Cüzzam Hastalığı kac kisi oldu?
İnsanlık tarihinin bilinen en eski hastalıklarından biri olan Cüzzam tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bugün Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, çoğu Afrika ve Asya’da, dünya çapında yaklaşık 180.000 kişi cüzzamlı hastalığa yakalanmaktadır.Cüzzam hastalığı ne demek?
Cüzzam, Mycobacterium leprae bakterisinin neden olduğu kronik, ve sürekli ilerleyen bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyona verilen isimdir. Cüzzam ya da diğer adıyla lepra aynı zamanda 19. yüzyılda hastalığa neden olan bakteriyi keşfeden bilim insanının adıyla Hansen hastalığı olarak da bilinir.
Cüzzam hastalığı hangi yılda?
Cüzzam 1876’da Armauer Hansen tarafından bulunan lepra basili tarafından oluşturulan öncelikle, deri ve siniri tutan kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığıdır. Cüzzam hastalığının ilk kez ne zaman ortaya çıktığını kesin olarak belirlemek halen mümkün olmasa da hastalığın tanısı ile ilgili ilk yazılı kayıtlar M.Ö.Cüzzam tedavisi var mi?
Yüz, kulak, el, ayak gibi bölgelerden küçük bir cilt örneği alınarak hastalığa neden olan bakteri varlığı araştırılır. Cüzzam tedavisi mümkün olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Cüzzam tedavisi için Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği şekilde çoklu ilaç tedavisi uygulanır.
Cüzzam Hastalığı ne kadar sürdü?
Cüzzam hastalığı (Hansen hastalığı olarak da bilinir) Mycobacterium leprae adı verilen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu bakteriler çok yavaş büyür ve enfeksiyon belirtileri geliştirmesi 20 yıla kadar sürebilir.Cüzzam hastalığı günümüzde var mı?
Hastalık tedavi edilmediğinde ise el ve ayaklarda felç, körlük ve burun çökmelerine yol açabildiğini, cüzzamın, günümüzde nadir görülen bir hastalık olsa da hala dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiğini söyleyen Şenol, “Eski çağların damgalanmış ve korkutucu hastalığı olan cüzzam, günümüzde dünyadan …