvet alsalar da 3 öğüne nazaran 6 öğün beslenenlerin daha kolay kilo verdiğini göstermektedir. Öğün sayısının artırılması, mideyi dolu tutarak bir sonraki öğünde çokça ve süratli yemeyi engellemektedir. Ayrıyeten metabolizmayı da hızlandırıcı tesirler göstermektedir. Aksi taktirde azı ile yetinen metabolizma biraz çokça yenilmesi durumunda depolama eğilimine başlayacaktır.
Öğün atlamak
Öğün atlamak, kişinin kendine yapabileceği en büyük kötülüktür. Gündüz diyet yaptığını düşünen kişi, gece ziyafet yapmak durumunda kalır. Aç tavuk düşünde darı ambarı görür kelamından de anlaşılacağı üzere kimsede mahrumiyet hissinin oluşması bireyin yanlış alışkanlıklara, kuvvet içeriği yüksek olan besinlere yönelmesine sebebiyet verebilir. O nedenle sık aralıklarla, azar azar beslenmek gerekmektedir.
Akşam yemeğini çok geçe bırakmak
Akşam yemeğini yatmadan ~ 3.5 saat evvel sonlandırmak gerekir. Dolu mide ile yatağa girmek vücudun yağlanması için en uygun fırsattır. Kimse park halindeki otomobiline yakıt doldurmaz. Öte yandan akşam yemeğinden yatana kadar geçen süreçte ara öğün almanın bir sakıncası yoktur; meyve, yoğurt yahut süt üzere hafif bir şeyler tüketilebilir.
Sofraya çok aç oturmak
Umumî mealde diyet yapmak, aç kalmak formunda düşünülmektedir. Uzun süren açlıklar sonrasında kan şekeri düşer ve bir sonraki öğünde çokça besin alımına davetiye çıkarılır. Bu nedenle her ana öğünü müteakip olarak 2 - 3 saat sonrasında küçük bir ara öğün alınmalıdır. Böylece kişi sofraya çok aç oturmayacağı için daha yavaş ve az yiyebilir.
Tek tip beslenmeyi öneren diyetler uygulamak
Ehliyetsiz ve istikrarsız beslenmeye yol açması sebebiyle tek tip beslenmeyi öneren diyetlerden (lahana çorbası diyeti, protein yüklü diyetler, ayırma diyetleri, renk diyeti, zerzevat ve meyve diyetlerinden) uzak durmak gerekir. Bu usul diyetler metabolizmayı bozmaktan öteye gitmez. Aslında ömür şekli haline getirilemeyecek hiçbir metoda başlamamak gerekir. Vücudun 50’ye yakın çeşitte besin öğesine gereksinimi vardır. Bu nedenle her devir besin çeşitliliğine kıymet verilmelidir.
Süratli yemek
Yemek müddetini uzatılmalıdır. Unutmamalıdır ki, tokluk hissi 20. dakikada oluşur. Kişi, her lokmadan sonra elindeki çatal - kaşığı tabağa bırakırsa, yemek arasında telefon görüşmesi yaparsa yahut masadaki bireylerle biraz sohbet ederse daha yavaş ve az yediğini fark edecektir. Tüketilen besinlerden keyif ve tat alabilmek ismine uygunca çiğnemek kuraldır. Tat alma duyusunun lisan olduğunu unutmamalıdır.
Yemek tarafken dikkati dağıtmak
Yemek tarafken kitap okumak, TV izlemek üzere rastgele bir şeyle meşgul olunmamalıdır. Böylesi bir durumda kişi neyi, ne kadar yediğinin farkına varamadan çoka kaçabilir. Yemekler sakin bir ortamda, güzelce çiğnenerek tüketilmelidir. Direkt olarak yemeğe konsantre olmakta yarar vardır.
Konutta yüksek güçlü besinler bulundurmak
Gözden uzak olan gönülden ırak olur kelamından yola çıkaran hanede kuvveti yüksek (tatlı, cips, kuruyemiş gibi) besinler bulundurmayın. Gerekirse göremeyeceğiniz halde dolaplara saklayın. Bir seferden bir şey olmaz psikolojisinden kurtulmak gerekir. Hele ki tüketilen besinler rafine şeker içeriyorsa bir müddet sonra iradeyi tekrar zorlayacağı unutulmamalıdır.
