TEST DEVRINDE BESLENME IMTIHANDA BAŞARILI OLMAK İÇİN GERÇEK BESLENME ŞART!
Mektep yıllarından itibaren ,hayatımızın birçok periyodunda ,gerek eğitim gerekse iş hayatımızda, hepimiz için farklı hedefler taşıyan bir dolu imtihana girmemiz gerekiyor. Hayatta âlâ bir tarafta olabilmek için daima bir yarış halinde olmak zorundayız. Önümüze çıkan zihin yada güç gerektiren her çeşit imtihan için sağlıklı bir vücut ve beyefendisine sahip olmak ortak gereksinimimiz. Muvaffakiyetin sırrı ise sağlıklı beslenmektir. Üniversite imtihanına sayılı günler kala oluşan imtihan gerilimi birçok yeme davranış bozukluğunu beraberinde getirebiliyor. Teste hazırlanılan onca yıl ,özellikle de son sene ,stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu beraberinde kilo kayıpları , şiddetli kilo alma , mide bulantısı , kabızlık , baş dönmeleri üzere birçok sıhhat meselesine sebep olabiliyor. Bu periyotta hakikat, ehil ve istikrarlı bir beslenme programı uygulanırsa hem sıhhat meselelerinden korunma, hem de hakikat besin seçimi ile başarıyı artırmak mümkün. Pekala imtihan öncesi, test sabahında ve sırasında hangi besinleri ne ölçüde yememiz gerekiyor?
BAŞARIYI ARTIRAN BESLENME TÜYOLARI
1.Güçlü bir bellek ve öğrenme, konsantrasyon kapasitesinin artması için ‘dokosa hegzanoik asit –DHA’ en kıymetli besin öğesidir. En güçlü kaynağı derin su balıklarıdır. Yapılan son araştırmalar DHA esansiyel yağ asidinin günde 1-3 gr kadar alımını önermektedir. Lakin yalnızca haftada2-3 defa balık yiyerek bu doza ulaşmamız ne yazıkki mümkün değildir. Mektep periyodu ve münhasıran test periyodunda günde 1-3 tablet kadar DHA suplementi kullanmakta yarar vardır.
2. Gerilimin azaltılması açısından antioksidanların tüketilmesi önerilebilir. Balık, ceviz, fındıkta bol ölçüde bulunan Omega-3 yağ asitleri antioksidandır. Haftada 2 sefer balık, haftada 2-3 kere 5-6 fındık, ceviz tüketimi ile karşılanabilir. Yeşil biber, maydanoz, çilek, ıspanak, karnabahar üzere meyve ve sebzelerde bol ölçüde bulunan C vitamini de antioksidandır. Günde 6-7 porsiyon meyve ve zerzevat tüketmek gereklidir. Gerilime karşı faal olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı üzere besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kurubaklagil, fındık, badem üzere yağlı tohumlarda bol ölçüde bulunan E vitaminin tüketilmesi test devrinde gerilimin azaltılmasında tesirli olacaktır. Dimağ fonksiyonlarında vazife alan tıpkı devirde bir antioksidan olan çinko da süt ve türevlerinde, tavuk, yumurta, balık, yağlı tohumlarda bulunur ve sistemli tüketilmesi gerekmektedir.
3.Yeterli ve istikrarlı beslenme, her küme besinden yerinde ölçüde tüketmek muvaffakiyetin anahtarıdır. Hiçbir öğün atlanmamalı ve öğünlerde istikrarlı beslenilmelidir. Yağsız et, yoğurt, salata, zerzevat yemeği ve kepekli ekmekten oluşan öğünler istikrarlıdır.
4.Sınava hazırlanan bireyler gerek hengam bulamamaktan gerekse alışkanlık olmadığından günün en değerli öğünü olan sabah kahvaltısını umumiyetle atlamaktadır. Halbuki dimağın temel yakıtı glukozdur ve sabah kalktığımızda kan şekerimiz düşüktür.Yapılan araştırmalarda, sabah kahvaltı eden kimselerin muvaffakiyet nispetlerinin ve dikkat seviyelerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu yüzden kesinlikle güne; süt, kepekli ekmek, az yağlı peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi üzere besleyici kıymeti yüksek besinlerle kahvaltı ederek başlamak değerlidir.
5.Kan şekerinin düşmemesi ve bir sonraki öğünde çokça besin alınmaması için kesinlikle ara öğünler yapılmalıdır. Ara öğünler kolay şeker içeren, kan şekerinin süratle yükselip, düşmesine sebep olan tatlı, çikolata, hazır meyve suları tarafına kan şekerini yavaş yükselten, glisemik indeksi düşük ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt, kepekli sandviç, ayran üzere azıklar tercih edilmeli.
