Bağışıklığın korunması ve güçlendirilmesinde tesirli olan A ve C vitaminlerinden varlıklı olan pırasayı yemeklerinizde, çorbalarınızda, salatalarınızda ve böreklerinizde değerlendirebilirsiniz. Pırasayı kış aylarında sofranızdan eksik etmeyin zira yalnızca bağışıklık yanından değil; kalp sıhhati, sindirim sıkıntıları ve kansere karşı korunmada da pırasa son kademe tesirli bir zerzevat. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek, Pudra.com okuyucuları için pırasanın yararları konusunda kıymetli haberler verdi.
Kış aylarının vazgeçilmezi, soğangillerden allium ailesinin üyesi pırasa potasyum, A, C, B ve K vitaminlerinden güçlü sebzeler arasında mekan alıyor. Düşük kalorisi, lifli yapısı uzun vade tokluk sağlarken, bağırsak hareketlerinin düzenlemesini sağlıyor. İçerisinde bulunan inülin unsuru prebiyotiktir. Prebiyotikler, bağırsak florasının nizamı ve çeşitliliğini koruyarak obezite ve kilo alma riskini de azaltır. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek, bizler için pırasanın az bildiğimiz yararlarına detaylı olarak değindi. İşte pırasa yararları...
Pırasanın yararları
A, C, B ve K vitaminlerinden zengindir.
Lifli yapısı, düşük kalorisi sayesinde uzun müddet tokluk sağlar, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
İçerisindeki inülin hususu prebiyotik tesirlidir. Prebiyotikler de bağırsak florasını düzenler.
Pırasa, sindirimde sülfenik asit üreten bir organosülfür bileşiği olan allisin içerir. Allisin karaciğerde kolesterol üretimini pürüzler.
Allisin tıpkı vakitte kan basıncını azaltmaya yardımcıdır.
İçeriğindeki kaempferol flavonoid hususu ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcıdır, kan basıncını düzenler.
Pırasa tıpkı soğan ve sarımsakta da bulunan sülfür bileşiklerinden güçlü bir besindir. Sülfür içeren besinlerin bilhassa prostat, mide ve kolon kanserine karşı kollayıcı tesirleri olduğu bilinmektedir.
Yapısında bulunan flavonoidler yumurtalık kanserine karşı esirgeyicidir.
Pırasa güçlü antioksidan olan polifenol içerir. Bu antioksidanlar vücudumuzu çeşitli illetlerin alt yapısını oluşturan özgür radikallere karşı korur.
Antioksidan tesirli gallik asit içeriği ile cildi tazeler, yaşlanma tersi tesir gösterir.
Pırasa, âlâ folat kaynaklarındandır Ehil folat alımı hamilelikte son kademe değerlidir. Folat eksikliğinin tevellüt kusurlarına neden olduğu bilinmektedir. Bunun için bilhassa gebe beslenmelerinde kış aylarında sıklıkla konum almalıdır.
Kış aylarının vazgeçilmezi, soğangillerden allium ailesinin üyesi pırasa potasyum, A, C, B ve K vitaminlerinden güçlü sebzeler arasında mekan alıyor. Düşük kalorisi, lifli yapısı uzun vade tokluk sağlarken, bağırsak hareketlerinin düzenlemesini sağlıyor. İçerisinde bulunan inülin unsuru prebiyotiktir. Prebiyotikler, bağırsak florasının nizamı ve çeşitliliğini koruyarak obezite ve kilo alma riskini de azaltır. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek, bizler için pırasanın az bildiğimiz yararlarına detaylı olarak değindi. İşte pırasa yararları...
Pırasanın yararları
A, C, B ve K vitaminlerinden zengindir.
Lifli yapısı, düşük kalorisi sayesinde uzun müddet tokluk sağlar, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
İçerisindeki inülin hususu prebiyotik tesirlidir. Prebiyotikler de bağırsak florasını düzenler.
Pırasa, sindirimde sülfenik asit üreten bir organosülfür bileşiği olan allisin içerir. Allisin karaciğerde kolesterol üretimini pürüzler.
Allisin tıpkı vakitte kan basıncını azaltmaya yardımcıdır.
İçeriğindeki kaempferol flavonoid hususu ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcıdır, kan basıncını düzenler.
Pırasa tıpkı soğan ve sarımsakta da bulunan sülfür bileşiklerinden güçlü bir besindir. Sülfür içeren besinlerin bilhassa prostat, mide ve kolon kanserine karşı kollayıcı tesirleri olduğu bilinmektedir.
Yapısında bulunan flavonoidler yumurtalık kanserine karşı esirgeyicidir.
Pırasa güçlü antioksidan olan polifenol içerir. Bu antioksidanlar vücudumuzu çeşitli illetlerin alt yapısını oluşturan özgür radikallere karşı korur.
Antioksidan tesirli gallik asit içeriği ile cildi tazeler, yaşlanma tersi tesir gösterir.
Pırasa, âlâ folat kaynaklarındandır Ehil folat alımı hamilelikte son kademe değerlidir. Folat eksikliğinin tevellüt kusurlarına neden olduğu bilinmektedir. Bunun için bilhassa gebe beslenmelerinde kış aylarında sıklıkla konum almalıdır.