Yemeğin tadına bakmadan tuz kullanmak
Tuz ve ölçüsüz tuzlu besinler vücutta su fiyat. Hasebiyle kişi tartıldığında moralini bozabilir. Yemek ve ekmeklerden alınan tuz ile yetinmeye çalışılmalıdır. En uygunu, masaya tuzluk getirmemektir. Gerekirse çeşitli baharatlarla yiyecekleri lezzetlendirmeye çalışılmalıdır.
Rafine şekerden vazgeçmemek
İnsülin seviyesinde ani değişikliğe yol açarak tekrar tatlı yeme isteği uyandıracağı için rafine şekerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Şekerin ziyadesinin vücutta yağa dönüştüğünü unutmamalı. Kan şekeri üzerinde olumsuz tesirlerinin olmaması ve güç içermemeleri nedeniyle, rafine şeker alanına yapay tatlandırıcılar inançla kullanılabilir. Medyada kanser, unutkanlık, Alzheimer yaptığına dair çıkan haberlere inanmamak gerekir.
Haddinden fazla zeytinyağı tüketmek
Halk arasında sıvıyağların katı yağ ve margarinlerden daha düşük güç içerdiği görüşü yaygındır. Katı da olsa likit da olsa 1 gram yağın 9 kkal. güç içerdiği bilinmeli, ona nazaran hareket edilmelidir. Münhasıran salataya eklenen yağların ölçüsüne hiç dikkat edilmemesi, sağlıklı diye ekmeğin zeytinyağına bandırılması kilo alınmasına neden olabilmektedir. Kullanılan yağ hakiki zeytinyağı da olsa bedin güzeli olarak görülmeli, çoka kaçmadan kullanılmalıdır.
Tabak sıyırmak
Yemeklerin sularına ekmek bandırmak, tabak sıyırmak fazladan ekmek yenilmesine neden olduğu üzere farkında olunmadan yemekte bulunan yağın da tüketilmesine sebebiyet verir. 1 kg zerzevat yemeğine en ziyade 2 yemek kaşığı sıvıyağ eklenmeli, velev et ile pişen yemeklere yağ konulmamalıdır.
Abur cubur için “bir taneden bir şey olmaz” formunda düşünmek
Pasta, kek, kurabiye, börek vb hamur işlerinde çok ziyade yağ, şeker, un ve yumurta kullanıldığı için bunlardan mümkün olduğunca az yenilmelidir. Biri de bir, bini de bir diye bir laf vardır. İkram edilen besin bitmek zorunda değildir. Sunulanın yarısını yahut dörtte birini yemek, yalnızca tadına bakmak bile nefsi köreltmek ismine kafidir.
Egzersiz yapmamak
Yalnızca diyet yaparak sonuç almaya çalışmak daha düşük güçlü diyet uygulanmasını, tedavi vadesinin uzamasını, metabolizma suratının yavaşlamasını, sabrın tükenmesini, kaçamakların olmasını, verilen kiloların geri alınmasını sağlar. Birebir hengamda yağsız vücut kitlesinden fazla yağ kaybını sağlamak ismine da diyetin kesinlikle egzersiz ile desteklenmesi gerekmektedir.
Mazeretler üretmek
· Egzersiz yapmak için hiç vaktim yok. Zati çok yorgunum.
· Günümün kıymetli kısmı mutfakta geçiyor, mütemadi yemekle uğraşıyorum. Ben de yiyorum.
· Hane işleri aslında gereğince yoruyor. Çamaşır, bulaşık, ütü... Vakit mi kalıyor ki güya?
Belirtildiği üzere, aslında bunların ismi bahane. O nedenle kişi kendini kandırmaktan fazla bahanelerini azaltma yoluna gitmelidir.
Posalı (yani lifli) besinler tüketmemek
Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya), kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur pilavı, kepekli pirinç / makarna / erişte / un), yulaf, zerzevat ve meyveler içerdikleri lifler sayesinde midede hacim sağlayarak uzun mühlet tok fiyat ve diyete ahengi artırırlar. Başkaca kan şekeri, kolesterol ve kan basıncını istenilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Dışkılama sayısını ve ölçüsünü artırarak kabızlığı önlemekte, kalın bağırsak kanserinden hami tesirler içermektedir. Lif alımını artırmak ismine soyulmadan yenilebilen zerzevat ve meyveleri kabukları ile birlikte tüketmekte yarar var. Gerektiğinde ise derin soymamaya itina gösterilmelidir.