6.Başarının arttırılması için tatlı, çikolata üzere şekerli besinlerin yüksek ölçüde tüketimi kusurludur. Kan şekerini süratle yükseltmeyen gayrı şeker kaynakları olan meyve, kepek ekmek, pilav, kepekli makarna, bulgur, yulaf üzere şeker kaynaklarının tüketimi gerekmektedir.
7.İçecekler konusunda da dikkatli olmak gerekiyor.Özellikle bu devirde çok ziyade çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, dehşet ve tasaya neden olur. Kolalı içeceklerde bol ölçüde kafein içerir. Bunların mahalline antioksidan kıymeti yüksek ,C vitamini içeren kuşburnu, papatya, adaçayı üzere bitki çayları tüketmek daha akıllıcadır.
8.Beyin fonksiyon işlevleri ve hudut sisteminde hizmet alan B öbeği vitaminlerinin de bu devir de nizamlı tüketilmesi gerekmektedir. B vitaminleri ette, balıkta, kepek, çavdar eserlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunur. Başkaca anti-stres özelliğine sahip kepek, çavdar, baklagiller, ayçiçeği çekirdeğinde bulunan magnezyumu da unutmamak gerekir.
9.Stresin azaltılmasında sistemli uyku saatleri, sistemli egzersiz programları, ehil ve istikrarlı bir beslenme programı yanında önerilmektedir.
IMTIHAN ÖNCESİ VE IMTIHAN SABAHI NASIL BESLENMELİYİM ?
• Imtihandan bir gün evvel şimdiye kadar yemediğiniz besini birinci sefer o gün tüketmeyi denemeyiniz.
• Mümkünse dışarıda yemek yemeyiniz, hanede daha evvel yediğiniz yemekleri tercih ediniz.
• Kan şekerinizin ayarlanması ve muvaffakiyet oranınızın artması açısından tatlı, çikolata hazır meyve suyu üzere besinler konumuna kan şekerinizi yavaş yükselten meyve, kepekli ekmek, süt ve eserleri üzere besinleri tercih ediniz.
• Bir gün öncesinde çok yağlı, ağır azıklar mekanına protein, karbonhidrat, yağ istikrarlı hafif azıklar tercih ediniz.
• Huzursuzluk, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk üzere sıhhat meselelerine yol açtığı için çay, kahve, kola bölgesine bitki çaylarını tercih ediniz.
• Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi üzere kan şekerinizi süratle yükseltip düşürmeyecek istikrarlı bir sabah kahvaltısı ediniz.
• Yararlı diye sevmediğiniz, sindirim sisteminizde külfet oluşturabilecek azıkları tüketmeyiniz, kendinizin sevdiği istikrarlı besinleri seçiniz.
• Test sırasında şekerli besinler tüketmeyiniz. Kan şekerinizin düşmemesi için küçük kepekli sandviç, kepekli bisküvi, paket süt, su üzere besinler tüketiniz.
EVLADIM TATLI YEMEZSE DERS BAŞARISI DÜŞER Mİ?
Vücudun şekere muhtaçlığı var mıdır? Vücudun sofra şekerine gereksinimi yoktur; gün içinde alınan besinlerle şeker muhtaçlığı karşılanabilmektedir. Şekerleme, tatlı, pasta ve kurabiyelere yani olağan şeker içeren ağır karbonhidrat yüklü besinlere muhtaçlık yoktur. Tertipli olarak beslenen ve öğünlerini vaktinde yapan kimselerde kan şekeri istikrarı kurulduğu için tatlı yeme eğilimi çok daha az görülür. Yerinde ve istikrarlı beslenmeyen insanlarda tatlı gereksinimi daha ziyade oluşabilir. Vücut uzun periyodik açlıktan sonra boşalan depoları doldurmak için birinci olarak yüklü ölçüde karbonhidrat ve şekere eğilim gösterir. Alınan yüksek ölçüdeki kalorili besinin bir kısmı şeker depolarını bir kısmı da yağ depolarını doldurur. Öte yandan, ruhsal faktörler de tatlıya eğilimi yükseltir. Regl devrine giren hatunlar, ağır çalışanlar, gerilimi yüksek olanlar kendilerini tatlı yiyerek berhudar etmek isterler. Imtihan devri de bu yaş öbeğinin en bariz gerilimidir. Evladınız eskisinden daha çok tatlı yemek istiyorsa, her isteğine “Evet” demeyin! Muhtemelen duygusal yeme istekleridir, muhtaçlık duyduğundan değil... Bu nedenle gün içinde ehil ölçüde kalori almaya, asla öğün atlamamaya ve karbonhidrat, protein, yağ alımının istikrarlı olmasına dikkat etmek gerekir.
