Sofra Hazırlama Kuralları
Sofra Hazırlama Adabı
Sofra Hazırlama
1Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile duşunun
2Yemek listesinde mumkun olduğunca hazmı guc yemekleri kullanmayın
3Bir yemek listesinde iki salcalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı
4Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının luks oluşudur Ancak yemek kuralları aynıdır
5Sofraya uc takımdan fazla bıcak, catal koymayın Ancak bardaklar dort adet olabilir
6Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte catal, bıcak ve tabak değişmelidir
7Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir
8Catalları kullanış sırasına gore, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir Sadece tatlı catalı tabağın onune sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir
9Bıcaklar keskin tarafı tabağa donuk olarak, tabağın sağına yerleştirilirler Sadece tatlı bıcağı tabağın onune, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıcağı da ekmek tabağının uzerinde sağ kenarında kullanılır
10Bardaklar her zaman sağda dururlar
11Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıcağın sağına yerleştirilir Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıcağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur
12Cicekler, Şamdan vb misafirlerin birbirlerini gormelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır
13Tuzluk ve biberlik, tatlı catal ve bıcağının arkasında, masanın ortasına yakın konur
14Hardal, ketcap, mayonez onceden sofraya konmaz eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir
15Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir İcinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır Sol taraf catalın onune koyulur
16Meyve icin el tası ilave edilecekse icindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır Mumkunse icine 34 gul, karanfil vb yaprağı konur
17El tası verilmeyecekse, ozellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir
18Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılcıklar icin yemek tabağının sol onune bir kemik tabağı konmalıdır
19İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur
20Yemek masası icin en uygun cicek şekli basık cicek şeklidir Onur konuklarının onune masanın ortasına doğru konmalıdır
21Davetlilerin rahatca yemek yiyebilmeleri icin her kişiye 60 cm yer olmalıdır
22Peceteler sofraya mumkun olduğunca sade şekilde konur Şekilli katlamalar doğru değildir
23Evin hanımı yemek servisini, evin beyi icki servisini yapmalıdır
24Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur Bunların icinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur
25Yemekten once icki servisini yapılır
26Yemeğe corba ile başlanacaksa icki servisi yapmayınız Corba bittikten sonra icki servisine başlayabilirsiniz
27Garniturler ve soslar ayrı servis edildiği icin soldan verilmelidir
28Once hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir
29Sofrada hastalık sebebiyle yada ozel sebeplerle icki almayan konuklar icin alkolsuz icki ve meyve suyu bulundurulmalıdır
30Sofrada hastalık sebebiyle, ozel sebeplerle yada inanc sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır
31Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez
32Ziyafet sofrasında yenmesi guc yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez
ALıntıdır
Sofra Hazırlama Adabı
Sofra Hazırlama
1Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile duşunun
2Yemek listesinde mumkun olduğunca hazmı guc yemekleri kullanmayın
3Bir yemek listesinde iki salcalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı
4Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının luks oluşudur Ancak yemek kuralları aynıdır
5Sofraya uc takımdan fazla bıcak, catal koymayın Ancak bardaklar dort adet olabilir
6Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte catal, bıcak ve tabak değişmelidir
7Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir
8Catalları kullanış sırasına gore, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir Sadece tatlı catalı tabağın onune sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir
9Bıcaklar keskin tarafı tabağa donuk olarak, tabağın sağına yerleştirilirler Sadece tatlı bıcağı tabağın onune, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıcağı da ekmek tabağının uzerinde sağ kenarında kullanılır
10Bardaklar her zaman sağda dururlar
11Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıcağın sağına yerleştirilir Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıcağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur
12Cicekler, Şamdan vb misafirlerin birbirlerini gormelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır
13Tuzluk ve biberlik, tatlı catal ve bıcağının arkasında, masanın ortasına yakın konur
14Hardal, ketcap, mayonez onceden sofraya konmaz eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir
15Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir İcinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır Sol taraf catalın onune koyulur
16Meyve icin el tası ilave edilecekse icindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır Mumkunse icine 34 gul, karanfil vb yaprağı konur
17El tası verilmeyecekse, ozellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir
18Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılcıklar icin yemek tabağının sol onune bir kemik tabağı konmalıdır
19İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur
20Yemek masası icin en uygun cicek şekli basık cicek şeklidir Onur konuklarının onune masanın ortasına doğru konmalıdır
21Davetlilerin rahatca yemek yiyebilmeleri icin her kişiye 60 cm yer olmalıdır
22Peceteler sofraya mumkun olduğunca sade şekilde konur Şekilli katlamalar doğru değildir
23Evin hanımı yemek servisini, evin beyi icki servisini yapmalıdır
24Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur Bunların icinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur
25Yemekten once icki servisini yapılır
26Yemeğe corba ile başlanacaksa icki servisi yapmayınız Corba bittikten sonra icki servisine başlayabilirsiniz
27Garniturler ve soslar ayrı servis edildiği icin soldan verilmelidir
28Once hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir
29Sofrada hastalık sebebiyle yada ozel sebeplerle icki almayan konuklar icin alkolsuz icki ve meyve suyu bulundurulmalıdır
30Sofrada hastalık sebebiyle, ozel sebeplerle yada inanc sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır
31Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez
32Ziyafet sofrasında yenmesi guc yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez
ALıntıdır