Sofrada Uyulması Gereken Gorgu Kuralları nelerdir
Yemekte uyulması gereken gorgu kuralları
Sofrada Uyulması Gereken Gorgu Kuralları şoyledir;
Pecete diz uzerine katlı olarak serilir Tabak altına serilmez İkiye katlanan pecetenin acık ucları bedenimize bakar Kucukse tek dize serilir
Protokol servisinde karabiber kokusu nedeniyle yer almaz istenmemelidir
Ust duzey resmi misafir pecetesini acmadan diğerleri acmamalıdır
Masadan kısa sureli ayrılmalarda pecete sandalyeye bırakılır
İşi biten pecete servis tabağının sağına oylece bırakılır
Kullanılan kağıt pecete de katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır
Kesinlikle buruşturulmaz Tabağın icine pecete atılmaz
Protokol yemeğinde masa ortusu ve kumaş pecete aynı renkte olmalı, mumkunse beyaz olmalıdır
İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı İki el de bileklerden yukarıda olmalı Masadan yere duşen hicbir şey alınmaz
Kaşık corba icildiği muddetce kasesinin icinde olmalıdır Ancak corba bittikten sonra corba tabağının yan tarafına bırakılır
Limon catalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır Corba alt tabağının yanına konur
Corbaya ekmek doğranmaz
Tabağa cok fazla eğilinmez
Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir
Corbanın dibini almak icin tabak yatırılmaz
Yemek esnasında bıcakcatal ters şekilde olmalıdır Arası acık olarak paralel de olabilir Catalın ağzının yukarıda, bıcak ile yan yana paralel hale gelmesi yemek bittidemektir
Kaşık sağ elle kullanılır Et yemekleri tek parca kesilir, tek lokma yenir
Ağza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs) gelirse, kağıt peceteyle cıkarılır ve gorulmeyecek bir yere konulur
Elde catal bıcak, ağızda lokma varken konuşulmaz
Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez Uzanabileceği yere bırakılır
Yemeği tatmadan tuz atılması gorgusuzluktur
Catal ve bıcağın pecete ile silinmesi gorgusuzluktur
Yemekte uyulması gereken gorgu kuralları
Sofrada Uyulması Gereken Gorgu Kuralları şoyledir;
Pecete diz uzerine katlı olarak serilir Tabak altına serilmez İkiye katlanan pecetenin acık ucları bedenimize bakar Kucukse tek dize serilir
Protokol servisinde karabiber kokusu nedeniyle yer almaz istenmemelidir
Ust duzey resmi misafir pecetesini acmadan diğerleri acmamalıdır
Masadan kısa sureli ayrılmalarda pecete sandalyeye bırakılır
İşi biten pecete servis tabağının sağına oylece bırakılır
Kullanılan kağıt pecete de katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır
Kesinlikle buruşturulmaz Tabağın icine pecete atılmaz
Protokol yemeğinde masa ortusu ve kumaş pecete aynı renkte olmalı, mumkunse beyaz olmalıdır
İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı İki el de bileklerden yukarıda olmalı Masadan yere duşen hicbir şey alınmaz
Kaşık corba icildiği muddetce kasesinin icinde olmalıdır Ancak corba bittikten sonra corba tabağının yan tarafına bırakılır
Limon catalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır Corba alt tabağının yanına konur
Corbaya ekmek doğranmaz
Tabağa cok fazla eğilinmez
Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir
Corbanın dibini almak icin tabak yatırılmaz
Yemek esnasında bıcakcatal ters şekilde olmalıdır Arası acık olarak paralel de olabilir Catalın ağzının yukarıda, bıcak ile yan yana paralel hale gelmesi yemek bittidemektir
Kaşık sağ elle kullanılır Et yemekleri tek parca kesilir, tek lokma yenir
Ağza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs) gelirse, kağıt peceteyle cıkarılır ve gorulmeyecek bir yere konulur
Elde catal bıcak, ağızda lokma varken konuşulmaz
Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez Uzanabileceği yere bırakılır
Yemeği tatmadan tuz atılması gorgusuzluktur
Catal ve bıcağın pecete ile silinmesi gorgusuzluktur