Şişmanlık(obezite); vücut yağ ölçüsünün sıhhati bozacak seviyede artmasıdır. Güç alımının kuvvet tüketiminden daha ziyade olduğu durumlarda ortaya çıkar. Şişmanlık yalnızca estetik açıdan değil birtakım marazların ortaya çıkışını kolaylaştırması, ömür müddetini olumsuz istikamette etkilemesi üzere nedenlerle değerli bir sıhhat meselesidir.
Şişmanlığa neden olan risk faktörleri
· Fizikî aktivite
· Beslenme alışkanlıkları
· Yaş
· Cinsiyet(Kadın)
· Irksal Faktörler
· Eğitim Seviyesi
· Evlilik
· Tevellüt Sayısı
· Sigarayı bırakma
· Alkol
· Ruhsal bozukluklar
· Metobolik ve hormonal bozukluk
Şişmanlığın belirlenmesi
Bir kişinin şişman olup olmadığının belirlenmesinin en düzgün yolu, Vücut Kitle İndeksi(BKİ)veya Body Mass Index(BMI)olarak bilinen ve kolaylıkla hesaplanan bir sistemin kulanılmasıdır.
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Vücut Yükünün (kg olarak),boy uzunluğunun(metre cinsinden )karesine bölünmesiyle hesaplanır.
Örneğin: Vücut Yükü 70 kg,boyu 1.60 m olan bir kişinin vücut kitle indeksi;
70/1.602=70/1.60x1.60=70/2.56=27.34 kg/m2DİR.
d dirKgk
VÜCUT KİTLE İNDEKSİ NASIL KIYMETLENDIRILIR?
BMI PAHASI DURUM
18.5 Kg/m2nin altıda ise Zayıf
18.5-24.9 kg/m2arasında ise Alışılagelmiş Kilolu
25-29.9kg/m2arasında ise Hafif şişman(Fazla kilolu)
30-34.9 kg/m2 arasında ise Orta noktada şişman(I.Derece)
35-39.9 kg/m2 arasında ise Ağır raddede şişman (II.Derece)
40 kg/m2 üzerinde ise Çok ağır kademede şişman (III.Derece)
ŞİŞMANLIK AMELİYATLARI
Yemek alımını kısıtlayıcı mide bandı (kelepçe)
Bu ameliyatta midenin giriş kısmına yerleştirilen bir band ile hastanın azık alımı kısıtlanır. Band hususî durumlar dışında ülkü kilosuna gelse bile çıkarılmaz. Operasyon umumî anestezi altında yapılır, hasta sonraki gün sulu besinlerle beslenmeye başlayabilir.
Mide küçültücü ve azık emilimini engelleyen ameliyatlar
Bu ameliyatlar laparoskopik olarak yapılmaktadır. Hasta ne kadar ziyade mekansa yesin besin emilimi bozulduğu için kilo kaybeder. Laparoskopik gastrik Bypass en çok yapılan ameliyatlardır.
Mide Balonu
Mide içerisine ağızdan endoskopik yolla balon yerleştirilerek şişirilir. Hastada tokluk hissi yaratarak hastanın kilo vermesi amaçlanır. Balon 6 ay sonra çıkarılmak zorundadır. Umumi anestezi gerektirmeyen sistemdir. Balon çıkarıldıktan sonra hastanın kilo alma riski yüksektir.
Ayarlanabilir Gastrik Bant
AGB 12mm eninde gereksinime nazaran enjeksiyonla şişirilebilen elastik bir balona sahip yumuşak slikon bir banttır. Temel prensip; oral alımı kısıtlayarak proksimal mide volumünün sonlandırılmasıdır. VBG ye nazaran avantajı ayarlanabilir olmasıdır.
Şişmanlığa neden olan risk faktörleri
· Fizikî aktivite
· Beslenme alışkanlıkları
· Yaş
· Cinsiyet(Kadın)
· Irksal Faktörler
· Eğitim Seviyesi
· Evlilik
· Tevellüt Sayısı
· Sigarayı bırakma
· Alkol
· Ruhsal bozukluklar
· Metobolik ve hormonal bozukluk
Şişmanlığın belirlenmesi
Bir kişinin şişman olup olmadığının belirlenmesinin en düzgün yolu, Vücut Kitle İndeksi(BKİ)veya Body Mass Index(BMI)olarak bilinen ve kolaylıkla hesaplanan bir sistemin kulanılmasıdır.
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Vücut Yükünün (kg olarak),boy uzunluğunun(metre cinsinden )karesine bölünmesiyle hesaplanır.
Örneğin: Vücut Yükü 70 kg,boyu 1.60 m olan bir kişinin vücut kitle indeksi;
70/1.602=70/1.60x1.60=70/2.56=27.34 kg/m2DİR.
d dirKgk
VÜCUT KİTLE İNDEKSİ NASIL KIYMETLENDIRILIR?
BMI PAHASI DURUM
18.5 Kg/m2nin altıda ise Zayıf
18.5-24.9 kg/m2arasında ise Alışılagelmiş Kilolu
25-29.9kg/m2arasında ise Hafif şişman(Fazla kilolu)
30-34.9 kg/m2 arasında ise Orta noktada şişman(I.Derece)
35-39.9 kg/m2 arasında ise Ağır raddede şişman (II.Derece)
40 kg/m2 üzerinde ise Çok ağır kademede şişman (III.Derece)
ŞİŞMANLIK AMELİYATLARI
Yemek alımını kısıtlayıcı mide bandı (kelepçe)
Bu ameliyatta midenin giriş kısmına yerleştirilen bir band ile hastanın azık alımı kısıtlanır. Band hususî durumlar dışında ülkü kilosuna gelse bile çıkarılmaz. Operasyon umumî anestezi altında yapılır, hasta sonraki gün sulu besinlerle beslenmeye başlayabilir.
Mide küçültücü ve azık emilimini engelleyen ameliyatlar
Bu ameliyatlar laparoskopik olarak yapılmaktadır. Hasta ne kadar ziyade mekansa yesin besin emilimi bozulduğu için kilo kaybeder. Laparoskopik gastrik Bypass en çok yapılan ameliyatlardır.
Mide Balonu
Mide içerisine ağızdan endoskopik yolla balon yerleştirilerek şişirilir. Hastada tokluk hissi yaratarak hastanın kilo vermesi amaçlanır. Balon 6 ay sonra çıkarılmak zorundadır. Umumi anestezi gerektirmeyen sistemdir. Balon çıkarıldıktan sonra hastanın kilo alma riski yüksektir.
Ayarlanabilir Gastrik Bant
AGB 12mm eninde gereksinime nazaran enjeksiyonla şişirilebilen elastik bir balona sahip yumuşak slikon bir banttır. Temel prensip; oral alımı kısıtlayarak proksimal mide volumünün sonlandırılmasıdır. VBG ye nazaran avantajı ayarlanabilir olmasıdır.