22.Gereğince su içmemek
Posalı besinlerin bahsedilen tesirlerini gerçekleştirebilmesi için, gün içerisinde 10 - 14 bardak (yaklaşık olarak saat başı bir bardak) su içmek gerekir. Besinlerin sindiriminden metabolik atıkların vücuttan uzaklaştırılmasına kadar pek çok aşamada değerli vazifeler üstlenen suyun %20’lik kaybı irtihalle sonuçlanabilir. İçilen çay, kahve, gazlı içecek vb idrar söktürücü özellikler taşıdığı için suyun mahallini tutmamaktadır.
Daima tartılmak
Gün içerisinde birer saat ara ile tartıya çıksanız da 2 defa birebir rakama rastlamanız pek mümkün değildir. Sabah uyanınca tartıda görülen rakam ile gece yatarken karşılaşılan bedel arasında 1-2 kg fark görülmesi muhtemeldir. İdeali; haftada bir gün, tıpkı kıyafetlerle, tıpkı baskülde, sabah aç karına, dışkılama sonrası tartmak ve tartısı bir kenara kaydetmektir.
Ölçüsüz kafein almak
Çay, kahve ve gazlı içeceklerde bulunan kafein karaciğeri yoracağı için çokça tüketimden kaçınılmalıdır. Light da olsa gazlı içeceklerden ziyade içilmemelidir. Şiddetli tüketim durumlarında kansızlıktan osteoporoza kadar çeşitli sıhhat sorunlarına yol açabilmektedir. Birebir devirde idrar söktürücü özelliklerinden dolayı su kayıplarına yol açmaktadır.
Her light esere inanmak
Baklavadan çikolataya, dondurmadan bisküvilere kadar geniş bir yelpazede önümüze çıkan light eserler referans eserlere nazaran güçlerinin en az %25 nispetinde azaltılmaları ile elde edilirler. Bireyler muayyen yiyeceklerden kısarak bu eserleri tercih edebilirler. Lakin her light eserin de bir gücü olduğu ve bağımsız olarak tüketilemeyeceği unutulmamalıdır. Ne de olsa light tasavvuru ile çoka kaçılmamalıdır.
Etiket okumamak
Bir eseri satın alırken içerdiği kuvvet, yekun yağ ölçüsü ve koleste
Yerküre Sıhhat Örgütü’nün sıhhat raporunda, vücutta çokça ölçüde yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sıhhat sorunu olarak tanımlanmaktadır. Ölçüsüz besin alımı, zayıf fizikî aktivite, kalıtım, hormonal nedenler, ruhsal problemler, sigarayı bırakma, alkol tasarrufu üzere faktörlere bağlı olarak gelişen şişmanlık tek başına olduğu üzere komplikasyonları ile de ömür vadesini kısaltan ve ömür kalitesini düşüren önemli bir hastalıktır.
Komplikasyonları arasında birinci akla gelenler: Kalp - damar illetleri, hipertansiyon, şeker marazı, kimi kanser tipleri, teneffüs rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, safra kesesi marazları, eklem illetleri, adet düzensizlikleri, kısırlık... biçiminde sıralanabilir. Zayıflama konusunda esas tedavinin hayat şekli değişikliği olduğunu düşünen Etik Diyet’in kurucusu Kompetan Diyetisyen M. Turgay Köse’ye nazaran en sık karşılaşılan diyet cürümleri aşağıda yan almaktadır:
Tam meali ile karar vermeden diyete başlamak
İnanmak, başarmanın yarısıdır denilir. Kişi, zayıflayanlardan hiçbir eksiğinin bulunmadığını velev ziyadesinin olduğunu düşünmeli; bu fazlalıklardan da kurtulmak ismine kesin karar vererek zayıflama sürecini başlatmalıdır. Zayıflasam âlâ olur tasavvuru ile yola çıkmak baştan yenilgiyi kabullenmektir.
Kompetan denetiminden geçmemek
Endokrinolog yahut dahiliye eksperi denetiminden geçen birey, tahlillerini yaptırıp diyetisyen tarafından kimseye şahsi olarak hazırlanan beslenme modeli ile diyet tedavisine geçmelidir. Rastgele bir mütehassıs denetimine girmeden başarılı olma orantısı epeyce düşük seyreder. Kişi, nasıl aracı bozulunca yetkili servis elemanından destek alıyorsa zayıflama konusuna da tıpkı titizlikle yaklaşmalıdır. Kitle muhabere araçlarından elde edilen diyet listeleri ile sonuç alınmaya çalışılmamalıdır.
