Sinir Hücresi, Sinir Hücresi görevleri nelerdir

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Sinir Hücresi Nedir ?
Sinir Hücresi,Sinir Hücresi görevleri
Görevlerine göre Sinir hücreleri nelerdir
Şekillerine göre Sinir hücreleri nelerdir

Sinir Hücresi


sinir hücresi (nöron) yapısı görsel


Sinir hücresinin bir diğer adı nöron dur. Sinir hücreleri, sinir sisteminin temel fonksiyonel birimidir. Çeşitli biçim ve büyüklüklerde olabilir. Sinirsel uyarıları elektriksel ve kimyasal yolla iletir. Hücre gövdesi büyüktür ve çekirdek burada yer alır. Kısa uzantıları dendrit, uzun uzantıları akson olarak adlandırılan sinir sistemini oluşturan hücrelerdir. Nöron çeşitlerine göre, nöron gövdesinden çıkan uzantıların sayısı ve şekli değişiktir. Akson ve dendrit denilen uzantıları vardır.

Görevlerine göre Sinir hücreleri (Nöron çeşitleri)

Duyu sınır hücreleri (nöronlar):Duyu reseptöründen aldığı uyartıları merkezi sinir sistemine (beyin ve omurilik) taşır.

Ara sınır hücreleri (nöronlar): Bunlar, merkezi sinir sisteminde bulunurlar. Duyu nöronlarıyla gelen bilgileri değerlendirirler ve sonuçlarını motor nöronlara aktarırlar.

Motor sınır hücreleri (nöronlar): Bunlar, merkezi sinir sistemindeki ara nöronlardan aldıkları bilgiyi kas ve salgı bezi gibi yapılara götürürler. Motor nöronların etkisiyle kas veya salgı bezleri faaliyete geçer.Sinir hücresi sentrozom organelini bulundurmaz.

Şekillerine göre Sinir hücreleri (Nöron çeşitleri)

Tek kutuplu Nöronlar(Unipolar):Bu tip nöronda bir tane uzantı vardır.Gövdeden çıkan bu uzantı sonradan dallanma yapabilir.Omurgasız hayvanların motor nöronları tek kutupludur.

İki Kutuplu Nöronlar(Bipolar):Bu tüp sinir hücrelerinde akson ile dentritler hücre gövdesinin karşılıklı kutuplarından çıkarlar.Daha sonra bu uzantılar dallanabılır.

Çok Kutuplu Nöronlar(Multipolar):Bu tip nöronların gövdesinden çok sayıda uzantı çıkar.Bu tip hücrelerde bir akson ile çok sayıda dendrit bulunur.
 
Üst Alt