spor yaralanmalarında yapılacak ilk yardım uygulamaları

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
spor yaralanmalarında yapılacak ilk yardım uygulamaları
spor yaralanmaları ve tedavileri

Spor yaralanmalarında ilk yardım olarak en gecerli yontem “RICEdir Buda dinlenme, soğuk mobilizasyon, kompresyon, elevasyon kelimelerinin İngilizce baş harfleri alınarak oluşturulmuş bir kısaltmadır

R (Rest) Dinlenme: Antrenman veya musabakanın hemen sonlandırıp sporcunun sakatlanan vucut bolgesinin dinlendirilmesidir Bu aynı zamanda vucudun kendini tamir etmesine izin veren bir yontemdir

I (Ice) Buz: Temel tedavi olarak sakatlanan kısma soğuk uygulanmasıdır Soğuk, tedavi edici ve fizyolojik etkileri ile ağrı ve odemi azaltır, sinir iletim hızını ve kas iğciğinin uyarılmasını sağlar, kas spazmının cozulmesine yardımcı olur Ayrıca yaralanmış sahanın metabolik ihtiyacını en aza indirir

Soğuk Tedavisinin Uygulama Şekilleri:

1 Buz parcaları kırılarak bir torba veya soğuk su ile ıslatılmış havlu icinde uygulanabilir

2 Yaklaşık 010 C ekstremite daldırılabilir

3 Buz masajı yapılabilir Bir buz parcası havlu veya bezle tutularak en az 510 dak sure ile dairesel hareketlerle tatbik edilmelidir

Soğuk Tedaviyi Uygulama Prensipleri:

1 Soğuk tedavisi sakatlıktan sonraki ilk 24 gun icinde yapılır

2 Uygulama şekli goz onunde tutularak sure ayarlanmalıdır İlk gun 2 saatte bir 1520 dak Olmak uzere uygulama yapılır İlk gunden sonra 1525 dak arasında tatbik edilmelidir

3 Soğuk uygulama yapılan madde ile deri arasında mutlaka bir şey bulunması ayrıca bu araya konan materyal soğuk su ile ıslatılmalıdır Hicbir şey bulunamıyorsa giysi uzerinden uygulama yapılmalıdır

4 Soğuk tedavisi, sakatlanan bolgede zayıf dolaşım, vaskuler yetersizlik varsa kesinlikle kullanılmamalıdır

C (Compresyon) Kompresyon: Lokal basınc uygulamasıdır Soğuğun soğuğun yanında kanamayı durdurmak ve odemi kontrol altına almak icin kullanılmaktadır Elastik bandaj ve uygun pedler tercih edilmektedir

E (Elevation) Elevasyon: Sakatlık sonraso gelişen odemin kontrol edilmesi icin uygulanır Yaralanan vucut yukseltilerek kalpten yukseğe alınmasıdır

Orn: Ayak sakatlıklarında sporcu sırt ustu yatırılarak sakat ayağının altına bir yastık konulması ve sakatlığın şiddetine gore ağrı kesici verilmesidir

Üst Alt