Sahih amaç belirlememek
Yerküre Sıhhat Örgütü’ne nazaran ayda 2 - 4 kg tartı kaybı hedeflenmelidir. 1 haftada 2 - 4 kg değil! Ayda 6 kg üzerindeki yük kayıplarının yarardan çok zarar getireceği asla unutulmamalıdır. Büyük amaçlara küçük adımlarla ulaşılır. Yıllar içerisinde alınan kilolardan birkaç haftada kurtulmaya çalışmak hiç gerçekçi ve sağlıklı değildir. Bu nedenle ulaşılabilir ve sağlıklı bir gaye belirlenmelidir.
Uyku vadesinin düzensizliği
Yapılan ilmî araştırmalar ışığında günlük uyku müddetinin 7 - 8 saat arasında tutulması gerekmektedir. Daha az yahut çok uyumak kilo alımını artırıcı tesirler göstermektedir. Daima olarak 7 saatten az uyuyan şahıslarda kimi hormonların prodüksiyonunda ıstıraplar oluşurken, 8 saatten ziyade uyunması durumunda da metabolizma suratı yavaşlamakta, kilo alımına davetiye çıkarılmış olmaktadır.
Kahvaltıyı atlamak
Kahvaltı yapmayan kilo almaya mahkumdur. Nasıl bir otomobilin yahut kaloriferin çalışması için yakıta muhtaçlığı varsa, insan vücudunda da dimağın, böbreklerin, kalbin, kasların… fonksiyon gösterebilmesi için güce yani besinlere gereksinimi vardır. Bu nedenle uyandıktan sonra en kısa devir dilimi içerisinde kahvaltı yapılmalıdır.
Günde 1 - 2 öğün yiyerek beslenmek
Yapılan ilmî araştırmalar, birebir ölçüde kuvvet alsalar da 3 öğüne nazaran 6 öğün beslenenlerin daha kolay kilo verdiğini göstermektedir. Öğün sayısının artırılması, mideyi dolu tutarak bir sonraki öğünde çokça ve süratli yemeyi engellemektedir. Ayrıyeten metabolizmayı da hızlandırıcı tesirler göstermektedir. Aksi taktirde azı ile yetinen metabolizma biraz çokça yenilmesi durumunda depolama eğilimine başlayacaktır.
Öğün atlamak
Öğün atlamak, kişinin kendine yapabileceği en büyük kötülüktür. Gündüz diyet yaptığını düşünen kişi, gece ziyafet yapmak durumunda kalır. Aç tavuk düşünde darı ambarı görür kelamından de anlaşılacağı üzere kimsede mahrumiyet hissinin oluşması bireyin yanlış alışkanlıklara, kuvvet içeriği yüksek olan besinlere yönelmesine sebebiyet verebilir. O nedenle sık aralıklarla, azar azar beslenmek gerekmektedir.
Akşam yemeğini çok geçe bırakmak
Akşam yemeğini yatmadan ~ 3.5 saat evvel sonlandırmak gerekir. Dolu mide ile yatağa girmek vücudun yağlanması için en uygun fırsattır. Kimse park halindeki otomobiline yakıt doldurmaz. Öte yandan akşam yemeğinden yatana kadar geçen süreçte ara öğün almanın bir sakıncası yoktur; meyve, yoğurt yahut süt üzere hafif bir şeyler tüketilebilir.
Sofraya çok aç oturmak
Umumî mealde diyet yapmak, aç kalmak formunda düşünülmektedir. Uzun süren açlıklar sonrasında kan şekeri düşer ve bir sonraki öğünde çokça besin alımına davetiye çıkarılır. Bu nedenle her ana öğünü müteakip olarak 2 - 3 saat sonrasında küçük bir ara öğün alınmalıdır. Böylece kişi sofraya çok aç oturmayacağı için daha yavaş ve az yiyebilir.
