Son konular

Sınır ( Borderline) Kişilik Bozukluğu

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kaçmaya çalıştığım kimdi

Kendimden öbür

Metin Celal

Kimi hikayeler vardır, bilinmezden gelirler.. Uzaktadırlar.. Hani, “ şahit değiliz” diye dinginlik aranırken bu dehşet hikayelerinin soluksuzluğunda, ıraksı kahramanlar da olamayız pek, şayet hikaye ortası ya da sonu kurtarıcılarından biri olmaya niyet edecek olursak.. Hangi hikayeler mi bunlar? Biri hudut ötesi hayatlar muhtemelen..

Hudutta kişilik bozukluğunuz (SKB) varsa, muhtemelen bir sürat trenindeymiş üzere hissedersiniz. Bunun sebebi, yalnızca istikrarsız ruh haliniz ya da bağlarınız değil, tıpkı vakitte kim olduğunuz hakkındaki inişli-çıkışlı hisler çok fazla görülebilmektedir. Öz-eleştirileriniz, maksatlarınız, hatta hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız şeyler baş karıştırıcı ve net olmayan biçimlerde sık değişebilir. Kendini tanımlamakta zorluk yaşarlar. Hislere nazaran muhtaçlıkları daima değişkenlik göstermektedir.

SKB'li beşerler, son derece hassas olma eğilimindedir. Küçük şeyler bile, şiddetli tepkileri tetikleyebilir ve bir kere tetiklendiğinde, sakinleşmekte zorlanırlar. Ağır olarak değersizlik duygusu yaşanmaktadır. Bu duygusal değişkenlik ve kendini sakinleştirememenin yükü, alakalarda düzensizliğe ve dürtüsel (hatta umarsız) davranışlara çarçabuk yol açabilir.

Olumsuz hislerin kasvetini çekerken, net düşünemez yahut ayaklarınızı yere sağlam basamazsınız. Yaralayıcı biçimde konuşabilir yahut daha sonra kendinizi hatalı hissetmenize neden olacak tehlikeli yahut uygunsuz davranışlarda bulunabilirler.

Genel Özellikleri

Borderline şahıslar, şiddetli/ denetlenmesi hayli sıkıntı heyecanlar ve diğerlerine ya da kendilerine yönelen ağır, denetim edilemeyen öfke nöbetleriyle yıpranırlar.

Bu öfke birçok kere yerini, bir boşluk ve düşünce hissiyle birlikte depresif bir duyguya bırakır.

Yaşanan tüm hisler uçlardadır.

Çok iyi-çok makûs ortasında yüksek salınımlı fikir kaymaları oluşur ve bu salınımlardan kişi ile bir arada ailesi ve tüm toplumsal etrafı etkilenir.

Toplumsal bağlarında sürekliliği başaramazlar meğer en dayanıksız oldukları noktalardan biri ‘terkedilmek’tir.

Diğerlerini denetim etme ihtiyacındadırlar böylelikle kendi hayatlarını da evvelden bilinebilir ve yönetilebilir yapmaya çalışırlar. Yaşadıkları dalgalanmalardan kendileri de yorgundurlar.

Borderline özellikleri olan şahıslar, nesne sürekliliğini sağlamakta zorlanırlar.

Şayet sevdikleri kişi nitekim fizikî olarak yanlarında değilse bu kişi onlar için duygusal platformda da yoktur.
Bir borderline kişinin kendi cümleleri ile hislerini sözleri

”Borderline kişilik bozukluğu olmak, ömür uzunluğu cehennem üzeredir. Hiç de daha hafif degil. Acı, öfke, zihin karışıklığı, kırgınlık, hiç bir vakit bir dakika sonrasinda ne hissedeceğimi bilememektir.

Acı veriyor zira sevdiklerime acı veriyorum. Yanlış anlaşıldığımı, anlaşılamadığımı düşünüyorum.

Bana hiçbir şey zevk, keyif vermiyor.

Kırk yılda bir “çok mutlu” olurum ve bu yüzden de endişelenirim. Sonra da kendime fizikî olarak ziyan veririm. Sonra bu yüzden suçluluk yaşarım. Stres!”

Hudut ( Borderline ) Kişilik Bozukluğu- DSM-5 Kriterleri

Aşağıdaki ölçütlerin üç ya da daha fazlasının yetişkinlik de ortaya çıkmasını öngörür.

Gerçek ya da düşsel terkten kaçınmak için çılgınca uğraş gösterme.

Yükseltme ile değersizleştirme uçları ortasında gidip gelen tutarsız ve gergin kişilerarası münasebetler örüntüsü.

