Yerkürede sudan sonra en çokça tüketilen içecek olan çay, çok eski çağlarda Uzak Şark devletlerinde kullanılan bir içecek iken devranla Avrupa, Amerika ve sair devletlerde de yayılmıştır. Thea sinensis yahut Camalia sinensis isimlerindeki çay bitkilerinin yapraklarının fabrikalarda işlenmesi ile elde edilen çayın kalitesi, bitkinin çeşidine ve yetiştirilmesine nazaran değişiklik göstermektedir. Çay, flavonoidler bakımından güçlü olması sebebiyle koroner kalp illetleri, inme, kalp - damar illetleri, hipertansiyon ve çeşitli kanser tipleri başta olmak üzere birçok illete karşı esirgeyici tesirler içermektedir. Ilmî çalışmalar siyah ve yeşil çayda bulunan etken hususların marazlara karşı müdafaada benzeri tesirler gösterdiğini belirtmektedir.
Çayın, suya geçebilen alkaloid, kafein, tanen pigmentleri ve aromatik esanslarından yararlanılmaktadır. Çay, sıcak su içinde demlenirken bu öğeler suya makbul. Demlenme mühletine nazaran suya geçme orantısı değişir, renk yoğunlaşır ve tadı acılaşır. Yeşil çay, yaprakların fermantasyon sürecinden geçirilmeden hazırlanması ile elde edilir. Kurutulup tüketime sunuluyor. Yeşil çay, siyah çaya nazaran daha az süreçten geçtiği için antioksidanlardan yana birazcık daha zengindir. Siyah çayda ise, yapraklar toplandıktan sonra fermente ediliyor, daha sonra karartılıp lezzetleri keskinleştiriliyor. Fermantasyon süreci esnasında sıhhate yararlı olan flavonoidler tahminen bir ölçü azalıyor lakin bu süreç siyah çayı daha keyifli bir içecek haline getiriyor.
Yapılan çalışmalarda egzersizden evvel içilen bir fincan yeşil ya da siyah çayın yaklaşık 30 dakika içinde kandaki flavonoid antioksidan seviyesini artırdığı ve bu durumun hücreleri egzersiz sırasında üretilen muaf radikallere karşı koruduğu belirtilmektedir.
Çayda bulunan kafein ve tanenler vücutta demir mineralini bağlayarak demir eksikliği anemisine (kansızlığa) yol açabilmektedir. Bu nedenle mahsusen kansızlık şikayeti olanlara öğünlerden yaklaşık 30 - 45 dakika evvel yahut sonra içilmeleri önerilmektedir. Öte yandan C vitamini demir mineralinin emilimini olumlu tarafta etkilemektedir. O nedenle kahvaltıda yahut acilen yemek sonrası çay içilecek ise, açık ve limonlu olmasına itina gösterilmelidir.
Öte yandan kafeinli içeceklerin, kafeinin idrar söktürücü tesirinden dolayı düzgün bir likit kaynağı olmadığı; çay, kahve ve gazlı içecekleri idrar söktürücü tesirler gösterdiklerinden suyun konumunu tutmadığı üzere görüşler artık tarih oldu. O nedenle gün içerisine dağıtarak gönül rahatlığı ile çayınızı yudumlayabilirsiniz. Yeşil çay, siyah çaya nazaran bir gömlek daha üstün görünse de aradaki farkı pek de büyütmemek gerekir. O nedenle rengine pek takılmamak lazım.
Çayın, suya geçebilen alkaloid, kafein, tanen pigmentleri ve aromatik esanslarından yararlanılmaktadır. Çay, sıcak su içinde demlenirken bu öğeler suya makbul. Demlenme mühletine nazaran suya geçme orantısı değişir, renk yoğunlaşır ve tadı acılaşır. Yeşil çay, yaprakların fermantasyon sürecinden geçirilmeden hazırlanması ile elde edilir. Kurutulup tüketime sunuluyor. Yeşil çay, siyah çaya nazaran daha az süreçten geçtiği için antioksidanlardan yana birazcık daha zengindir. Siyah çayda ise, yapraklar toplandıktan sonra fermente ediliyor, daha sonra karartılıp lezzetleri keskinleştiriliyor. Fermantasyon süreci esnasında sıhhate yararlı olan flavonoidler tahminen bir ölçü azalıyor lakin bu süreç siyah çayı daha keyifli bir içecek haline getiriyor.
Yapılan çalışmalarda egzersizden evvel içilen bir fincan yeşil ya da siyah çayın yaklaşık 30 dakika içinde kandaki flavonoid antioksidan seviyesini artırdığı ve bu durumun hücreleri egzersiz sırasında üretilen muaf radikallere karşı koruduğu belirtilmektedir.
Çayda bulunan kafein ve tanenler vücutta demir mineralini bağlayarak demir eksikliği anemisine (kansızlığa) yol açabilmektedir. Bu nedenle mahsusen kansızlık şikayeti olanlara öğünlerden yaklaşık 30 - 45 dakika evvel yahut sonra içilmeleri önerilmektedir. Öte yandan C vitamini demir mineralinin emilimini olumlu tarafta etkilemektedir. O nedenle kahvaltıda yahut acilen yemek sonrası çay içilecek ise, açık ve limonlu olmasına itina gösterilmelidir.
Öte yandan kafeinli içeceklerin, kafeinin idrar söktürücü tesirinden dolayı düzgün bir likit kaynağı olmadığı; çay, kahve ve gazlı içecekleri idrar söktürücü tesirler gösterdiklerinden suyun konumunu tutmadığı üzere görüşler artık tarih oldu. O nedenle gün içerisine dağıtarak gönül rahatlığı ile çayınızı yudumlayabilirsiniz. Yeşil çay, siyah çaya nazaran bir gömlek daha üstün görünse de aradaki farkı pek de büyütmemek gerekir. O nedenle rengine pek takılmamak lazım.