Tek tip beslenmeyi öneren diyetler uygulamak
Ehliyetsiz ve istikrarsız beslenmeye yol açması sebebiyle tek tip beslenmeyi öneren diyetlerden (lahana çorbası diyeti, protein yüklü diyetler, ayırma diyetleri, renk diyeti, zerzevat ve meyve diyetlerinden) uzak durmak gerekir. Bu usul diyetler metabolizmayı bozmaktan öteye gitmez. Aslında ömür şekli haline getirilemeyecek hiçbir metoda başlamamak gerekir. Vücudun 50’ye yakın çeşitte besin öğesine gereksinimi vardır. Bu nedenle her devir besin çeşitliliğine kıymet verilmelidir.
Süratli yemek
Yemek müddetini uzatılmalıdır. Unutmamalıdır ki, tokluk hissi 20. dakikada oluşur. Kişi, her lokmadan sonra elindeki çatal - kaşığı tabağa bırakırsa, yemek arasında telefon görüşmesi yaparsa yahut masadaki bireylerle biraz sohbet ederse daha yavaş ve az yediğini fark edecektir. Tüketilen besinlerden keyif ve tat alabilmek ismine uygunca çiğnemek kuraldır. Tat alma duyusunun lisan olduğunu unutmamalıdır.
Yemek tarafken dikkati dağıtmak
Yemek tarafken kitap okumak, TV izlemek üzere rastgele bir şeyle meşgul olunmamalıdır. Böylesi bir durumda kişi neyi, ne kadar yediğinin farkına varamadan çoka kaçabilir. Yemekler sakin bir ortamda, güzelce çiğnenerek tüketilmelidir. Direkt olarak yemeğe konsantre olmakta yarar vardır.
Konutta yüksek güçlü besinler bulundurmak
Gözden uzak olan gönülden ırak olur kelamından yola çıkaran hanede kuvveti yüksek (tatlı, cips, kuruyemiş gibi) besinler bulundurmayın. Gerekirse göremeyeceğiniz halde dolaplara saklayın. Bir seferden bir şey olmaz psikolojisinden kurtulmak gerekir. Hele ki tüketilen besinler rafine şeker içeriyorsa bir müddet sonra iradeyi tekrar zorlayacağı unutulmamalıdır.
Yemeğin tadına bakmadan tuz kullanmak
Tuz ve ölçüsüz tuzlu besinler vücutta su fiyat. Hasebiyle kişi tartıldığında moralini bozabilir. Yemek ve ekmeklerden alınan tuz ile yetinmeye çalışılmalıdır. En uygunu, masaya tuzluk getirmemektir. Gerekirse çeşitli baharatlarla yiyecekleri lezzetlendirmeye çalışılmalıdır.
Rafine şekerden vazgeçmemek
İnsülin seviyesinde ani değişikliğe yol açarak tekrar tatlı yeme isteği uyandıracağı için rafine şekerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Şekerin ziyadesinin vücutta yağa dönüştüğünü unutmamalı. Kan şekeri üzerinde olumsuz tesirlerinin olmaması ve güç içermemeleri nedeniyle, rafine şeker alanına yapay tatlandırıcılar inançla kullanılabilir. Medyada kanser, unutkanlık, Alzheimer yaptığına dair çıkan haberlere inanmamak gerekir.
Haddinden fazla zeytinyağı tüketmek
Halk arasında sıvıyağların katı yağ ve margarinlerden daha düşük güç içerdiği görüşü yaygındır. Katı da olsa likit da olsa 1 gram yağın 9 kkal. güç içerdiği bilinmeli, ona nazaran hareket edilmelidir. Münhasıran salataya eklenen yağların ölçüsüne hiç dikkat edilmemesi, sağlıklı diye ekmeğin zeytinyağına bandırılması kilo alınmasına neden olabilmektedir. Kullanılan yağ hakiki zeytinyağı da olsa bedin güzeli olarak görülmeli, çoka kaçmadan kullanılmalıdır.
Tabak sıyırmak
Yemeklerin sularına ekmek bandırmak, tabak sıyırmak fazladan ekmek yenilmesine neden olduğu üzere farkında olunmadan yemekte bulunan yağın da tüketilmesine sebebiyet verir. 1 kg zerzevat yemeğine en ziyade 2 yemek kaşığı sıvıyağ eklenmeli, velev et ile pişen yemeklere yağ konulmamalıdır.
