SSD ve HDD Nedir ve Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Max-Usa

Yönetici
Site Yöneticisi
Tepkime
51,265
Coin
112,150
SSD ve HDD Nedir ve Aralarındaki Farklar Nelerdir?

SSD, katı hal sürücüsünün kısaltmasıdır ve HDD, mekanik sabit disk sürücüsüdür. SSD’nin HDD’nin sahip olduğu hareketli yapısı yoktur, daha hızlı okuma ve yazma hızına sahiptir ve fiyat ve kapasite açısından HDD’ye göre daha düşüktür. Ayrıca düşük güç tüketimi, iyi şok ve düşme direnci ve düşük ısı üretimi gibi avantajlara da sahiptir. İşte detaylı karşılaştırmaları:

SSD, katı hal sürücüsünün kısaltmasıdır ve HDD, mekanik sabit disk sürücüsüdür. İkisi arasındaki en büyük fark, SSD’nin birden fazla flaş bellek parçacığı ve ana kontrol yongasıyla oluşturulmuş olması ve hareketli bir yapı tasarımının olmamasıdır, HDD ise disk ve okuma-yazma başından oluşur
SSD, flaş belleği depolama ortamı olarak kullandığı için hızlı okuma ve yazma hızına sahiptir, okuma hızı HDD’ye göre daha hızlıdır. Katı hal sürücüsü manyetik baş kullanmaz ve arama süresi neredeyse 0’dır, daha yüksek sürekli yazma hızına sahiptir;
SSD iyi bir şok ve düşme direncine sahiptir: geleneksel sabit diskler tümüyle disk türündedir ve veri disk sektörlerinde depolanır. SSD, flash bellek parçacıklarından yapılmıştır, yani mp3, USB bellek vb. gibi depolama ortamlarıdır, bu nedenle SSD içinde mekanik parça yoktur – yüksek hızda bile taşınırsa normal işlemi etkilemez, hatta eğildiğinde bile veri kaybı olasılığını en aza indirir ve çarpışmalar ve şoklar durumunda veri kaybı olasılığını en aza indirebilir. Geleneksel sabit disk sürücülerine kıyasla katı hal sürücülerinin kesin bir avantajı vardır;
Katı hal sürücülerinin düşük güç tüketimi: SSD’nin güç tüketimi HDD’ninkinden daha düşüktür ve SSD sessiz çalışır. SSD’de mekanik motorlar ve fanlar yoktur ve işlem sırasında ses seviyesi 0 desibeldir. Flash tabanlı SSD, çalışma koşullarında düşük enerji tüketimine ve ısı üretimine sahiptir (ancak yüksek kaliteli veya büyük kapasiteli ürünler daha fazla enerji tüketebilir). İçinde mekanik hareketli parçalar yoktur, mekanik arızalar veya çarpışma, darbe veya titreşim korkusu olmaz. SSD, mekanik parçalar içermediği için düşük ısı üretimi ve hızlı ısı dağılımı özelliklerine sahiptir.
Bildiğiniz üzere bilgisayarlarda veri depolamaya yarayan bir sabit disk bulunur. Bu sabit diske hard disk denir. Bilgisayarın bir parçası halindedir ve kaydetmiş olduğunuz verileri kalıcı olarak depolamaya yarar. İşte SSD disk de hard disk gibi veri depolamaya yarayan bir teknoloji ürünüdür. Avantajları arasında bilgisayarınıza hız kazandırması ve güvenli depolama alanı yaratması sayılabilir.

SSD disk nedir sorusu bu ismi duyan kişilerin merak etitği bir sorudur. SSD disk kullanımı, veri depolamaya yarar. Bilgisayara nasıl takılacağı ve nasıl kullanılacağı bu teknoloji ile yeni tanışan kişiler tarafından bilinmeyebilir. SSD kullanımının hız kazandırma, belgelerin daha hızlı açılması, bilgisayarın daha sessiz ve sorunsuz çalışması gibi yararları nedeniyle, giderek daha fazla merak edilen bir konu haline gelmiştir.

SSD Disk Nasıl Çalışır?

Bilgisayarlarda mevcut olan standart hard disklere baktığımızda, plakalar üzerindeki sektörler aracılığı ile verilerin depolandığını görürüz. Bu yöntem, veri saklanmasında standartlaşmış bir yöntemdir. SSD sisteminde ise veri depolanması için NAND flash olarak anılan bellek yongaları vardır. Flash yongaların özelliği uzun süreli bilgiyi saklamasıdır.

İşte SSD disk mantığı bu şekildedir. Hız olarak RAM hafızasını andırırken, uzun süreli saklama alanı sağlaması ile RAM’den ayrılır. RAM de veriyi hızlı bir şekilde ekrana getirmek üzerine kurulu bir bellek sistemidir. Ancak RAM kısa süreli hafızadır. Kalıcı olarak kayıt yapmaz. Cihaz kapandığı anda RAM’de kayıtlı veriler silinmiş olur. SSD disk ile bu noktada ayrılırlar.

SSD içinde bellek yongaları hız anlamında RAM ile benzerdir. Aynı RAM hafızası gibi hızlı bir şekilde verilerin ekrana gelmesini, doğru dosyanın bulunmasını sağlar. Ancak RAM’de bulunan geçici hafıza durumunun yerini, SSD disklerde kalıcı hafızaya bırakmıştır.

SSD Disk ile Sabit Disk Karşılaştırması

Sabit disk ile SSD diskin benzerlikleri yanında farklılıkları da vardır. Öncelikle SSD diskin çok daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle fazla veri yüklemeye bağlı olarak bilgisayarınızdaki yavaşlamadan şikayet ediyorsanız, SSD disk kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Taşınabilir SSD disk kullanımı size sabit diskin sunmayacağı avantajlar sağlar.

SSD disk kullanımı için masa üstü bilgisayarda ve diz üstü bilgisayarda farklı yollar izlemeniz gerekir. Burada önemli olan nokra sabit diskinizi SSD disk ile değiştirmeden önce verilerinizi yedeklemiş olmanızdır. Aksi takdirde geçiş sırasında veri kaybı yaşayabilirsiniz. SSD diski taktıntan sonra ise bilgisayarınızı yeniden başlatırsınız ve SSD diskinizi kullanmaya başlarsınız.

SSD disk, sabit disk ile benzer olarak uzun süreli veri saklanmasına olanak sağlar. Yani bu yönü ile RAM’den ayrılır ve sabit diske yakınlaşır. SSD diskin bir avantajı da elektrik kesintisinde dahi sizi veri kaybına uğratmamasıdır. SSD disk kullanım ile bilgisayarınızın hızındaki artışı fark edersiniz. Verileriniz daha güvenli bir depoda saklanmış olur.

Kaynakça:Anonim pc Guide
ssd-disk-nedir.jpg
 
Üst Alt