Mektep yıllarından itibaren ,hayatımızın birçok periyodunda ,gerek eğitim gerekse iş hayatımızda, hepimiz için farklı hedefler taşıyan bir dolu imtihana girmemiz gerekiyor. Hayatta âlâ bir tarafta olabilmek için daima bir yarış halinde olmak zorundayız. Önümüze çıkan zihin yada güç gerektiren her çeşit imtihan için sağlıklı bir vücut ve beyefendisine sahip olmak ortak gereksinimimiz. Muvaffakiyetin sırrı ise sağlıklı beslenmektir. Üniversite imtihanına sayılı günler kala oluşan imtihan gerilimi birçok yeme davranış bozukluğunu beraberinde getirebiliyor. Teste hazırlanılan onca yıl ,özellikle de son sene ,stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu beraberinde kilo kayıpları , şiddetli kilo alma , mide bulantısı , kabızlık , baş dönmeleri üzere birçok sıhhat meselesine sebep olabiliyor. Bu periyotta hakikat, ehil ve istikrarlı bir beslenme programı uygulanırsa hem sıhhat meselelerinden korunma, hem de hakikat besin seçimi ile başarıyı artırmak mümkün. Pekala imtihan öncesi, test sabahında ve sırasında hangi besinleri ne ölçüde yememiz gerekiyor?
BAŞARIYI ARTIRAN BESLENME TÜYOLARI
1.Güçlü bir bellek ve öğrenme, konsantrasyon kapasitesinin artması için ‘dokosa hegzanoik asit –DHA’ en kıymetli besin öğesidir. En güçlü kaynağı derin su balıklarıdır. Yapılan son araştırmalar DHA esansiyel yağ asidinin günde 1-3 gr kadar alımını önermektedir. Lakin yalnızca haftada2-3 defa balık yiyerek bu doza ulaşmamız ne yazıkki mümkün değildir. Mektep periyodu ve münhasıran test periyodunda günde 1-3 tablet kadar DHA suplementi kullanmakta yarar vardır.
2. Gerilimin azaltılması açısından antioksidanların tüketilmesi önerilebilir. Balık, ceviz, fındıkta bol ölçüde bulunan Omega-3 yağ asitleri antioksidandır. Haftada 2 sefer balık, haftada 2-3 kere 5-6 fındık, ceviz tüketimi ile karşılanabilir. Yeşil biber, maydanoz, çilek, ıspanak, karnabahar üzere meyve ve sebzelerde bol ölçüde bulunan C vitamini de antioksidandır. Günde 6-7 porsiyon meyve ve zerzevat tüketmek gereklidir. Gerilime karşı faal olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı üzere besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kurubaklagil, fındık, badem üzere yağlı tohumlarda bol ölçüde bulunan E vitaminin tüketilmesi test devrinde gerilimin azaltılmasında tesirli olacaktır. Dimağ fonksiyonlarında vazife alan tıpkı devirde bir antioksidan olan çinko da süt ve türevlerinde, tavuk, yumurta, balık, yağlı tohumlarda bulunur ve sistemli tüketilmesi gerekmektedir.
3.Yeterli ve istikrarlı beslenme, her küme besinden yerinde ölçüde tüketmek muvaffakiyetin anahtarıdır. Hiçbir öğün atlanmamalı ve öğünlerde istikrarlı beslenilmelidir. Yağsız et, yoğurt, salata, zerzevat yemeği ve kepekli ekmekten oluşan öğünler istikrarlıdır.
4.Sınava hazırlanan bireyler gerek hengam bulamamaktan gerekse alışkanlık olmadığından günün en değerli öğünü olan sabah kahvaltısını umumiyetle atlamaktadır. Halbuki dimağın temel yakıtı glukozdur ve sabah kalktığımızda kan şekerimiz düşüktür.Yapılan araştırmalarda, sabah kahvaltı eden kimselerin muvaffakiyet nispetlerinin ve dikkat seviyelerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu yüzden kesinlikle güne; süt, kepekli ekmek, az yağlı peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi üzere besleyici kıymeti yüksek besinlerle kahvaltı ederek başlamak değerlidir.
5.Kan şekerinin düşmemesi ve bir sonraki öğünde çokça besin alınmaması için kesinlikle ara öğünler yapılmalıdır. Ara öğünler kolay şeker içeren, kan şekerinin süratle yükselip, düşmesine sebep olan tatlı, çikolata, hazır meyve suları tarafına kan şekerini yavaş yükselten, glisemik indeksi düşük ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt, kepekli sandviç, ayran üzere azıklar tercih edilmeli.