Abur cubur için “bir taneden bir şey olmaz” formunda düşünmek
Pasta, kek, kurabiye, börek vb hamur işlerinde çok ziyade yağ, şeker, un ve yumurta kullanıldığı için bunlardan mümkün olduğunca az yenilmelidir. Biri de bir, bini de bir diye bir laf vardır. İkram edilen besin bitmek zorunda değildir. Sunulanın yarısını yahut dörtte birini yemek, yalnızca tadına bakmak bile nefsi köreltmek ismine kafidir.
Egzersiz yapmamak
Yalnızca diyet yaparak sonuç almaya çalışmak daha düşük güçlü diyet uygulanmasını, tedavi vadesinin uzamasını, metabolizma suratının yavaşlamasını, sabrın tükenmesini, kaçamakların olmasını, verilen kiloların geri alınmasını sağlar. Birebir hengamda yağsız vücut kitlesinden fazla yağ kaybını sağlamak ismine da diyetin kesinlikle egzersiz ile desteklenmesi gerekmektedir.
Mazeretler üretmek
· Egzersiz yapmak için hiç vaktim yok. Zati çok yorgunum.
· Günümün kıymetli kısmı mutfakta geçiyor, mütemadi yemekle uğraşıyorum. Ben de yiyorum.
· Hane işleri aslında gereğince yoruyor. Çamaşır, bulaşık, ütü... Vakit mi kalıyor ki güya?
Belirtildiği üzere, aslında bunların ismi bahane. O nedenle kişi kendini kandırmaktan fazla bahanelerini azaltma yoluna gitmelidir.
Posalı (yani lifli) besinler tüketmemek
Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya), kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur pilavı, kepekli pirinç / makarna / erişte / un), yulaf, zerzevat ve meyveler içerdikleri lifler sayesinde midede hacim sağlayarak uzun mühlet tok fiyat ve diyete ahengi artırırlar. Başkaca kan şekeri, kolesterol ve kan basıncını istenilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Dışkılama sayısını ve ölçüsünü artırarak kabızlığı önlemekte, kalın bağırsak kanserinden hami tesirler içermektedir. Lif alımını artırmak ismine soyulmadan yenilebilen zerzevat ve meyveleri kabukları ile birlikte tüketmekte yarar var. Gerektiğinde ise derin soymamaya itina gösterilmelidir.
22.Gereğince su içmemek
Posalı besinlerin bahsedilen tesirlerini gerçekleştirebilmesi için, gün içerisinde 10 - 14 bardak (yaklaşık olarak saat başı bir bardak) su içmek gerekir. Besinlerin sindiriminden metabolik atıkların vücuttan uzaklaştırılmasına kadar pek çok aşamada değerli vazifeler üstlenen suyun %20’lik kaybı irtihalle sonuçlanabilir. İçilen çay, kahve, gazlı içecek vb idrar söktürücü özellikler taşıdığı için suyun mahallini tutmamaktadır.
Daima tartılmak
Gün içerisinde birer saat ara ile tartıya çıksanız da 2 defa birebir rakama rastlamanız pek mümkün değildir. Sabah uyanınca tartıda görülen rakam ile gece yatarken karşılaşılan bedel arasında 1-2 kg fark görülmesi muhtemeldir. İdeali; haftada bir gün, tıpkı kıyafetlerle, tıpkı baskülde, sabah aç karına, dışkılama sonrası tartmak ve tartısı bir kenara kaydetmektir.
Ölçüsüz kafein almak
Çay, kahve ve gazlı içeceklerde bulunan kafein karaciğeri yoracağı için çokça tüketimden kaçınılmalıdır. Light da olsa gazlı içeceklerden ziyade içilmemelidir. Şiddetli tüketim durumlarında kansızlıktan osteoporoza kadar çeşitli sıhhat sorunlarına yol açabilmektedir. Birebir devirde idrar söktürücü özelliklerinden dolayı su kayıplarına yol açmaktadır.
Her light esere inanmak
Baklavadan çikolataya, dondurmadan bisküvilere kadar geniş bir yelpazede önümüze çıkan light eserler referans eserlere nazaran güçlerinin en az %25 nispetinde azaltılmaları ile elde edilirler. Bireyler muayyen yiyeceklerden kısarak bu eserleri tercih edebilirler. Lakin her light eserin de bir gücü olduğu ve bağımsız olarak tüketilemeyeceği unutulmamalıdır. Ne de olsa light tasavvuru ile çoka kaçılmamalıdır.
Etiket okumamak
Bir eseri satın alırken içerdiği kuvvet, yekun yağ ölçüsü ve koleste