Kimlik karmaşası, bir öbür sözle bariz ve daima, tutarsız bir benlik algısı ya da kendilik duyumu.

Kendisine berbatlığı dokunabilecek en az alanda dürtüsellik ( örneğin; para harcama, cinsellik, husus kullanımı, dikkatsiz otomobil kullanma, tıka basa yeme).

Yenileyen intihar davranışı, teşebbüsleri ya da tehditleri yahut öz yaralayıcı, davranışlar.

Bariz mizaç faaliyetiyle seyreden duygusal dengesizlik ( örneğin; ağır dönemsel disfori, kolay kızma ya da birkaç saatten nadiren birkaç güne uzayan dert durumu).

Uygunsuz, ağır öfke ya da öfke denetiminde zahmet ( örneğin; sık sık kızgınlık gösterme, daima öfkeli olma, yineleyen fizikî kavgalar).

Süreksiz, gerilim kaynaklı kuşkucu fikirler ya da ağır çözülme belirtiler.
Hudut Kişilik Bozukluğuna eşlik eden öbür bozukluklar

Sınırda(Borderline) kişilik bozukluğu, nadiren tek başına görülür. Yaygın olarak aşağıdaki bozukluklarla birlikte seyrederler:

• Depresyon yahut bipolar bozukluk

• Unsur bağımlılığı

• Yeme bozuklukları

• Anksiyete bozuklukları

SKB, başarılı bir formda tedavi edildiğinde, öteki bozukluklar da sıklıkla güzelleşir. Fakat bunun zıddı, her vakit gerçek değildir. Örneğin, depresyon belirtilerini güzelleştirebilir ve hala SKB ile uğraş edebilirsiniz.

Hudut ( Borderline) Kişilik Bozukluğu ve Şema Terapi

Şema terapi, kişilik bozukluklarında görülen katı özelliklerden kaynaklı uzun vadeli problemlerin tedavisine yönelik alternatif sunmaktadır. Kişiliği güçlendirmek için kapsamlı bir kavramsallaştırma ve tedavi planı oluşturabilmek gayesiyle erken devir olumsuz şemalarla toplumsal izolasyon, başarısızlık, yüksek standartlar, onay arama, cezalandırma, kusurluluk, duygusal mahrumluk ve değersizlik şemaları çalışması gerekmektedir. Hudut kişilik bozukluğunda değersizlik ve boşluk hissi üzerinde ağır çalışılmaktadır. Boşluk duygusu; varoluşu, hayatı ve kendisini her şeyi sorgulamaları ile kendini kaybolmuş hissediyor. Artık yaşanan olaylardan güçlendirmeye çalışmalar başlıyor ve kademe kademe çocukluğunda ona verilmeyen hisleri kendine vermeyi sağlanıyor.
 

Similar threads

  • Soru
Sonda kişilik bozukluğunuz (SKB) Olan bireyler için ömür çok süratli olabilir. Bunun sebebi, yalnızca istikrarsız ruh hali ya da bağlantılar değildir. Öz-eleştirileriniz, maksatlarınız, sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyler baş karıştırıcı olabilir ve muhakkak olmayan biçimlerde sık sık değişebilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Sınırdaki Çaresizlik: Borderline Kişilik BozukluğuBorderline kişilik bozukluğu yarattığı ağır fonksiyon bozukluğu ve yüksek intihar riski doğurması nedeni ile karmaşık ve önemli bir ruhsal bozukluktur. Erkeklere oranla bayanlarda 3 kat daha fazla görülen borderline kişilik bozukluğu, genel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
27
  • Soru
Kişilik yapısı bireye mahsus ve biriciktir lakin kimi benzerlikler nedeniyle kişilik yapıları kimi kategorilere ayrılmıştır. B kümesi kişilik kümelerinden olan Borderline (sınır, hudut) kişilik yapılanması her şahısta görünen bir yapıdır. Borderline kişilik örgütlenmesinde birtakım davranış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Toplum içinde giderek artmaya başlayan borderline kişilik bozukluğu nedir, en çok kimlerde görülür ve tedavisi nasıl yapılır gibi soruların cevaplanacağı bu yazıda aynı zamanda borderline kişilik bozukluğuna sahip bireylerle nasıl sosyal ilişkiler kurabileceği de anlatılmaktadır. Borderline...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Borderline kişilik bozukluğu olan bireyler şahıslar ortası bağlantılarda, benlik imgesinde ve his durumlarında tepkisel ve istikrarsız bir davranış örüntüsü sergilerler. Teşhis ölçütünde aranan özellikler şu halde maddelenmiştir; ✓ Gerçek ya da hayali terk edilmeyi önlemek için çok uğraş. ✓...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt