Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Sjögren sendromu nasıl başlar?
Sjögren sendromu; salgı yapan bezlerin özellikle gözyaşı ile tükürük bezlerini tuttuğu, “otoimmun” hastalıklar denilen gruba ait bir hastalık. Sjögren sendromu sıklıkla göz veya ağız kuruluğu gibi masum gibi görünen, ancak yaşam kalitesini oldukça düşüren yakınmalarla başlar.Ağız kuruluğu göz kuruluğu neden olur?
Sicca Sendromu; özellikle yaşlandıkça ortaya çıkan, gözyaşı ve tükürük bezlerinin daha az salgı üretebilmesiyle ilgili bir durumdur. Sarkoidoz gibi, gözyaşı ve tükürük bezlerinde hasar yaratabilecek başka hastalıklar. Alerji ve depresyonda kullanılan bazı ilaçlar ağız ve göz kuruluğu yapabilir.Göz kuruluğu belirtileri nelerdir?
Göz kuruluğu belirtileri nelerdir?Göz kuruluğu belirtileri nelerdir?
- Gözlerde batma, yanma veya kaşıntılı bir his,
- Gözlerin içinde veya etrafında lifli mukus birikmesi,
- Gün ışığına veya diğer ışıklara karşı duyarlılık,
- Gözlerin çoğunlukla kızarık olması veya zaman zaman kızarması,
- Gözlerin içinde bir madde varmış hissi,
Göz romatizması nedir?
Üveit kelimesi gözün bir bölümü olan uvea dokusunun iltihabından gelmektedir. Göz bebeğimiz, göz sıvısını salgılayan siliyer cisimimiz ve retinanın dışındaki koroid dokumuz uveayı meydana getirir. Genellikle romatizmal hastalıklarla birlikte görüldüğü için halk arasında bazen üveite göz romatizması da denilmektedir.Romatizmal hastalıklar gözü nasıl etkiler?
Romatoid artritte göz tutulumu sıktır. En sık olarak keratokonjuktivitis sikka denilen kuru göz ve buna yakınmalar gelişir. Yakınmalar gözde kuruluk hissinden yanmaya, yabancı cisim hissi ve akıntıya kadar değişebilir. Diğer bir göz tutulum şekli episklerittir.Sjögren sendromu nasıl anlaşılır?
Sjögren sendromu nasıl anlaşılır?Sjögren sendromunun belirtileri hastadan hastaya değişmekle birlikte ana belirtiler çoğunlukla aynıdır: Gözlerde kanlanma, kuruma, yanma, yabancı cisim hissi, kum kaçmış hissi, bulanık görme, ağız kuruluğu; konuşmada, yutkunmada ve çiğnemede zorlanma, dilde yanma, boğazda yanma ve kuruluk, dudaklarda kuruma ve çatlama.
Göz kuruluğunun nedeni hastaya bağlı etkenler olabileceği gibi çevresel faktörler de olabilir. Bilgisayar gibi ekranlarda uzun saatler geçirme ya da kontakt lensin doğru kullanılmaması göz kuruluğunun yaygın nedenlerindendir. Bunun dışında bazı romatizmal hastalıklar göz kuruluğuna zemin hazırlayabilir.