Sonbahar yenilenme zamanı...

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Nedense, Sonbahar deyince akla ilk gelenler, hüzün, ayrılık, karanlık, karamsarlık gibi sıfatlar. Yaprakların döküldüğü, günlerin kısalmaya başladığı, tatilin bittiği bu mevsim, grip, soğuk algınlığı, gibi hastalıkların ve depresyona girme riskinin de en çok arttığı bir mevsim oluyor.
Yaz yaklaşıp, mayo giyme zamanı gelince, panik halinde yapılan hızlı diyet uygulamaları sonucunda zayıflayıp vücudumuzu forma sokmuştuk???
Peki şimdi tekrar kalın giysilerin altına saklanma zamanı geliyor. Böylelikle sağlıksız bir şekilde verdiğimiz kilolarda tekrar geri gelmeye başlayacak. Fazla kilosu olan kişiler için, vermeye başlamanın tam zamanıdır.
Şimdiden başlanırsa, haftada en fazla 1 kilo vermek suretiye sağlıklı ve kalıcı bir zayıflama sağlamış olacağız.
Gerçek anlamda yağ kaybetmek için biraz daha sabırlı olmak ve istenilen kiloya inmek için daha uzun bir zamanı hedeflemek gerekir.
Depresyona girmemek, kendini daha zinde hissetmek mümkün;
Güneşin ve ışığın bol olduğu zamanlarda, serotonin , melatonin ve adrenalin hormonlarının salgısında artış olur. Bu hormonlar sayesinde kendimizi daha enerjik ve mutlu hissederiz. Kapalı havalarda bu açığı karşılamak için, Protein açısından zengin besinler tercih edilebilir.
Yumurta, et gibi besinlerde bulunan amino asitler bu hormonların salgılanmasını hızlandırırlar. Ya da bir bardak süt uykuyu düzenlemeden sorumlu melatonin hormonunun salgısını hızlandırabilir, böylelikle sabaha daha zinde uyanılır.
Kilo problemi olmayanlar için mutluluk vermesi açısından bir parça çikolatada hiç fena olmaz, hem de çikolatada bulunan fenoller kalp krizini önlemeye yardımcı olurlar. Siyah çikolatanın kalorisi ve kolesterolü, sütlü çikolataya göre daha düşüktür.
Bağışıklık sisteminiz güçlü olmalı
Sonbaharda zindeliğin korunması için, öncelikle bağışıklık sisteminin güç kazanması lazım. Çünkü vücudumuz mevsim değişikliklerinde daha çok vitamin ve minerale ihtiyaç duyar. Bunun için soframızdan meyve ve sebzeyi eksik etmemeliyiz. Eğer beslenmeye yeterince zaman ayrılamıyor yada sağlıklı beslenilmediği düşünülüyorsa vitamin haplarından da yararlanılabilir.
Yapay olarak üretilen vitaminlerde aynı kimyasal maddeleri içerir, doğallarından farkı yoktur. Ancak yiyeceklerdeki vitaminler diğer besin ögeleri ile birlikte bulunduklarında vücutta daha etkin olarak kullanılırlar. Vitamin tabletlerinin diyete eklenmesi rasgele olmamalıdır. Sizin için en uygun tabletleri bir uzman tarafından size sağlanmalıdır.

Vücudumuz için gerekli olan bütün vitaminleri, sağlıklı, yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni içinde alabiliriz.
Unutulmaması gereken bir nokta yiyecekler saflaştırıldığında (unun beyazlatılması gibi) vitamin değerleri de azalır. 4 temel besin grubu içinde vitaminleri değerlendirecek olursak;
Et, yumurta, kurubaklagiller, B Vitaminlerinden zengindirler.
Süt ve süt ürünleri, A Vitamini ve bazı B Vitaminlerinden zengindirler.
Sebze ve meyveler, A, C ve E vitaminlerinden zengindirler,
Tahıllar ise B Vitaminlerinden zengindirler.
C Vitamini :
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından çok önemlidir
C vitamin kaynakları:
100 gr kımızı biber 369 mg
100 gr kivi 35 mg
50 gr brokoli 43mg
100gr portakal 65mg
Güneş- kalsiyum- D vitamini
Özellikle kış aylarına girdiğimiz, güneş ışınlarının azaldığı zamanlarda her gün en az 10 dakika güneşe çıkmak, yeterli miktarda süt ürünleri almak, kemik ve diş sağlığı açısından çok önemlidir.
Kalsiyumu en kolay, süt ve yoğurt, peynir, dondurma gibi süt ürünlerinden alabiliriz. Deniz ürünleri, maden suyu. pekmez, susam, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, badem gibi kuru yemişler, kurutulmuş meyveler de kalsiyum açısından zengindirler.
Kalsiyumdan zengin besinler aynı zamanda inceliğin korunmasına da yardımcı olurlar. Vücudumuz,’ Kalsitrol ‘adı verilen ve eksikliği yağların depolanmasını kolaylaştıran bir hormon üretir. Kalsiyum da kalsitrol eksikliğini önler.
Kalsiyumun vücutta kullanılabilmesi, emilebilmesi için D vitamini gereklidir. Bunu kapı kilidi ve anahtar arasındaki ilişkiye benzetebiliriz. D vitamini kapıyı açan anahtardır. Kalsiyumun bağırsakları terk edip damarlara girişine izin verir. Derimizde
Bulunan D vitamini, güneş ışınları ile aktif hale geçer. Yeterince güneşe çıkmayanlarda
D vitamini eksikliği olur ve kalsiyum yeterince alınsa da emilemez. D vitamininden zengin yiyecekler ise, yağlı balıklar, karaciğer, yumurta sarısı. En önemlisi ise D vitamini sentezi için güneş ışınlarından uygun saatlerde yararlanmak gerekir.
Kalsiyum kaynakları:
1 bardak süt 275 mg
40 gr kaşar peyniri 366mg
100 gr sardalye konservesi 460mg
50 gr badem 120mg
150 gr yoğurt 190mg
SONBAHARDA SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN:

HERGÜN EN AZ HAFTADA BİR
Süt Balık
Peynir Kuru baklagiller
Yoğurt Yumurta
Domates,biber Bezelye
Bir avuç badem veya Üzüm
Ceviz,fındık Kırmızı lahana
Soyalı besinler Ispanak
Elma Muz ve diğer meyveler Kereviz
Kepekli ekmek Mısır
Yeşil yapraklı sebzeler Brokoli
Havuç Patlıcan
Soğan , sarımsak Karnıbahar
Limon Kuşkonmaz
Buğday filizi Pırasa
Patates Nar
Zeytin yağı Roka
Baharatlar Kivi
Yeşil çay Armut
Maydanoz Ebegümeci
Çavdar,yulaf mamulleri Enginar
(Bu öneriler herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar için geçerlidir)
 
Üst Alt