AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam etmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Şikayet Ateşli Havale Nedir?

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
63
Yaş
36
Coin
256,935
Ateşli havale, ani, kontrol edilemeyen vücut hareketleri ve hızla yükselen ateşin neden olduğu bilinç kaybı olarak tanımlanabilir.

Çocuklar tarafından en sık değinilen vücut ısısı, genellikle koltukaltı altında ölçülen 39.4 derecede başlar. Ateşli bir havale olan bir çocukta, gözler içe doğru döner, vücut katılaşır, kollar ve bacaklar istemsiz bir şekilde hareket eder veya büzülür. Bu süreyi aştığında 1 dakika ile 5 dakika arasında bir nöbet tehlikelidir.

Bununla birlikte, çalışmalar ateşli havale işleminin kalıcı bir etkisi olmadığını göstermiştir. Ateşli havale olan çocuklarda nörolojik ve zihinsel bozukluk yoktu. Bununla birlikte, özellikle ailede ateşli havale veya epilepsi varsa, gelecekte epilepsi riskini bir dereceye kadar arttırdığı bilgisi de vardır.

Bebek gibi ateşli bir havale yapanların, yapmayan çocuklardan daha yeni bir nöbet geçirme olasılığı daha yüksektir. Bu olasılık yüzde 30-40'a ulaşıyor. Öte yandan, nöbet geçiren çocukların yüzde 80’inde ikinci nöbet görülmemektedir. İkinci bir nöbet olasılığı, 15 dakikadan fazla bir nöbet geçiren, ateşin başlangıcında bir nöbet geçiren ve nöbetler sırasında ateşi olmayan çocuklarda daha da artar.



İlk ateşli sevk gören çocuğunuza sevk; Olun sakin olun ”ve yapılması gerekenleri takip edin. Öncelikle, saati tutarak nöbetin başlangıç saatine bakın, böylece süreyi hesaplayabilirsiniz. Sonra çocuğunuzu yumuşak bir yüzeye koyun, ancak başını bir tarafa çevirip vücudun diğer bölümlerinden daha aşağı tutarak. Bu arada, hareketi kısıtlayan ve dar elbiseleri gevşeten herhangi bir davranıştan kaçının. Boğazınıza girebileceğinden yiyecek veya içecek vermeyin. Ağzında bir şey varsa, parmağını bir kanca şeklinde kıvır.

Nöbet sona erdiğinde, uyumak için başının altına bir yastık koyun ve başını yana doğru yatırın. O zaman çocuğunuzun doktorunu arayın ve ne yapmaları gerektiğini sorun. Doktorunuza ulaşamıyorsanız, çocuğunuzun bedenini ıslak bir bezle silin ve sıcaklığını düşürmek için asetaminofen fitiller verin. Çocuğunuzu küvete koyarak ateşinizi düşürmeye çalışmak iyi olmayabilir, çünkü nöbet tekrarlarsa suyun yutulması riski vardır.

Çocuğunuz bir nöbetten sonra normal nefes alamıyorsa veya nöbet 5 dakikadan uzun sürerse, derhal tıbbi yardım almalısınız.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt