Sprey İlacları Kullanmakta Zorluk Cekiyorum,Bunu Nasıl Aşabilirim?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Bu eğitimle aşılabilir Hekiminizin size bu ilacların nasıl kullanıldığını bizzat anlatması, gostermesi ve size uygulatarak gozetleyip yanlışlarınızı duzeltmesi gereklidir Sprey ilac oncelikle calkalanmalı, kapağı cıkarılıp oturur durumda veya ayakta iken baş bir miktar geriye doğru kaldırılmalı ve nefes verilip akciğerlerimiz boşaltıldıktan sonra ağızlık kısmı aşağıda tup yukarıda olacak şekilde dudaklar ağızlık kısmının cevresini boşluk kalmayacak şekilde kavramalı ve tup icinden derin, guclu ve uzun sureli bir nefes alınmaya başlanmalıdır Burada onemli olan nefes almaya başlar başlamaz gecikmeden ilacın serbestleştirilmesidir Nefes alma suresinin sonuna doğru veya nefes verme sırasında yada henuz nefes alınmaya başlamadan once ilacın serbestleştirilmesi etkisiz bir kullanım şeklidir İlacın ağızlıktan puskurup boğaz ve ağız duvarına carpması sırasında nefes alma eylemi duraklatılmamalıdır Derin nefes almanın sonucunda alınan ilaclı hava iceride bir sure (10 sn) tutulmalı ve nefes hemen geriye verilmemelidir Nefesi geriye verirken ateşe ufler, ıslık calar gibi veya burundan zorlayarak vermek etkinliği artırmaktadır Nefes alma ile ilacı serbestleştirme arasında zamanlama ve koordinasyon bir miktar beceri gerektirir 7 yaşından itibaren cocukların bu işlemi yapabildiği gozlenmektedir
Bir Turlu Becerip Sprey İlacları Alamıyorum Ne Yapmalıyım?
Nefes alma ile ilacı serbestleştirme arasında zamanlama ve koordinasyon gereğini ortadan kaldıran yardımcı spaser cihazlar (hazneler) geliştirilmiştir Bunlar hem kullanımı kolaylaştırırlar, hem ilacın akciğerlere ulaşan etkin dozunu artırırlar, hem de yan etkileri azaltırlar Bilhassa yuksek doz sprey turu ilac kullanılacaksa bu yardımcı cihazların kullanılması cok daha yararlıdır Kuru toz inhalator ilac formları da bu tur sprey ilacları kullanamayan hastalar icin iyi bir alternatif olabilir
Nebulizor Nedir?
Nebulizor sıvı haldeki ilacı buhar haline getirip bir maske veya ağızlık yardımıyla hastanın normal soluk alıp vermesi sırasında ilacın solunum yollarına ulaşmasını sağlayan elektrikli kucuk cihazlardır Bilhassa ağır kriz halinde, bebek veya kucuk cocuk, yaşlı, ajite, bilinci kapalı hastalarda bile kullanılabilirler Cihazın calıştırılıp maskenin yuze gecirilmesi yeterlidir Ayrıca ilacı almak icin herhangi bir harekete gerek yoktur

Nebulizor veya Spaserleri Sigorta Emekli Sandığı ve Kurumlar Karşılıyor mu?
Eğer uzman hekim hastanın tedavisi icin bu cihazların kullanımını gerekli goruyorsa bir rapor ile hasta, bunları soz konusu kurumlardan ucretsiz elde edebilir

Astım Tedavisinde Kortizonlu İlaclar Kullanılıyormuş, Bunların Zararı Yok mu?
Kortizon korkusu toplumda yaygındır Kortikosteroidler bugunku tıpta en cok kullanılan, cok etkili ve faydalı ilaclardır Uygun endikasyon, doz, zamanlama ve hekim kontrolu altında kullanıldıklarında istenmeyen yan etkiler pek gorulmez Ozellikle astımlılarda kortizonlu ilaclar sprey veya toz halinde solunum yoluyla verildiklerinde bu tur istenmeyen zararlı etkiler hemen hic gorulmez ve cok guvenlidir
Kortizonsuz Astım Tedavisi Mumkun Değil midir?
Astım havayollarının mikrobik olmayan sureğen iltihabıyla karakterize bir hastalıktır Tedavide temel yaklaşım bu iltihabın baskılanmasıdır Kortizon bu yonde en etkili ilacların başında gelmektedir Kortizon dışı ilacların etkileri ise kortizona kıyasla cok daha zayıftır Ancak hafif astımlılarda veya ağır olgularda kortizonla birlikte kullanılabilirler Bugunku tedavi bicimine gore orta ve ağır astımlıların tedavisinde kortizon kullanılması mutlaka gereklidir Aksi taktirde hastalık kontrol altına alınamaz ve hasta riske atılmış olur Şunu yine vurgulamak gerekir ki sprey yada toz formunda verilen kortizon turu ilacların korkulacak yan etkileri hemen hic yoktur
Ağızdan Alınan Hap Turu İlaclarla Astım Tedavi Edilemez mi?
Hafif astım, efor astması, polen astması gibi coğu hasta, ulkemizde de son yıllarda kullanıma giren lokotrien antagonistleri grubu ilaclarla (Singulair ve Accolate) tamamen kontrol edilebilmektedir Ozellikle cocuklarda kullanılabilir olması nedeniyle Singulair, sprey tipi ilacları kullanamayan populasyonda kullanım avantajı ve hasta uyumunu artırıcı bir ustunluğe sahiptir Ancak orta ve ağır astmalıların tedavisinde bu ilaclar tek başlarına yeterli olmazlar, ancak gerek olduğunda diğer ilaclarla birlikte kullanılabilirler
Kortizonlu İğnelerin Tedavideki Yeri Nedir?
Kenakort, Diprospan gibi kortizon iceren iğneler veya Prednol, Deltakortil gibi ilaclar astımlı hastalar tarafından en cok suiistimal edilen ilaclardır Bunlara bağlı olarak, şişmanlama, kemik erimesi, hipertansiyon, kalp yetmezliği, hormon bozuklukları gibi bir cok yan etkiler gorulebilmekte, ayrıca kortizona bağımlılık oluşabilmektedir Bu tur ilacların astımlı hastalarca kriz sırasında hekim kontrolunde verilmesi haric kullanılmaları doğru değildir

Astım İlaclarının Yan Etkileri Nelerdir?
Gunumuzde astımın doğru tedavisi icin hekim kontrolunde kullanılan ilaclara bağlı olarak onemli yan etkiler pek gorulmez Ancak nadir olarak carpıntı, titreme, kas krampları, seste boğuklaşma, idrar yapmada gucluk, mide şikayetleri ve allerjik reaksiyonlar gibi sorunlara rastlanabilir Sprey tipi ilaclar kullanıldıktan sonra bol su ile ağız calkalanıp boğaz gargarası yapılarak tukurulmesi onerilir Kalp hastalığı, tansiyon yuksekliği, karaciğer hastalığı gibi başka hastalıklar varsa ve bunlar icin de hasta ilac kullanıyorsa astım ilaclarıyla etkileşme olup olmayacağı yonunden hekimine danışmalıdır
Aşı Tedavisinin Astımdaki Yeri Nedir?
Halk arasında aşı tedavisi olarak bilinen immunoterapi asıl olarak arı sokmalarına ve yılan zehirlenmesine karşı etkin bir tedavi bicimidir Tum dunyada standart astım tedavisi protokolleri arasında yer almaz Cok ozel koşullarda standart tedaviye cevap alınamayan hastalarda denenebilir Aşı tedavisi:
5 yaşından kucuklere ve 40 yaşından buyuklere uygulanmaz
Orta ve ağır astımlılara uygulanmaz
Sadece deri testleri ile değil aynı zamanda kanda ozel Ig E tipi antikor tayini ile antijen duyarlılığı saptanmayanlara uygulanmaz
İki allerjenden daha fazlasına karşı duyarlılık olduğunda uygulanmaz
Hastanın duyarlı olduğu antijeden kacınması mumkun olduğunda uygulanmaz
Standart tedavi maksimum olarak denenip başarısız olduğu gosterilmeden uygulanmaz
Fakat orta ve ağır astımlılarda kullanılmaması gerektiğinden, hafif astımlılarda ise standart tedavi hemen her zaman başarılı olduğundan pratikte astım tedavisinde aşının yeri yoktur
Aşı Tedavisinin Herhangi Bir Zararı Var mıdır?
Evet Bu tedavi her yerde her hekim tarafından uygulanamaz Hele muayenehanelerde asla uygulanmamalıdır Ancak yukarıda sıralanan koşullara uyan cok az sayıda hastaya, asıl tedaviler uygulandıktan sonra, butun riskler goz onune alınarak, uzmanı doktor denetiminde ve acil durumda hastayı yaşama geri dondurmeye yonelik mudahalenin yapılabileceği her turlu donanım ve ekipmana sahip, hastanın suni solunum cihazına bağlanabileceği tam teşekkullu bir hastanede denenebilir Cunku bu tedavi sırasında allerjik reaksiyonlar ve astım krizi gelişip olumcul olabilir Bu nedenle ve etkinliğinin cok az olması dolayısıyla, insan sağlığına gereken onemin verildiği gelişmiş Avrupa ulkelerinin bir coğunda astımlılara aşı yapılmaz ve bu bir tedavi yontemi olarak kabul edilmeyip yasaklanmıştır
Aşı Tedavisinin Ulkemizde Bu Kadar Yaygın Olarak Kullanılmasının Sebebi Nedir?
Standart astım tedavi protokollerinde yeri olmadığı, gelişmiş Avrupa ulkelerinin bir coğunda yasaklandığı, etkinliğinin cok zayıf olduğu, etki mekanizmasının bile bilinmediği ve olumle sonuclanan ciddi yan etkilerinin varlığına rağmen ulkemizde ehliyetsiz ellerde, uygunsuz koşullarda, standardize edilmemiş, uzerinde hicbir isim, marka, doz vs yazmayan, kimin tarafından nerede hazırlandığı ve ne icerdiği belli olmayan solusyonların aşı adı altında hastalara uygulanmasının tek nedeni maalesef suiistimale acık olmasıdır Yıllarca bir umit uğruna aşı olmaya devam eden hastalar vardır

Üst Alt