Sofra Hazırlama Kuralları

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Sofra Hazırlama Kuralları
Sofra Hazırlama Adabı
Sofra Hazırlama



1Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile duşunun

2Yemek listesinde mumkun olduğunca hazmı guc yemekleri kullanmayın

3Bir yemek listesinde iki salcalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı

4Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının luks oluşudur Ancak yemek kuralları aynıdır

5Sofraya uc takımdan fazla bıcak, catal koymayın Ancak bardaklar dort adet olabilir

6Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte catal, bıcak ve tabak değişmelidir

7Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir

8Catalları kullanış sırasına gore, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir Sadece tatlı catalı tabağın onune sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir

9Bıcaklar keskin tarafı tabağa donuk olarak, tabağın sağına yerleştirilirler Sadece tatlı bıcağı tabağın onune, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıcağı da ekmek tabağının uzerinde sağ kenarında kullanılır

10Bardaklar her zaman sağda dururlar

11Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıcağın sağına yerleştirilir Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıcağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur

12Cicekler, Şamdan vb misafirlerin birbirlerini gormelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır

13Tuzluk ve biberlik, tatlı catal ve bıcağının arkasında, masanın ortasına yakın konur

14Hardal, ketcap, mayonez onceden sofraya konmaz eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir

15Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir İcinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır Sol taraf catalın onune koyulur

16Meyve icin el tası ilave edilecekse icindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır Mumkunse icine 34 gul, karanfil vb yaprağı konur

17El tası verilmeyecekse, ozellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir

18Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılcıklar icin yemek tabağının sol onune bir kemik tabağı konmalıdır

19İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur

20Yemek masası icin en uygun cicek şekli basık cicek şeklidir Onur konuklarının onune masanın ortasına doğru konmalıdır

21Davetlilerin rahatca yemek yiyebilmeleri icin her kişiye 60 cm yer olmalıdır

22Peceteler sofraya mumkun olduğunca sade şekilde konur Şekilli katlamalar doğru değildir

23Evin hanımı yemek servisini, evin beyi icki servisini yapmalıdır

24Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur Bunların icinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur

25Yemekten once icki servisini yapılır

26Yemeğe corba ile başlanacaksa icki servisi yapmayınız Corba bittikten sonra icki servisine başlayabilirsiniz

27Garniturler ve soslar ayrı servis edildiği icin soldan verilmelidir

28Once hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir

29Sofrada hastalık sebebiyle yada ozel sebeplerle icki almayan konuklar icin alkolsuz icki ve meyve suyu bulundurulmalıdır

30Sofrada hastalık sebebiyle, ozel sebeplerle yada inanc sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır

31Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez

32Ziyafet sofrasında yenmesi guc yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez

ALıntıdır
 
Üst Alt