6.Başarının arttırılması için tatlı, çikolata üzere şekerli besinlerin yüksek ölçüde tüketimi kusurludur. Kan şekerini süratle yükseltmeyen gayrı şeker kaynakları olan meyve, kepek ekmek, pilav, kepekli makarna, bulgur, yulaf üzere şeker kaynaklarının tüketimi gerekmektedir.
7.İçecekler konusunda da dikkatli olmak gerekiyor.Özellikle bu devirde çok ziyade çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, dehşet ve tasaya neden olur. Kolalı içeceklerde bol ölçüde kafein içerir. Bunların mahalline antioksidan kıymeti yüksek ,C vitamini içeren kuşburnu, papatya, adaçayı üzere bitki çayları tüketmek daha akıllıcadır.
8.Beyin fonksiyon işlevleri ve hudut sisteminde hizmet alan B öbeği vitaminlerinin de bu devir de nizamlı tüketilmesi gerekmektedir. B vitaminleri ette, balıkta, kepek, çavdar eserlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunur. Başkaca anti-stres özelliğine sahip kepek, çavdar, baklagiller, ayçiçeği çekirdeğinde bulunan magnezyumu da unutmamak gerekir.
9.Stresin azaltılmasında sistemli uyku saatleri, sistemli egzersiz programları, ehil ve istikrarlı bir beslenme programı yanında önerilmektedir.
IMTIHAN ÖNCESİ VE IMTIHAN SABAHI NASIL BESLENMELİYİM ?
• Imtihandan bir gün evvel şimdiye kadar yemediğiniz besini birinci sefer o gün tüketmeyi denemeyiniz.
• Mümkünse dışarıda yemek yemeyiniz, hanede daha evvel yediğiniz yemekleri tercih ediniz.
• Kan şekerinizin ayarlanması ve muvaffakiyet oranınızın artması açısından tatlı, çikolata hazır meyve suyu üzere besinler konumuna kan şekerinizi yavaş yükselten meyve, kepekli ekmek, süt ve eserleri üzere besinleri tercih ediniz.
• Bir gün öncesinde çok yağlı, ağır azıklar mekanına protein, karbonhidrat, yağ istikrarlı hafif azıklar tercih ediniz.
• Huzursuzluk, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk üzere sıhhat meselelerine yol açtığı için çay, kahve, kola bölgesine bitki çaylarını tercih ediniz.
• Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi üzere kan şekerinizi süratle yükseltip düşürmeyecek istikrarlı bir sabah kahvaltısı ediniz.
• Yararlı diye sevmediğiniz, sindirim sisteminizde külfet oluşturabilecek azıkları tüketmeyiniz, kendinizin sevdiği istikrarlı besinleri seçiniz.
• Test sırasında şekerli besinler tüketmeyiniz. Kan şekerinizin düşmemesi için küçük kepekli sandviç, kepekli bisküvi, paket süt, su üzere besinler tüketiniz.
EVLADIM TATLI YEMEZSE DERS BAŞARISI DÜŞER Mİ?
Vücudun şekere muhtaçlığı var mıdır? Vücudun sofra şekerine gereksinimi yoktur; gün içinde alınan besinlerle şeker muhtaçlığı karşılanabilmektedir. Şekerleme, tatlı, pasta ve kurabiyelere yani olağan şeker içeren ağır karbonhidrat yüklü besinlere muhtaçlık yoktur. Tertipli olarak beslenen ve öğünlerini vaktinde yapan kimselerde kan şekeri istikrarı kurulduğu için tatlı yeme eğilimi çok daha az görülür. Yerinde ve istikrarlı beslenmeyen insanlarda tatlı gereksinimi daha ziyade oluşabilir. Vücut uzun periyodik açlıktan sonra boşalan depoları doldurmak için birinci olarak yüklü ölçüde karbonhidrat ve şekere eğilim gösterir. Alınan yüksek ölçüdeki kalorili besinin bir kısmı şeker depolarını bir kısmı da yağ depolarını doldurur. Öte yandan, ruhsal faktörler de tatlıya eğilimi yükseltir. Regl devrine giren hatunlar, ağır çalışanlar, gerilimi yüksek olanlar kendilerini tatlı yiyerek berhudar etmek isterler. Imtihan devri de bu yaş öbeğinin en bariz gerilimidir. Evladınız eskisinden daha çok tatlı yemek istiyorsa, her isteğine “Evet” demeyin! Muhtemelen duygusal yeme istekleridir, muhtaçlık duyduğundan değil... Bu nedenle gün içinde ehil ölçüde kalori almaya, asla öğün atlamamaya ve karbonhidrat, protein, yağ alımının istikrarlı olmasına dikkat etmek gerekir.